Ταβερνάκια με χουχουλιάρικα τραπεζάκια έξω

Κάτι ο κορωνοϊός, κάτι για μερικούς το κάπνισμα, αυτόν τον χειμώνα φαίνεται καλύτερο να απολαύσουμε τους μεζέδες μας σε εξωτερικούς χώρους.
Ταβερνάκια με χουχουλιάρικα τραπεζάκια έξω
Καλομάθαμε στους εξωτερικούς χώρους και τώρα δεν θέλουμε να μπούμε μέσα. Κάποιοι θέλουν να καπνίσουν, άλλοι φοβούνται τη μετάδοση του ιού και άλλοι απλά θέλουν να παίρνουν τον αέρα τους. Επειδή λοιπόν το «έξω» μπορεί να μας καλύψει όλους, εμείς με τις ετερόκλητες παρέες διαλέγουμε ταβερνάκια με τραπεζάκια έξω.

Πλάτανος (Αγίας Ζώνης 43, Κυψέλη, τηλ.: 21 0861 2749)



Τρία πράγματα αρκεί να γνωρίζετε (σε περίπτωση που δεν τα γνωρίζετε) για το πολυφημισμένο ταβερνάκι του Πλάτανου. Αρχικά ότι ήταν στέκι του Ορέστη του Μακρή, ναι του γνωστού «μεθύστακα». Δεύτερον, ο πλάτανος που το σκεπάζει είναι 250 ετών και τρίτο, σε περίπτωση που σας ελκύουν τα παλιά ελληνικά φιλμ, στον Πλάτανο, πάλαι πότε «Σβίγγο», έχουν γυριστεί σκηνές από την ταινία «Η θεία από το Σικάγο».

Αν δε σας αρκούν αυτές οι πληροφορίες για τον «Σβίγγο», στον κατάλογό του ξεχωρίζουν υπέροχα παστουρμαδοπιτάκια, τσιροσαλάτα, φάβα παντρεμένη με μανιάτικο σύγκλινο, χοιρινή τηγανιά, αλλά και αρκετές επιλογές θαλασσινών όπως καλαμαράκια, γαρίδες σαγανάκι, σαρδέλα φούρνου και άλλα τέτοια ωραία. Ο λογαριασμός στα 17-20€/ άτομο, με ουζάκι.

Korova (Κεραμεικού 93-95, Μεταξουργείο, τηλ: 21 3030 1210)



Έχουμε και χιπστερική πρόταση, αυτή τη φορά προς την περιοχή του Μεταξουργείου. Ένα all day καφενείο, κατάλληλο για όσους δεν ξέρουν αν σήμερα θέλουν κάτι μοντέρνο ή κάτι παραδοσιακό. Στην Korova θα βρείτε ελάχιστα πειραγμένες πατροπαράδοτες γεύσεις που θα σας εκπλήξουν ευχάριστα. Το χιπστεροκαφενείο με τα σινεφίλ πόστερ -κάπου εδώ να σου πούμε ότι Korova ονομάζεται το μπαρ στο οποίο άραζε η παρέα από το Κουρδιστό Πορτοκάλι- σερβίρει μεταξύ άλλων ρεβυθοσαλάτα με φέτα, βοδινό καβουρμά με πατάτες baby, λουκάνικο με φάβα, μοσχαράκι ραγού σε τορτίγια και το αγαπημένο μας: ταλαγάνι με μαρμελάδα σύκου. Συνοδεία τσίπουρου («με» ή «χωρίς») από την Καρδίτσα υπολογίζετε γύρω στα 12€ το άτομο.

Μπακαλοταβέρνα (Θουκυδίδου 6, Χαλάνδρι, χωρίς τηλ. επικοινωνίας)



Αν θέλετε να γνωρίσετε το βαθύ Χαλάνδρι, σε περίπτωση που δε συμμετείχατε στο hype που απέκτησε το 2014-2015, έχουμε να σας προτείνουμε την Μπακαλοταβέρνα. Το περιβάλλον θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή. Χωμένο σε πεζόδρομο του Χαλανδρίου -στον λεγόμενο 2ο πεζόδρομο όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι- θα σας μαγνητίσει από την πρώτη στιγμή με τις μυρωδιές κάστανου που αναδύονται. Αν δεν θέλετε να κάτσετε μέσα, η ταβέρνα απλώνει τα τραπεζάκια της στον πεζόδρομο και τα ζεσταίνει με σόμπες. Τα μενού του είναι γραμμένα στο χέρι και κάθε φορά υπάρχει και ένα καινούριο πιάτο έκπληξη. Στην Μπακαλοταβέρνα θα βρεις μεγάλη ποικιλία από λουκάνικα, μεγάλη ποικιλία τυριών και κεφτέδων, αλλά και μία πρωτοτυπία: αν κάποιο μαγειρευτό είναι χθεσινό, αναγράφεται στον κατάλογο και χρεώνεται σε χαμηλότερη τιμή. Με 15 ευρώ/άτομο θα φάτε και θα πιείτε αρχοντικά.

Warehouse  (Μαυρομιχάλη και Βαλτετσίου 21, τηλ.: 215 5408002)



Μια από τις πιο ντελικάτες εξαρχειώτικες διευθύνσεις, επιδεικνύει τα μονίμως γεμάτα τραπεζάκια του στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου και τα σκεπάζει με σόμπες. Μας σερβίρει, δε, ιδιαίτερες γεύσεις που περιλαμβάνουν από σάντουιτς και street food επιλογές, ιδιαίτερα fusion πιάτα –ξεχωριστή γεύση έχει το ταρτάρ μοσχαριού με χαρουπόψωμο, Dijon, πίκλα κρεμμύδι – αχλάδι και κατσικίσιο κορμό, τα επιλεγμένα τυριά που συνοδεύει με μαρμελάδα τοομάτας και relish πιπεριάς, αλλά και το burger με παλαιωμένο gouda. Δεν θα βρείτε εύκολα παλαιωμένο gouda στην Αθήνα., τα νιόκι με λάδι τρούφας, το καπνιστό χοιρινό με βολάκι Άνδρου και το ασυναγώνιστο ceviche. Στις επιλογές οίνου, θα βρείτε περισσότερες από 70 ετικέτες διαθέσιμες σε ποτήρι, 300 σε μπουκάλι και 500 διαθέσιμες στο κελάρι του για αγορά. Για ένα ελαφρύ γεύμα με ένα ποτήρι κρασί, θα υπολογίσετε περί τα 20€ το άτομο.

Ψήστο (Ανδρεα Μεταξα 9-11, Εξάρχεια, τηλ. 21 1409 2882)



Ψήνεστε να πάμε ξανά προς Εξάρχεια; Αυτή τη φορά κατευθυνόμαστε προς το κοσμοπολίτικο (σε εξαρχιώτικη έκδοση) στενό Ανδρέα Μεταξά και επιλέγουμε το ένα από τα τσιπουράδικα της περιοχής, αυτό που σερβίρει ψητό ζουμερό κρέας και τα Σάββατα το συνοδεύει με ήχους ρεμπέτικου. Έχει γίνει στέκι κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο, και φημίζεται για τα καθαρά του φαγητά και κρέατα. Ο εξωτερικός του χώρους τους χειμερινούς μήνες παραμένει ζεστός· δεν θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς με την παρεΐστικη του ατμόσφαιρα και τους μουσικούς. Ωστόσο μην τρομάζετε, έχει και σόμπες. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τη μοσχαρίσια τηγανιά που φτιάχνουν αποκλειστικά από μοσχαρίσιο φιλέτο. Οι τιμές του αρκετά χαμηλές, με μεζεδάκια και ρακί, δεν θα πληρώσετε περισσότερα από 10 ευρώ το άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v