Αυτά τα νέα εστιατόρια στην Αθήνα τα τσέκαρες;

Χαλαροί καφενέδες με μεζεδάκια, γαστρο-μπιστρό με χύμα διάθεση, γκουρμέ κουζίνα και γεύσεις από το Περού, σε πέντε νέες γευστικές αφίξεις στην πόλη.
Αυτά τα νέα εστιατόρια στην Αθήνα τα τσέκαρες;

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Παρά τις αντίξοες συνθήκες ελέω πανδημίας, η Αθήνα δεν στερείται νέων γευστικών αφίξεων που εμπλουτίζουν τον ήδη ενδιαφέροντα γαστρονομικό της χάρτη με ενδιαφέρουσες προσθήκες.

Είτε πρόκειται για χαλαρά καφενεία με μεζέδες και τσίπουρα, είτε για Nikkei εστιατόρια με ιαπωνοπερουβιανές γεύσεις και γαστρο-μπιστρό με μαμαδίσια κουζίνα πειραγμένη.

Λινού Σουμπάσης & Σία
Μελανθίου 2, Μοναστηράκι, τηλ: 210 3220300


«Απλό εστιατόριο. Γραφείο. Κεριά» Έτσι απλά (αυτο)περιγράφεται το νέο εστιατόριο της σκηνοθέτη Μυρσίνη Λινού και του Γιώργου Σουμπάση, το οποίο ευτυχεί να έχει επικεφαλής της κουζίνας τον ταλαντούχο σεφ Λουκά Μάιλερ που φτιάχνει πιάτα – ποιήματα και κερδίζει το στοίχημα σε αυτό το πρωτότυπο project. Εδώ θα πετύχεις από «χύμα» κοσμάκη, μέχρι καλλιτέχνες και πολιτικούς και θα γευματίσεις υπό των φως εκκλησιαστικών κεριών, σε έναν χώρο που θυμίζει γκουρμέ μαγειρείο. Ο κατάλογος ανανεώνεται συχνά με εποχιακές προσθήκες και περιλαμβάνει μπακαλιάρο τυλιγμένο σε αρνίσια μπόλια, αρνάκι ψητό με χόρτα και αυγολέμονο, μύδια σε ψαρόζουμο, χειροποίητο λουκάνικο μαύρου χοίρου και ψητές καραβίδες σε πρόβεια κρέμα. Η wine list περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο φυσικά κρασιά, που ταιριάζουν όμορφα με τον χαρακτήρα του μενού, ενώ ο λογαριασμός έρχεται στα 35€/ άτομο, με ποτήρι κρασί.

Karla Local Cuisine
Λεωνίδου 80, Κεραμεικός, τηλ: 2105228527

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Karla Local Cuise (@karla.keramikos)


Μια μεγάλη νέον επιγραφή με το όνομά της, τραπεζάκια έξω, μίνιμαλ διακόσμηση και μερακλίδικες γεύσεις από την Θεσσαλία – και αλλού. Η λιτή και απέριττη συνταγή της Κάρλας, αυτού του νέου καφενέ σε ένα κρυμμένο στενάκι του Κεραμεικού έχει όλα τα φόντα για να πετύχει. Ανοίγει από νωρίς το πρωί για καφεδάκι χαλαρό, και συνεχίζει βγάζοντας εκλεκτά μεζεδάκια για τη μέση, όπως στικς χαλουμιού με τσάντεϊ μήλου, πατάτες country με τριμμένο κεφαλοτύρι, ντοματίνια με παξιμάδια χαρουπιού και νιβατό, μανούρι ψητό με δασόμελο, κοτοπουλάκι με τρίχρωμη κινόα και σάλτσα κεφίρ, και καπνιστή χοιρινή μπριζόλα με ψητές πιπεριές και γκρεμολάτα. Και από αλκοόλ; Όπως κάθε καφενείο που σέβεται εαυτόν, η Κάρλα φέρνει εκλεκτό τσίπουρο και ροζέ κρασί δικό της, ενώ φιλοξενεί και κάποιες ετικέτες σε φιάλη από το Οινοποιείο Καρυπίδη. Ο λογαριασμός για ένα πλήρες μεζεδογεύμα συνοδεία αλκοόλ δεν ξεπερνά τα 15€/ άτομο.

MonkFish
Παπαδιαμαντοπούλου 108, Ζωγράφου, τηλ: 21 0777 7518

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by MonkFish Athens (@monkfish_athens)


Μια Πεσκανδρίτσα άνοιξε στις παρυφές της πλατείας Αγίου Θωμά, σερβίροντας ψαγμένα πιάτα με εκλεκτή θαλασσινή πρώτη ύλη από το παρακείμενο ψαράδικο. Τα ολόφρεσκα ψαρικά έρχονται από  Πρέβεζα, Κάλυμνο, Λέρο, Εύβοια και αλλού, ενώ στον κατάλογο του Γρηγόρη Κρητικού, η κλασική ψαροφαγία αποκτά street χαρακτήρα. Burger με χταπόδι τηγανητό, μαρμελάδα από κρεμμύδια στιφάδου, ξύγαλο Σητείας και δενδρολίβανο, ιαπωνικό sandwich Katsu sando με ψάρι ημέρας παναρισμένο με panko, χειροποίητη ketchup από πιπεριές Φλωρίνης, καρότο και τυρί κρέμα, fish and chips παραδοσιακά με τουρσί σέλερι και σάλτσα ταρτάρ και σεβίτσε σε εκλεκτή ποικιλία – από σαργό και συναγρίδα μέχρι μπαρμπούνι και λιθρίνι, είναι μερικές μόνο από τις λιχουδιές που περιλαμβάνει ο εξαιρετικά ενδιαφέρων κατάλογος. Συνοδεία ούζου ή κρασιού ή craft μπιρών, ο λογαριασμός στα 20-25€/ άτομο.

Μayan
Μεγάλου Αλεξάνδρου 114, Κεραμεικός, τηλ: 216 2020065

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mayan Cocina Nikkei (@mayan.restaurants)


Για την κουζίνα Nikkei σ’ τα έχουμε ξαναπεί, αυτή η ιαπωνοπερουβιανή φάση που μπερδεύει γεύσεις του Περού με χαρακτηριστικά υλικά άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής, όπως η Χιλή, η Παραγουάη και το Εκουαδόρ είναι αναμφίβολα ελκυστική. Το νέο εστιατόριο του Δημήτρη Ζήση και του σεφ Σταμάτη Τσίλια που άνοιξε στον Κεραμεικό, την τιμά όπως πρέπει σε έναν μοντέρνο χώρο με χτιστούς καναπέδες, μαξιλάρες, κάκτους και πολύχρωμες ζαρντινιέρες. Από την ανοικτή κουζίνα βγαίνουν πιάτα όπως μάγουλα ιβηρικού χοίρου με σάλτσα kalbi και πουρέ από σαλσιφί ή tsokune  με γλάσο τεριγιάκι, που σερβίρονται με τσιπς από γιούκα, sαλάτα από ιαπωνικά φύκια με σιρόπι τζίντζερ, πίκλες από εσαλότ και κόλιανδρο, σεβίτσε με ψάρι ημέρας, πουρέ γλυκοπατάτας, καλαμπόκι choclo, κρεμμύδι μαγειρεμένο στον πάγο και γάλα τίγρη αρωματισμένο με μανταρίνι, καψαλισμένες φέτες από μοσχάρι, μανιτάρια enoki, με σάλτσα σόγια aji panca, τραγανό κρεμμύδι, και τηγανητό αυγό, Εμπανάδας με γέμιση από μοσχάρι μαγειρεμένα σε miso και jalapenos και καλαμάρι τεμπούρα, με κρέμα από γάλα τίγρη, κρεμμύδι μαγειρεμένο στον πάγο, λάδι κόλιανδρου, και σουσάμι kimchi. Ο λογαριασμός στα 30-35€/ άτομο, με ποτήρι κρασί.

Franco Manca
Ελ. Βενιζέλου 2, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ: 2102581501

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by FRANCO MANCA (@francomancapizza)


Ξεκίνησε το γευστικό της ταξίδι από το Μπρίξτον το 2008 και άρεσε τόσο που σταδιακά επεκτάθηκε με δεκάδες καταστήματα σε όλη την Αγγλία. Έφτασε ο καιρός λοιπόν να έρθει και στη χώρα μας, ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να καταλάβουμε γιατί τόσος χαμός με αυτήν την ναπολιτάνικη πίτσα. Και καταλάβαμε. Υπό τις οδηγίες του Πάνου Ιωαννίδη, ο κατάλογος στο πρώτο αθηναϊκό κατάστημα της λονδρέζικης value for money αλυσίδας περιλαμβάνει λαχταριστές ναπολιτάνικες pizza, με ζυμάρι ωρίμανσης 24 ωρών, σε συνδυασμούς που δεν θα σε αφήσουν ασυγκίνητο. Σημείωσε αυτήν με το Roasted Cured Ham με ιταλική μοτσαρέλα, ρικότα και άγρια μανιτάρια, αυτή με το πικάντικο αρνίσιο λουκάνικο, ρικότα, ιταλική μοτσαρέλα και ψητά ντοματίνια και αυτήν με τον γαύρο της Κανταβρίας, με βιολογική ντομάτα, σκόρδο, ρίγανη και κάπαρη από την Τήνο. Για ένα πιτσο-γεύμα με κρασί σε ποτήρι, υπολόγισε περί τα 15€/ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v