Τέλεια φαγάδικα σε μέρη που δεν πας συχνά

Στην Πεύκη, την Ηλιούπολη μα και στην Καλλιθέα, υπάρχουνε φαγάδικα που τρώμε πολύ ωραία.
Τέλεια φαγάδικα σε μέρη που δεν πας συχνά

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ωραίο το κέντρο της Αθήνας, καλό και το Κουκάκι,

στο Μεταξουργείο θα φας καλά,

μα να σου πω λιγάκι;

Αν θες να φας καλά, αξίζει να ψαχτείς

Στάσου, το κάναμε εμείς 

Να μας ευχαριστείς!

 
Berliner
Πλαπούτα 57, Νέο Ηράκλειο, τηλ: 2130345217



Ένας Ναός του burger έχει ορθωθεί εδώ και μερικά χρόνια στο Νέο Ηράκλειο, ο οποίος ταΐζει κόσμο και κοσμάκη εκλεκτά εδέσματα στρογγυλού σχήματος. Ο κατάλογος εκτός από γλυκά, σαλάτες και milkshakes περιλαμβάνει κομψοτεχνήματα όπως το Forever Fat, με καπνιστό μπέικον, scrambled eggs, mozarella sticks και σπιτική σως, το Purkhub με μπιφτέκι τυλιγμένο σε μπέικον, μαρμελάδα μπέικον, τσένταρ, αυγό και σπιτική σως, το Childhood με ψωμί ντόνατ, μπιφτέκι και κοτόπουλο πανέ, δύο αυγά, δύο στρώσεις μπέικον και άλλες τόσες στρώσεις τσένταρ και το Muzaka με μελιτζάνα, πατάτα και σάλτσα μπεσαμέλ για τους μερακλήδες. Ο λογαριασμός για ένα χορταστικό μπεργκερ-ο-γεύμα με πατάτες και σαλάτα στα 10-12€ κατ’ άτομο.

Κοτέτσι
Ναυαρίνου 1, Πεύκη, τηλ: 21 0612 9416



Σε αυτό το κεφάτο κοτέτσι λαλούν πολλοί… μεζέδες, ενίοτε συνοδεία ζωντανής μουσικής, γεγονός που το καθιστά μια από τις κορυφαίες επιλογές για τσιμπολόγημα μετά ούζου ή τσίπουρου με την παρέα. Το ντεκόρ θυμίζει παλιό παντοπωλείο (και είναι αφού πουλά και εκλεκτά τοπικά προϊόντα), ενώ η κουζίνα βγάζει παραδοσιακές και "πειραγμένες" γεύσεις όπως μανιτάρια με απάκι, καβουρμά Δράμας με ντόματα και δενδρολίβανο, ψαρονέφρι με σύγκλινο Μάνης, παστουρμαδοπιτάκια, ρεβιθάδα φούρνου, λαχανοντολμάδες στραπατσάδα και ποικιλίες ελληνικών τυριών που ταιριάζουν άψογα με τα εγχώρια αποστάγματα. Συνοδεύουμε με το απαραίτητο αλκοόλ, και πληρώνουμε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.

Πιπέρι
Αθανασίου Διάκου 29, Νέα Ερυθραία, τηλ: 21 0625 0060



Σουβλατζίδικα στα βόρεια προάστια υπάρχουν πολλά, όμως ελάχιστα ξεχωρίζουν. Το Πιπέρι είναι ένα από αυτά και συγκαταλέγεται σε ένα από τα καλύτερα στέκια της Αθήνας για να απολαύσει κανείς το αγαπημένο εθνικό μας έδεσμα. Στα λιγοστά του τραπεζάκια μέσα και έξω προσγειώνονται μερικά από τα καλύτερα τυλιχτά και καλαμάκια που έχετε δοκιμάσει, ενώ ιδιαίτερη μνεία αξίζει ο «πιπεράτος» τρόπος που σερβίρονται τα τυλιχτά, με ντοματούλα, σος γιαουρτιού και μια κολασμένα νόστιμη κόκκινη σάλτσα. Κατά τα λοιπά, οι πατάτες είναι πεντανόστιμες, οι σαλάτες το ίδιο (στα οπωσδήποτε η Σαλάτα του Καίσαρα), ενώ η χειροποίητη τυροκαυτερή είναι υπέροχη. Για ένα σουβλακογεύμα, με ρακή ή μπύρα, υπολογίστε περί τα 10-12€ κατ’ άτομο.

Kozi's
Π. Τσαλδάρη 34, Μελίσσια, τηλ: 21 0810 1584



Μια οικογένεια με ρίζες από το Γιοχάνεσμπουργκ της Αφρικής έστησε εδώ και μερικά χρόνια το απόλυτο κρεατοφαγικό στέκι της περιοχής, στο οποίο συρρέει κόσμος από κάθε γωνιά της πόλης. Spare ribs, ζουμερές μοσχαρίσιες μπριζόλες με «μυστικά» νοτιοαφρικάνικα μπαχαρικά που τις απογειώνουν, ψημένες αριστοτεχνικά, με αποκορύφωμα την υπέροχη Chakalaka και το T-Bone, ιδιαίτερες σαλάτες μαρουλιού και πληθωρική λίστα κρασιών βασισμένη σε νοτιοαφρικάνικες ετικέτες εγγυώνται πως εδώ θα έρθετε και θα ξανάρθετε. Στα συν οι λαχταριστές φρεσκοτηγανισμένες πατάτες που συνοδεύουν τα κρέατα τους. Ο λογαριασμός συνοδεία κρασιού χύμα, στα 20-30€ κατ’ άτομο, αναλόγως το κρέας που θα πάρετε.

Ρεμούτσικο
Λεωφ. Αγίου Δημητρίου 120, Αγ. Δημήτριος, τηλ: 21 0970 4515



Κάτι καλό ψήνεται εδώ και δεκαετίες στον Άγιο Δημήτριο και αν κρίνουμε από τα πλήθη που σπεύδουν στα ξύλινα τραπεζάκια αυτής της οικογενειακής ταβέρνας, ψήνεται καλά και τρώγεται ακόμα καλύτερα. Είναι τα ξακουστά παϊδάκια; Οι λαχταριστές μοσχαρίσιες και χοιρινές μπριζόλες στα κάρβουνα; Είναι το μερακλίδικο μπιφτέκι με ανάμεικτο κιμά και οι χεράτες πατάτες τηγανιτές; Είναι όλα τα παραπάνω συνοδεία παραδοσιακών «ταβερνίσιων» ορεκτικών όπως κολοκυθάκια τηγανιτά και λουκάνικο χωριάτικο; Κανείς δεν ξέρει και αν δεν πιάσει θέση στη σάλα δίπλα στο τζάκι δε θα μάθει. Ο λογαριασμός εδώ στα 15€ κατ’ άτομο με (καλούτσικο) χύμα κρασί για ένα χορταστικό γεύμα.

Ραμόνα
Μίνωος 11-13, Καλλιθέα, τηλ: 21 0951 5952



Κρατάει χρόνα αυτή η Ραμόνα. Μια παραδοσιακή ταβέρνα από εκείνες που η φήμη τους διαδίδεται κυριολεκτικά και μεταφορικά από στόμα σε στόμα. Σε ένα υπόγειο ανάμεσα σε πολυκατοικίες, η Ραμόνα ετοιμάζει καθημερινά κλασικές γεύσεις χωρίς εξεζητημένες επιλογές, και τις σερβίρει σε ξύλινα τραπεζάκια με φόντο κρασοβάρελα και ατμόσφαιρα νοσταλγική που φέρνει μνήμες παιδικών χρόνων. Κορυφαία τα σαλιγκάρια για όσους είναι φαν, τα αρνίσια γλυκάδια, η μελιτζάνα φούρνου, το μπεκρή μεζέ, το πληθωρικό παστίτσιο, τα αφράτα παϊδάκια, το τυροπιτάρι, το γεμιστό λουκάνικο και η παντζαροσαλάτα, μεταξύ άλλων. Τα πιάτα ημέρας εναλλάσσονται και είναι όλα πενανόστιμα, ενώ ο λογαριασμός έρχεται στα 15-20€ κατ’ άτομο, με κρασί και κέρασμα γλυκάκι.

The New Age by fournomageiremata
Ηρώς Κωνσταντοπούλου 19, Ηλιούπολη, τηλ: 21 0991 0227



Ιδιαίτερες γεύσεις, παιχνιδιάρικη διακόσμηση και όλα τα εδέσματα στον… φούρνο. Τα Φουρνομαγειρέματα στην Ηλιούπολη αγαπούν την ελληνική κουζίνα, όμως δεν διστάζουν να την πειράξουν προς όφελος των ουρανίσκων μας. Εδώ δοκιμάζουμε ελληνική σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, κάππαρη, θρυμματισμένη φέτα, και χειροποίητα κρουτόν από ζυμωτό ψωμάκι, πιτούλα γεμιστή με φέτα, ανθότυρο, σάλτσα ροκφόρ και παπαρουνόσπορο, απίστευτες πατάτες crispy «σαν τηγανιτές» στον φούρνο με αρωματικά βότανα και φρυγανιά, λιγκουίνι με σιγομαγειρεμένο κιμά σε κόκκινη σάλτσα, αλλά και πολίτικες γεύσεις όπως Hünkâr Beğendi, με μοσχαράκι κοκκινιστό μαριναρισμένο σε κόκκινο κρασί, κανέλα μπαχάρι, δάφνη, μοσχοκάρυδο και κύμινο, το οποίο συνοδεύεται με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας. Ο λογαριασμός με κρασί, στα 20€ κατ’ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v