Ήρθε η ώρα για κουτούκια

Κουτούκια με κρέατα μαγειρευτά και κρέατα ψητά και ρεμπέτικα και ζεστή ατμόσφαιρα. Απ’ όλα θα βρείτε εδώ.
Ήρθε η ώρα για κουτούκια

Ακούς κουτούκι και το μυαλό τρέχει αμέσως σε εικόνες με βαρέλια, σόμπες, μυρωδιές λαχταριστές, ρεμπέτικο και χαρούμενες παρέες. Ξέρεις ότι είναι ιδανικός σαββατιάτικος προορισμός για να ξεχάσεις ό,τι στραβό συνέβη μέσα στην εβδομάδα, και αυτά τα κουτούκια το αποδεικνύουν. 

Το Ρεμούτσικο (Αγίου Δημητρίου 120, Άγιος Δημήτριος, τηλ. 210 9704515)



Με το που πατάς το πόδι σου στη σάλα του Ρεμούτσικου, νιώθεις ότι μπήκες σε χρονομηχανή και ταξίδεψες στις εποχές του Τσιτσάνη και του Βαμβακάρη. Σίδερα που δούλευαν με κάρβουνο, πολυέλαιοι πετρελαίου, κηροπήγια αντίκες, γενικά πολλές αντίκες, και κυρίως ένα πέτρινο τζάκι, κοσμούν τον χώρο του κουτουκιού. Αφού σου ανοίξει την όρεξη η ατμόσφαιρα, έχεις την επιλογή να παραγγείλεις ζουμερά παϊδάκια προβατίνας, κλασικά ορεκτικά όπως σαγανάκι και χωριάτικο λουκάνικο, κι αν είσαι μερακλής, θα παραγγείλεις και παστουρμαδοπιτάκια. Υπολόγισε περί τα 15-18 ευρώ, με χύμα κρασί.

Κοτταρού (Αγ. Σοφίας 43, Κολωνός, τηλ. 210 5120682)



Αν και δεν έχει ανάγκη από συστάσεις, σόσιαλ μίντια κι άλλες τέτοιες προωθητικές ενέργειες, τη συμπεριλαμβάνουμε στη λίστα. Η περίφημη Κοτταρού είναι ο απόλυτος ορισμός του κουτουκιού-ρεμπετάδικου-σημείου αναφοράς της παλιάς Αθήνας. Χωμένη σε ένα υπόγειο με κρεμασμένα γνωμικά, ένα κοτέτσι (παλιά είχε και κότες), γραβάτες για διακόσμηση και πέτρινους τοίχους, η ατμόσφαιρά της Κοτταρού σε προετοιμάζει για βραδιές με ρεμπέτικους ήχους, χωρίς μικρόφωνο, υπό το φως των κεριών. Ο κατάλογος είναι ικανοποιητικός, με επιλογές όπως ρεβίθια τηγανιτά (ω, ναι), μελιτζάνα καπνιστή με σκόρδο, στήθος κοτόπουλο με λευκή σάλτσα και γέμιση μπέικον και τυριών και πανσέτα με πατάτες φούρνου. Με καλό χύμα κρασί, ο λογαριασμός ανέρχεται στα 15€/ άτομο με κερασμένο γλυκό.

Το Κουτούκι του Μαραθωνίτη  (Υμηττού 253 & Βίνγκελμαν 3, Παγκράτι, τηλ. 210 7017404)



Συνεχίζουμε δυναμικά με «κουτουκοειδή» ατμόσφαιρα και διαβαίνουμε την πόρτα του Μαραθωνίτη. Μεγάλα κρασοβάρελα στους τοίχους, κεντητά κουρτινάκια-σεμεδάκια χωρίζουν την κουζίνα από τη σάλα και βίντατζ ραδιοφωνάκια συνθέτουν σκηνικό παλιάς Αθήνας.  Τις βραδινές ώρες συνοδεύουν το δείπνο σας λαϊκά και ρεμπέτικα που συχνά τα ακούς και λάιβ. Όταν ανοίξεις τον κατάλογο θα βρεις γίγαντες πλακί, μελωμένη συκωταριά, χειροποίητους ντοματοκεφτέδες και μυρωδάτο μπεκρή μεζέ. Με καλό κρασί, ο λογαριασμός στο τέλος δύσκολα ξεπερνά τα 15-17€ το άτομο.

Καλυψώ (Πεντέλης 41-43, Π. Φάληρο, τηλ.  2109422513)



Στο κουτούκι του Π. Φαλήρου η Καλυψώ ενώνει τις τρεις δυνάμεις της απόλυτης αθηναϊκής βραδιάς: λογικές τιμές, έμπειρο σέρβις και ποιοτικό κρέας. Καταμεσής του εσωτερικού χώρου βρίσκεται ένα όμορφο δεντράκι στολισμένο με φωτάκια τα οποία εκτείνονται φτάνουν μέχρι; στο τζαμένιο του ταβάνι. Καθόμαστε αναπαυτικά στα ευρύχωρα τραπέζια που σε λίγο θα γεμίσουν καλούδια και παραγγέλνουμε: τραγανά κολοκυθάκια τηγανητά, σαγανάκι κεφαλοτύρι, τυροπιτάκια, μαμαδίσιες πατάτες τηγανιτές, τρυφερό συκώτι, νοστιμότατη χοιρινή μπριζόλα, πανσέτα, μοσχαρίσια μπιφτέκια με αρκετά μπαχαρικά και ωραιότατα ψημένο ψαρονέφρι. Από κέρασμα το μαγαζί θα σας γλυκάνει με λουκουμάδες με μέλι ή σοκολάτα, και ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 18€/άτομο με χύμα κρασί.

Το Κουτούκι  (Υψηλάντου 5, Χαλάνδρι, τηλ. 21 0685 4234)



Χωμένο πίσω από μία εξωτερική αυλή η οποία είναι χωμένη πίσω από ένα parking μιας πολυκατοικίας βρίσκεται το Κουτούκι. Από διακόσμηση, θα βρεις τα κλασικά: καρό τραπεζομάντηλα, κρασοβάρελα και τσίγκινες κανάτες Στο συμπαθέστατο αυτό παραδοσιακό κουτουκάκι, θα δοκιμάσεις υπέροχα γαρδουμπάκια, σπιτικούς λαχανοντολμάδες, γιουβετσάκι στο πήλινο, λαγό στιφάδο και εξαιρετικά ψητά της ώρας - μπριζόλες, μπιφτεκάκια κ.α. Θα δεις και τον σερβιτόρο να σου γεμίζει την κανάτα από τα προαναφερθέντα κρασοβάρελα. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και ήρεμη, το κρασί ρέει άφθονο και οι τιμές στα 15€/ άτομο για ένα ολοκληρωμένο φαγοπότι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v