Φαγητό κοντά στην Αθήνα σαν να είσαι στην εξοχή

Παραδοσιακές χασαποταβέρνες σε βουνά, κρεατοφαγεία με απίστευτη θέα θάλασσα, μεζεδάκια σε αυλές σαν να’ σαι στο χωριό. Πείνασες για αθηναϊκή… εξοχή;
Φαγητό κοντά στην Αθήνα σαν να είσαι στην εξοχή

Η Αθήνα (πολύ) πράσινο δεν έχει, όμως αν ξέρεις πού να πας μπορείς να ξεμακρύνεις λίγο ή και όχι για να βρεις νόστιμα μέρη που θα σου θυμίσουν χωριό.

Σε αυλές και κοντινά βουνά, σε λόφους με θέα θάλασσα και κήπους με χαλικάκι, θα φας, θα πιείς και θα χορτάσεις… πράσινο.

Πέππας

Μακαρίου 5, Σταμάτα, τηλ: 21 0621 8104



Στην εξοχή της Σταμάτας, αυτή η παραδοσιακή χασαποταβέρνα σερβίρει εδώ και δεκαετίες εκλεκτά κρεατικά σχάρας και «δυνατή» σούβλα, αποκλειστικά τα Σαββατοκύριακα. Ο Πέππας ετοιμάζει λαχταριστό κοκορέτσι και χοιρινό κοντοσούβλι, ενώ αν δεν θες να απαρνηθείς το παραδοσιακό αρνάκι, μπορείς να το δοκιμάσεις στη γάστρα – είναι ωραιότατο. Στο μενού θα βρεις επίσης χειροποίητη σπανακοτυρόπιτα, πολλά πεϊνιρλί, ωραία κεφτεδάκια, μανούρι στα κάρβουνα με μέλι και σουσάμι, και άλλα τέτοια. Ο λογαριασμός περί τα 15-20€ κατ’ άτομο με κρασί.

Η γωνία του Τόρβα

Πλαστήρα & Καραϊσκάκη, Νταού Πεντέλης, τηλ: 21 0603 8458



Παραδοσιακό εξοχικό κέντρο στο Νταού Πεντέλης, ο Τόρβας θυμίζει ταινία παλιά και απλώνει τραπεζάκια με καρό τραπεζομάντιλα στην καταπράσινη αυλή του για να σε φιλέψει λαχταριστές γεύσεις. Ο κατάλογος μικρός αλλά ουσιώδης, περιλαμβάνει μαγειρευτά στη γάστρα, όπως προβατίνα και αρνάκι κοκκινιστό ή κουνέλι στιφάδο, αλλά και ψητά σχάρας, όπως μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος, αρνάκι σχάρας, συκώτι μοσχαρίσιο και παϊδάκια κοτόπουλο. Συνοδεύεις με ορεκτικά όπως κολοκυθοκεφτέδες, σκορδαλιά και σπανακόπιτα, πίνεις το κρασάκι σου και δεν πληρώνεις παραπάνω από 15€/ άτομο.

Εξοχικό Κέντρο Άγιος Μερκούριος

Ά Φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη, τηλ: 21 0816 9617



Αλλαγή βουνού και βουρ για Βαρυμπόμπη, ώστε να πιάσουμε θέση με θέα που βλέπει «πιάτο» την Αθήνα. Ο Άγιος σερβίρει πέρα από κορυφαία παϊδάκια, λαχταριστές μοσχαρίσιες και χοιρινές μπριζόλες, αλλά και συκώτι. Την κρεατοφαγία συμπληρώνουν αρμονικά η χειροποίητη τυροκαυτερή, το τηγανιτό τυροπιτάρι, οι φρέσκες σαλάτες και οι φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανητές. Για ένα πλήρες γεύμα με παϊδάκια για τη μέση, κυρίως και κρασί, υπολόγισε περί τα 20-25€ κατ’ άτομο, με κερασμένο γλυκάκι στο τέλος.

Μαντρί

Βαρδουσίων 29, Γλυφάδα, τηλ: 21 0962 3071



Ανακαινίστηκε και έγινε πιο μοντέρνα, όμως αυτή η παλιά χασαποταβέρνα κρατά τα ατού της: υπέροχη θέα θάλασσα από το βουνό ψηλά εκεί, και λαχταριστά κρέατα. Πέρα από τα κλασικά και αγαπημένα παϊδάκια προβατίνας, εδώ θα δοκιμάσεις κότσι αρνιού, ταλιάτα μόσχου με συνοδευτικό πουρέ γλυκοπατάτας, χωριάτικο λουκάνικο, γιγαντιαία σπαλομπριζόλα, τυροκροκέτες, παντζαροσαλάτα και νόστιμη χοιρινή τηγανιά. Συνοδεία ωραίου χύμα κρασιού, ο λογαριασμός στα 25€/ άτομο.

Εξωστρεφής

Ανεξαρτησίας 9, Λόφος Στρέφη, τηλ: 2155515656



Η πιο κοντινή εξοχική διεύθυνση στο κέντρο της πόλης, ο Εξωστρεφής, βγάζει πολύχρωμα τραπεζάκια δίπλα στο πράσινο του Λόφου, στα οποία θα πιάσεις θέση για να δοκιμάσεις μεζεδάκια, αλλά και νοστιμότατα μαγειρευτά. Μπούτι κοτόπουλου με πατάτες φούρνου αρωματισμένες με φασκόμηλο, μπιφτέκια κοτόπουλου με ρύζι basmati, κρασάτη ποικιλία μανιταριών με πράσινη πιπεριά και κρεμμύδι, μελιτζανοσαλάτα, μαραθόπιτα και πικάντικο λουκάνικο συνοδεύουν ωραιότατα τα ούζα και τα κρασιά. Ο λογαριασμός στα 15€/ άτομο, με αλκοόλ.

Μέλισσες

Ν. Τρυπιά 39-41, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ: 210 2520566



Αυλή στρωμένη με χαλικάκι, κρυμμένη κάτω από καταπράσινα δέντρα, δεντρόσπιτο και μπόλικες άλλες γωνιές για να ανακαλύψεις, συνθέτουν ένα από τα πιο εξοχικά μεζεδοπωλεία κοντά αλλά και μακριά από την πόλη. Ο κατάλογος εδώ περιλαμβάνει μανιτάρια πλευρώτους με κρέμα μπαλσάμικου, πατάτες με τη σέσουλα με σως φέτας, κοτόπουλο με καπνιστό μετσοβόνε, τραγανά παστουρμαδοπιτάκια, την χειροποίητη καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, κοτόπουλο «Μέλισσες» σε πήλινο με σάλτσα, χαλούμι και πιτάκια και πιπεράτα μπριζολάκια. Λογαριασμός στα 15€/άτομο, με το κρασάκι μαζί.

Ελευθεριάδης

Σολωμού 26, Δροσιά, τηλ: 21 0622 9003



Η κουκλίστικη καταπράσινη και χαλικοστρωμένη αυλή του Ελευθεριάδη ξυπνά παιδικές μνήμες με τσιμπούσια στην εξοχή – και φυσικά άφθονο πεϊνιρλί μέχρι τελικής πτώσης. Επιλογές για να διαλέξεις υπάρχουν πολλές, όμως τα πεϊνιρλί με το σουτζούκι ή τον παστουρμά είναι ασυναγώνιστα. Στον κατάλογό του θα βρεις κι άλλα μπόλικα μεζεδάκια με τα κολοκυθάκια τηγανιτά, το τζατζίκι και τις ψητές πιπεριές Φλωρίνης στο λαδόξυδο να ξεχωρίζουν. Ο λογαριασμός για ένα χορταστικό γεύμα με κρασί, στα 15-20€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v