Τα δέκα πιο «τρελά» πιάτα της αθηναϊκής γαστρονομίας

Μία που μπήκαν στον κατάλογο, μια που έγιναν αμέσως κλασικά. Δέκα πιάτα σε αθηναϊκά εστιατόρια που πρέπει να δοκιμάσεις μια φορά στη ζωή σου.
Τα δέκα πιο «τρελά» πιάτα της αθηναϊκής γαστρονομίας

Τι κάνει ένα πιάτο διαχρονικό; Σίγουρα η ιδιαίτερη γεύση του, η πολυπλοκότητα, αλλά και η απλότητά του.

Δεν έχει σημασία αν είναι ένα πιάτο κεφτεδάκια με ντιπ γιαουρτιού ή ένα αποδομημένο παστίτσιο. Το θέμα είναι τι σου προκαλεί όταν το γεύεσαι.

Και τα παρακάτω πιάτα έχουν σίγουρα προκαλέσει πολλαπλούς οργασμούς στον ουρανίσκο του αθηναϊκού κοινού.

Το Καλαμάρι με Πέστο στο Βαρούλκο. Δημιουργήθηκε το 1994 αγαπήθηκε όσο λίγα, και παραμένει μέχρι σήμερα στον κατάλογο του εστιατορίου του Λευτέρη Λαζάρου, του ανθρώπου που έβαλε τη σφραγίδα του σε αυτό που λέμε «Νέα Ελληνική Κουζίνα».



Τα αυγά με πατάτες του Base Grill. Αδιαφιλονίκητο σουξέ του κρεατοφαγικού εστιατορίου στο Περιστέρι, προκαλεί απανωτές εκκρίσεις σιελλόροιας και μόνο στο άκουσμά του.

Το «Nigiri» του Artisanal. Στο πανέμορφο Artisanal ο Δημήτρης Δημητριάδης φτιάχνει ένα εκπληκτικό πιάτο που… δεν είναι nigiri αλλά του μοιάζει, χρησιμοποιώντας καπνιστό χέλι, παντζάρι, σταμναγκάθι και βινεγκρέτ απάκι.



Ο Μαύρος μπακαλιάρος του Roy στο Kuzina. Στον γραφικό πεζόδρομο της Αδριανού, ο καταξιωμένος chef Άρης Τσανακλίδης δημιούργησε ένα υπέροχο πιάτο ψαριού μαριναρισμένο με miso και mirin, teriyaki sauce και σερβιρισμένο με ρύζι ατμού.

Η σελινόριζα «osso buco» στο Monzu. Ο Γιάννης Λιόκας δείχνει την αξία του με μια πανέξυπνη γευστική οφθαλμαπάτη, στην οποία συνυπάρχουν το «κόκαλο» ψητής σελινόριζας, τα μανιτάρια και τα χόρτα. Καλύπτεται με κρέμα σελινόριζας και καπνιστής γραβιέρας Κρήτης.



Τα κεφτεδάκια του Balthazar. Του Χριστόφορου Πέσκια για την ακρίβεια, ο οποίος έφτιαξε ένα πιάτο – ποίημα το 2009, συνοδευόμενο με τηγανιτές πατάτες και ντιπ γιαουρτιού/δυόσμου. Τόσο απλό μα συνάμα τόσο νόστιμο. Κοσμεί τον κατάλογο του εστιατορίου από τότε.

Η Burrata fritta στο Napul’é. Η τρατορία της Μάγκυ Ταμπακάκη και του Francesco Ciccio στη Βάρη ξεχειλίζει αυθεντικότητα και η τηγανιτή μπουράτα, τυλιγμένη με μορταδέλα και ζύμη πίτσας, πάνω σε σάλτσα ντομάτας με πεκορίνο και πιπέρι είναι άξια θαυμασμού.

H βελουτέ καλαμποκιού του CTC. Το signature πιάτο στο εστιατόριο του Αλέξανδρου Τσιοτίνη φτιάχνεται με καλαμπόκι, αστακό και αφρό από τρούφα, αρωματίζεται με περγαμόντο και δικαίως παίρνει αστέρι Michelin.



Το «Παστίτσιο» του Aleria. Το πιάτο του Γκίκα Ξενάκη παραμένει σταθερά στον κατάλογο του γκουρμέ εστιατορίου στο Μεταξουργείο και αποδομεί μοναδικά το ελληνικό comfort food: μαλακά μακαρόνια, μοσχαρίσια ουρά σιγομαγειρεμένη και μαδημένη, μανιτάρια σιτάκε και αφράτη, βελούδινη μπεσαμέλ.

Η τούρτα Μόκα στη Ratka. Ώρα για επιδόρπιο, στο γαλλικό μπιστρό του Κολωνακίου, στο οποίο βρίσκουμε μια τούρτα Μόκα με καραμελωμένα αμύγδαλα, ένα γλυκό που βαστά από τα… 80s και παραμένει το απόλυτο γλυκό χιτ του καταλόγου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v