Γευόμαστε αθηναϊκή γαλλική κουζίνα

Στο ρεπό σας, πάρτε τον παρτενέρ σας και επισκεφθείτε ένα ρεστοράν για να γευτείτε πανέ, ραγκού, πατέ κι άλλες γαλλικές λέξεις.
Γευόμαστε αθηναϊκή γαλλική κουζίνα

Αν δεν έχετε ταξιδέψει ποτέ στο Παρίσι, ή έστω σε κάποια γαλλική πόλη, ήρθε η ώρα να μπείτε σε μικρές χωροκάψουλες της Αθήνας οι οποίες θα σας μεταφέρουν στην ίσως δημοφιλέστερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. 

Φορέστε καρό ζακέτα, κομπινεζόν, παπιγιόν, κολιέ, μπερέ κι άλλα αξεσουάρ με γαλλικές ρίζες, και φύγαμε για τις μυστικές παριζιάνικες γωνιές της Αθήνας.

Σπύρος και Βασίλης

Λάχητος 5, Κολωνάκι, τηλ. 210 7237575



Λίστα με γαλλικά ρεστοράν χωρίς αναφορά στον Σπύρο και τον Βασίλη, δε θα ήταν λίστα με γαλλικά ρεστοράν. Με 40 χρόνια πλέον παρουσίας, ο σεφ και γιος του ιδιοκτήτη, Γιώργος Πολυμέρης, δημιούργησαν τον δικό τους κολωνακιώτικο θρύλο, δίνοντας έμφαση στην κλασική γαλλική προβηγκιανή παράδοση. Η διακόσμηση θα σας συνεπάρει με τις βαριές βελούδινες κουρτίνες του και την ψηλοτάβανη σάλα, ενώ το μενού, σαν από παραδοσιακή γαλλική ταβέρνα, προσφέρει κρεμμυδόσουπα, μπουτάκια βατράχων προβενσάλ, σαλιγκάρια Βουργουνδίας και αυθεντική entrecôte café de Paris -σπαλομπριζόλα δηλαδή. Υπολογίστε περί τα 45 ευρώ το άτομο. 

L’ Abreuvoir

Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι, τηλ. 210 7229106, 210 7229061



Παραμένουμε στο Κολωνάκι και κινούμαστε προς την Ξενοκράτους. Άλλο ένα εστιατόριο βετεράνος που λειτουργεί από το 1965 και σέβεται τη γαλλική κουζίνα σφραγίστηκε σαν must προορισμός των απανταχού καλοφαγάδων. Κλασικά φερφορζέ έξω, βελούδινοι γωνιακοί καναπέδες μέσα, γκρίζες μπουαζερί και ασημένια κηροπήγια, όλα συνθέτουν ένα σκηνικό old fashioned παριζιάνικης εμπειρίας. Εξαιρετικό μπριάμ λαχανικών, άψογα τηγανητά πατατάκια και τίμιος κόκορας κρασάτος. Από τιμές, υπολογίστε 33 ευρώ για το απλό μενού.

Σπονδή 

Πύρρωνος 5, Παγκράτι, τηλ. 210 7564021



Αξίζει ένα βράδυ να κάνετε την οικονομική παρα-Σπονδή-α και να περιηγηθείτε γαστρονομικά στη Σπονδή. Σε ένα καλοδιατηρημένο νεοκλασικό με έντονο το πέτρινο στοιχείο και τις μοναστηριακές πινελιές, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε παραδοσιακές και μοντέρνες γεύσεις δια χειρός Άγγελου Λάντου, με αρχή τους πάντα τη φρέσκια πρώτη ύλη. Με δύο αστέρια Michelin, για 12 συνεχόμενα έτη ανακηρύσσεται το «καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας», μέλος των «Grandes Tables du Monde» και με Βραβείο Διεθνούς Γαστρονομίας, η επίσκεψη στη Σπονδή, περισσότερο λογίζεται σαν γαστρονομικό ταξίδι, παρά σαν άλλο ένα γεύμα. Με ορεκτικό και κυρίως πιάτο από το a la carte menu, θα πληρώσετε 100 ευρώ το άτομο. 

Chez Lucien

Τρώων 30, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210 3464236



Αν ψάχνετε κάτι πολύ οικονομικότερο και πιο καθημερινό, αυστηρά γαλλικό μπιστρώ με την κόκκινη ξύλινη κόκκινη του, πόστερ τύπου «Le chat noir» και παραδοσιακές παριζιάνικες καρέκλες, στου Λουσιάν το βρήκατε. Εξοχικά πατέ, εντρεκότ, confit de canard, κρεμμυδόσουπες, steak tartare, στήθος πάπιας, με μία απαλή σάλτσα κόκκινου κρασιού και gratin dauphinois, διπλοτηγανισμένες γαλλικές πατάτες, και θαυμάσια crême brulée, είναι λίγες μόνο από τις προσεγμένες γεύσεις που προσφέρει το συμπαθέστατο αυτό μπιστρώ. Με επιδόρπιο υπολογίστε περί τα 27 ευρώ το άτομο. 

Polly Maggoo

Αγγέλου Σικελιανού 8, Νέο Ψυχικό, τηλ. 21 1182 9109



Αν το mix & match στη διακόσμηση μπορούσε να πάρει βραβείο, το Polly Maggoo θα έπαιρνε πιθανότατα την πρώτη θέση. Μπουαζερί, φερφορζέ, παριζιάνικα ποπ πόστερ, έργα τέχνης από τις συλλογές των ιδιοκτητών και ξύλινες καρέκλες ταβέρνας, δένουν τόσο αρμονικά μεταξύ τους που το μέρος περισσότερο θυμίζει γκαλερί παρά γαλλικό εστιατόριο. Από τα λιτά πιάτα, ωδή στην γαλλική κουζίνα, προτείνουμε να δοκιμάσετε το νοστιμότατο ταρτάρ λαβράκι, τη μεστή σούπα καβουριού και για κλείσιμο τα δικά τους ανάλαφρα «εκατομμύρια φύλλα» (μιλφέιγ στα ελληνικά) με κρέμα λεμονιού, και θα μείνετε γαστρονομικά ικανοποιημένοι. Υπολογίστε περί τα 27 με 33 ευρώ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v