Τέλεια κουτούκια για ζεστό μαμαδίσιο φαγητό

Από τα Πετράλωνα μέχρι το Χαλάνδρι, και από το Νέο Φάληρο ως το Παγκράτι, σου βρήκαμε πέντε στέκια για μαγειρευτά να γλείφεις τα δάχτυλά σου.
Τέλεια κουτούκια για ζεστό μαμαδίσιο φαγητό
Ωραίες και οι γκουρμεδιές, καλές και οι ψαγμένες ιντερνάσιοναλ κουζίνες, αλλά μερικές φορές το μόνο που θέλεις είναι ένα ζεστό, μοσχομυριστό μαγειρευτό. Ένα κοκκινιστό μοσχαράκι με μπόλικη κανέλα, ας πούμε. Έναν κρασάτο κόκορα με χυλοπίτες. Ένα βαρυχειμωνιάτικο χοιρινό στην κατσαρόλα με πρασοσέλινα. Ε, σε αυτές τις διευθύνσεις θα τα βρεις.

Η Παλιά Φάβα 
Αχαιών 38, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 2109311994



Ξακουστό και κοσμαγάπητο, το ταβερνάκι της κυρίας Ντίνας στο Παλαιό Φάληρο απλώνει τραπεζάκια κάτω από γιγάντια κρασοβάρελα και μας σερβίρει πεντανόστιμες σπιτικές λιχουδιές που περιλαμβάνουν ανάλογα την εποχή και τα κέφια της μαγείρισσας από κόκορα κρασάτο μέχρι κουνέλι στιφάδο και από λαχταριστά μπιφτέκια μέχρι αγριογούρουνο κοκκινιστό. Δυνατά παίζουν και τα θαλασσινά της (η γαριδομακαρονάδα είναι όλα τα λεφτά). Ο λογαριασμός στο τέλος δύσκολα ξεπερνά τα 15-17€ το άτομο, με κρασί.

Ο Κίτσουλας
Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, τηλ.: 21 0681 4798



Ιστορικό χαλανδριώτικο μαγειρείο, έχει ταΐσει τουλάχιστον τρεις γενιές Αθηναίων από το 1946 που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του και συνεχίζει ακάθεκτο, καθημερινά εκτός Δευτέρας 12.00-18.00, στο λιτό εσωτερικό του χώρο και στη συμπαθητική σκεπαστή του αυλίτσα. Εδώ, βέβαια, δεν έρχεσαι για τον χώρο και τα φρου-φρου, έρχεσαι πρωτίστως για το σπιτικό φαγητό: Το κοκκινιστό του μοσχαράκι είναι γλύκισμα, όπως και το κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες και η χορταστική του ρεβιθάδα. Έχει και μπριζόλες και μπιφτέκια και λοιπά λαχταριστά στα κάρβουνα, αλλά τα μαγειρευτά είναι –αν μας ρωτάς – το δυνατό χαρτί του. Για φουλ έξτρα γεύμα με κρασί, θα υπολογίσεις περί τα 15€ το άτομο. Αναλυτικό μενού με τιμές εδώ

Οικονόμου
Κυδαντιδών 32, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3467555



Τα τραπεζάκια του θα τα βρεις σχεδόν πάντα γεμάτα, κι αυτό είναι σίγουρα εγγύηση, ειδικά για μια γειτονιά σαν τα Πετράλωνα, που δεν θα έλεγες ότι στερείται επιλογών για φαγητό –τουναντίον. Το μαγειρείο του Οικονόμου, που λες, απλώνει εδώ και σχεδόν έναν αιώνα τραπέζια στο πεζοδρόμιο χειμώνα-καλοκαίρι, αλλά και στον συμπαθέστατο εσωτερικό του χώρο, και σερβίρει φανταστικό στιφάδο, κόκορα κοκκινιστό, λαδερά, λαχανοντολμάδες, χορτόπιτες και δε συμμαζεύεται. Με χύμα κρασάκι, υπολογίζουμε περί τα 15-17€ το άτομο.

Το Όμορφο 
Ξενοκράτους 50, Κολωνάκι, τηλ: 21 0722 6830



Έχει κουτούκια το Κολωνάκι; Και αν σου πούμε πως το Όμορφο μετρά 80 χρόνια ζωής, πολύ προτού το Κολωνάκι γίνει αυτό που είναι σήμερα; Αναλόγως ημέρας, εποχής και… κεφιών, στο μενού μπορεί να πετύχεις εξαίσιο κοτόπουλο κοκκινιστό, γιουβέτσι κοτόπουλο με κριθαράκι, μοσχαράκι ψητό κατσαρόλας ή κοκκινιστό με πιπεριές Φλωρίνης, λαχανοντολμάδες, μπριάμ, σπανακόρυζο, ρεβυθόσουπα, χταποδάκι γιουβέτσι με χυλοπίτες, κολοκυθάκια αυγολέμονο, μουσακάς, κατσικάκι γιουβέτσι, μοσχαράκι με κολοκυθάκια αυγολέμονο και σουτζουκάκια σμυρναίικα. Λογαριασμός με κρασί, στα 15-17€ το άτομο. Αναλυτικό μενού εδώ

Το Κουτούκι του Μαραθωνίτη 
Υμηττού 253 & Βίνγκελμαν 3, Παγκράτι, τηλ: 210 7017404



Λίστα με αθηναϊκά κουτούκια χωρίς Μαραθωνίτη, κοκκινιστό χωρίς κανέλα. Μωσαϊκό στο πάτωμα, μεγάλα κρασοβάρελα στους τοίχους και κεντητά κουρτινάκια να χωρίζουν την κουζίνα από τη σάλα φτιάχνουν ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας, η οποία ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τα λαϊκά και τα ρεμπέτικα που συχνά είναι και λάιβ. Όσο για το φαγητό; Φάβα παντρεμένη με κρεμμυδάκι, γίγαντες πλακί, μελωμένη συκωταριά, χειροποίητοι ντοματοκεφτέδες, μυρωδάτο μπεκρή μεζέ είναι μερικοί από τους πρωταγωνιστές του μενού. Με καλό κρασί, ο λογαριασμός στο τέλος δύσκολα ξεπερνά τα 15-17€ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v