ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗBON VIVEUR

Οκτώ καλοί τρόποι που πρέπει να έχεις στο εστιατόριο

Δε λέμε, καλή η χαλαρή φασούλα στο καπηλειό με ρεψίδια και κουβέντες που εκσφενδονίζουν υπολείμματα τροφών, αλλά κάποιες φορές οι τρόποι χρειάζονται.

Οκτώ καλοί τρόποι που πρέπει να έχεις στο εστιατόριο

Τρώτε με συναδέλφους; Με φίλους; Με το έτερον ήμισυ; Μερικοί καλοί τρόποι δεν κάνουν κακό.

Πριν δυσανασχετήσετε, δείτε τους παρακάτω. Δεν είναι τόσο τραβηγμένοι.

Πετσετάκι είσαι εδώ;

Υπάρχει εκεί για κάποιο σκοπό, για να σας καλύψει σε περίπτωση ατυχήματος με σάλτσες, να σας φανεί χρήσιμο όταν θέλετε να σκουπιστείτε κ.ο.κ. Χρησιμοποιήστε το λοιπόν σωστά: πάρτε το πετσετάκι και απλώστε το στα πόδια σας, όχι στη θέση της γραβάτας, καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος.

Και οι πεινασμένοι έχουν ψυχή

Όμως, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε να τρώτε μερικά δευτερόλεπτα μετά από τους γύρω σας, παρά πέντε λεπτά πριν. Το κάθε τραπέζι και η κάθε παρέα έχουν μεν το δικό τους savoire vivre, όμως ένας ορθός κανόνας σωστής συμπεριφοράς είναι να μην ξεκινήσετε τη μάσα πριν κάτσουν και σερβιριστούν όλοι.

Τοποθετήστε σωστά το ψωμί και το ποτό

Τακτοποιήστε τον… χώρο μπροστά σας στο τραπέζι, τοποθετώντας στα αριστερά το πιατάκι με τα ψωμιά και δεξιά το ποτό ή το ποτήρι με το νερό ή οτιδήποτε πίνετε τελοσπάντων.

Μαχαιροπήρουνα σε τάξη

Σε γενικές γραμμές, η σωστή θέση των μαχαιροπήρουνων έχει ως εξής: στα αριστερά τα πιρούνια, δίπλα τους το πιάτο, δεξιά του τα μαχαίρια και μετά τα κουτάλια.

Από έξω προς τα μέσα

Αν υπάρχουν πολλά πιάτα στο τραπέζι, ξεκινήστε την «επιδρομή» από εκείνα που βρίσκονται πιο κοντά σε εσάς, προχωρώντας σταθερά στα ενδότερα.

Θα μιλήσω όταν μπορώ να μιλήσω

Αν κάποιος σας ρωτήσει οτιδήποτε κι εσείς έχετε μόλις μπουκώσει μια γενναία δόση ζυμαρικών, χαμογελάστε ελαφρώς (προφανέστατα με κλειστό το στόμα) και δώστε του να καταλάβει ότι θέλετε λίγο χρόνο για να απαντήσετε. Μη βιαστείτε να καταπιείτε μονομιάς, θα κάνετε τα πράγματα χειρότερα.

Αφήστε το Instagram ήσυχο

Είναι προφανές, αλλά ας το τονίσουμε. Το savoir vivre επιτάσσει να μην χαζολογάτε με το κινητό σας εν ώρα γεύματος – εκτός και αν είστε σε επαγγελματικό γεύμα και το κάνουν όλοι. Σε γενικές γραμμές όμως, αν είστε σε μια κοινωνική περίσταση με ανθρώπους για τους οποίους ενδιαφέρεστε, προσπαθήστε να μην είστε συνέχεια πάνω από το κινητό σας. Αν παρ’ όλα αυτά χρειαστεί – και είναι λογικό – να τσεκάρετε το νέο story του Πετρετζίκη ή ένα επείγον μήνυμα πείτε ευγενικά «Με συγχωρείτε» και πηγαίντε στο μπάνιο για να σκρολάρετε ελεύθερα.

Το τέλος μιας σχέσης

Όταν δεν έχετε τελειώσει το φαγητό σας, αλλά έχετε αφήσει τα μαχαιροπήρουνα στο πιάτο για να πάρετε μια ανάσα, θα πρέπει να τα τοποθετήσετε έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα μικρό βουναλάκι ή τρίγωνο ή πάνω άκρη ενός βέλους ή… καταλάβατε τελοσπάντων. Όχι;


Ουφ!

Έτσι!(δεν ξέρουμε τι είναι αυτό ενδιάμεσα και ούτε θέλουμε να μάθουμε)

Αν έχετε τελειώσει το γεύμα σας τώρα, τοποθετήστε τα το ένα δίπλα στο άλλο περίπου στη μέση του πιατ…

Έτσι!(ευτυχώς το φάγανε, αλήθεια τι να ήταν; σαλάμι; μορταδέλα; Alien;)

  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Ο θάνατος είναι απλός. Η ζωή είναι περίπλοκη. Δώστε μου ζωή, όσο πιο χαοτική τόσο το καλύτερο."

Tom Robbins, 1932-, Αμερικανός συγγραφέας

  • 1497 - Ο Πορτογάλος Βάσκο ντα Γκάμα ξεκινά να ανακαλύψει την Ινδία.
    1709 - Στη μάχη της Ποτλάβα, στην Ουκρανία, ο τσάρος της Ρωσίας Πέτρος Α' νικά τον βασιλιά της Σουηδίας, Κάρολο Ζ'.
    1851 - Γεννήθηκε ο άγγλος αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς.
    1889 - Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της αμερικανικής εφημερίδας Wall Steet Journal.
    1921 - Μεγάλη νικηφόρα μάχη των Ελλήνων στο Εσκί Σεχίρ. Προέλαση προς την Άγκυρα.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2