Τι τρώνε στα κορυφαία εστιατόρια του κόσμου

Τι πιάτα ετοιμάζουν οι πιο… βραβευμένες κουζίνες του πλανήτη; Ξεψαχνίζουμε τα μενού των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου και κάνουμε νοητά γαστριμαργικά ταξίδια.
Τι τρώνε στα κορυφαία εστιατόρια του κόσμου
Αποσπούν δεκάδες βραβεία και διακρίσεις. Έχουν στις κουζίνες τους σεφ που έχουν αναγάγει την δουλειά τους σε τέχνη. Και – ας μην τα θέλουμε και όλα δικά μας – διαθέτουν μενού με πιάτα σε δυσθεώρητες τιμές. Αλλά, όπως μαρτυρά και η ανάδειξή τους σε κορυφαία εστιατόρια για το 2016 από το «World’s 50 Best Restaurants», το αξίζουν και με το παραπάνω. Τι θα δοκιμάσει όμως κάποιος που θα βρεθεί εκεί; Παρακάτω συγκεντρώνουμε ενδεικτικά πιάτα που μετατρέπουν την εμπειρία ενός γεύματος σε γαστριμαργικό ταξίδι.

Osteria Francescana
Modena, Ιταλία

Ψηφίστηκε κορυφαίο εστιατόριο του πλανήτη για το 2016, και τιμά την ιταλική κουζίνα με απόλυτα σύγχρονες μεσογειακές πινελιές. Μερικά από τα πιάτα που συναντά κανείς στον κατάλογό του, είναι αστακός με διπλή σάλτσα, υψηλής οξύτητας αλλά και γλυκιά, παραδοσιακά μίνι τορτελίνια σε ζωμό κόκορα, ραβιόλι με φουά γκρα, τρούφα και πράσα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 60-80€ ανά πιάτο.

El Celler de Can Roca
Χιρόνα, Ισπανία

Τρία αδέρφια εξέλιξαν αυτό το σημείο σε απόλυτο γαστριμαργικό προορισμό της Ισπανίας. Στα πιάτα περιλαμβάνονται ιβηρικό χοιρινό, μπακαλιάρος με φουντούκι και πύργος λαχανικών με ρίζες, άνθη, φύλλα και φρούτα. Το «ατού» του εστιατορίου είναι η freestyle μαγειρική, με υλικά και συνταγές που εμπνέονται οι ιδιοκτήτες από τα ταξίδια ανά τον κόσμο, τα οποία πραγματοποιούν κάθε Αύγουστο, κλείνοντας για έναν μήνα το εστιατόριο. Ένα γεύμα κυμαίνεται περί τα 80-100€ το άτομο.

Eleven Madison Park
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Αναδείχθηκε κορυφαίο εστιατόριο της Βόρειας Αμερικής για την περασμένη χρονιά, και βραβεύτηκε ως ένα από τα πιο φιλόξενα μέρη υψηλής κουζίνας, χάρη στην ανοιχτή κουζίνα και την εξατομίκευση των πιάτων ανάλογα με τα γούστα των πελατών. Οι κριτικοί γεύσης ξεχωρίζουν την ψητή πάπια με μέλι και λεβάντα, και το επιδόρπιο «Name that Milk» που βάζει τους πελάτες να δοκιμάσουν τέσσερις διαφορετικές σοκολάτες γάλακτος και να αντιστοιχήσουν την καθεμία στο διαφορετικό γάλα από το οποίο φτιάχτηκε. Το menu degustation του εστιατορίου στοιχίζει περί τα 270€.

Central 
Λίμα, Περού

Το μενού αυτού του εστιατορίου καλεί τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στο περουβιανό οικοσύστημα μέσα από τα πιάτα του: Ξεκινά κάτω από τη θάλασσα με ψάρια και φτάνει στα 4.100 μέτρα υψόμετρο, αξιοποιώντας στην «πορεία» τις πρώτες ύλες που συναντώνται σε κάθε περιοχή της χώρας. Στα πιάτα θα συναντήσετε από χταπόδι με κοράλι (-10 μέτρα) και ρίζες Άνδεων (2.190 μέτρα), μέχρι ποταμίσια σαλιγκάρια (180 μέτρα) και πιάτα με φύλλα δέντρων ή αρωματικά υλικά που δεν έχετε ξανακούσει ποτέ στη ζωή σας. Το ειδικό μενού δοκιμής κατ’ άτομο στοιχίζει περί τα 320€.

Noma
Δανία/Μεξικό

Το Noma κατείχε τον τίτλο του κορυφαίου εστιατορίου του κόσμου πριν δύο χρόνια, αλλά δεν εφησυχάστηκε. Για την ακρίβεια… έκλεισε εντελώς το εστιατόριο της Κοπεγχάγης και αποφάσισε να ταξιδέψει, ανοίγοντας σε διαφορετικό μέρος του κόσμου κάθε σεζόν. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει την απόβαση στο Μεξικό, όπου θα ανοίξει για επτά εβδομάδες τον Απρίλιο και το Μάιο. Το μενού του ως τώρα, περιλάμβανε μίνιμαλ πιάτα όπως λαχανόφυλλα με λευκά μούρα, φέτες ωμού καλαμαριού με φύκια, δανέζικες πατάτες με τσουκνίδα και μήλα με λεμονοθύμαρο, ενώ τώρα, θα αξιοποιήσει στο νέο μενού μεξικανικές πρώτες ύλες. Το σετ μενού δοκιμής θα στοιχίζει 560€ το άτομο.

Mirazur 
Μεντόν, Γαλλία

Στα σύνορα της Γαλλίας με την Ιταλία, αυτό το μεσογειακό εστιατόριο αξιοποιεί πρώτες ύλες από το αγρόκτημα που εκτείνεται στο πίσω μέρος του. Τρυφερά μπιζέλια με χαβιάρι, τορτελίνι με αμύγδαλο και κονσομέ καπνιστού χοιρινού, αρνάκι με πουρέ κανπνιστού μπρόκολου, λάχανο και μαύρη τρούφα, φιλέτο αντσούγιας με λεμόνι, στρείδια με αχλάδι και το πιάτο με το όνομα «Green» που περιέχει μπιζέλια, ακτινίδιο και μάραθο είναι μερικά ενδεικτικά πιάτα – το γεύμα στοιχίζει περί τα 100-150€ το άτομο.

Narisawa 
Τόκυο, Ιαπωνία

Δεν θα μπορούσε να λείπει η ασιατική κουζίνα από τη λίστα. Σε αυτό το κορυφαίο εστιατόριο της Ιαπωνίας, η κουζίνα λειτουργεί με τη λογική omakase, δηλαδή ο πελάτης αφήνει τον σεφ να αποφασίσει το μενού του επιτόπου. Τα πιάτα αξιοποιούν ιαπωνικές πρώτες ύλες, υφές, γεύσεις και αρώματα, ώστε να μετατραπούν σε κανονικά φυσικά… τοπία πάνω στα σκεύη. Ένα μενού omakase κυμαίνεται στα 165€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v