Νόστιμα «μυστικά» στους φούρνους της Αθήνας

Παράδοση χρόνων, συνταγές «μυστικές», μυρωδιές από φρεκοψημμένο ζυμάρι και εκλεκτά προϊόντα σε ιστορικούς φούρνους της πόλης.
Νόστιμα «μυστικά» στους φούρνους της Αθήνας

Κάποιοι φούρνοι δεν γκρεμίστηκαν. Και ευτυχώς για εμάς, μιας και σε πείσμα των καιρών έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε με το κιλό εκλεκτά αρτο- ποιήματα, ολόφρεσκα και μυρωδάτα σαν να βγήκαν από τον φούρνο της γιαγιάς στο χωριό.

Αγαπημένοι φούρνοι εντός και εκτός Αθήνας, ψήνουν καθημερινά για τα.. στόματά μας και μόνο κάθε λογής προϊόντα με βάση το αλεύρι – και μας προσκαλούν να τους επισκεφθούμε ξανά και ξανά.

* Στο «Αμαρούσιο» στο Μαρούσι (Βασιλίσσης Σοφίας 49 Πλ. Κασταλίας) το ψωμί είναι σήμα κατατεθέν και βγαίνει κάθε μέρα ολόφρεσκο σε μεγάλη ποικιλία από τον ξυλόφουρνό του. Αποκορύφωμα το ζυμωτό, το οποίο ζυμώνεται με ξινό προζύμη και αλεύρι αλεσμένο σε πετρόμυλο.

* Το "Άρτιστον", στη Σπύρου Τρικούπη 61 στα Εξάρχεια (και σε δύο ακόμα νεότερα καταστήματα, στο 61 της Σόλωνος και το 41 της Σκουφά) φτιάχνει εδώ και δεκαετίες το πιο νόστιμο, μυρωδάτο και old fashioned τσουρέκι της πόλης.


* Ο «Λυκαβηττός» στη Δεινοκράτους στο Κολωνάκι ψήνει από το 1988 τα καλύτερα γερμανικά ψωμιά: Γερμανικά πολύσπορα και Holsteiner Katenbrot που φτιάχνονται με τις παραδοσιακές γερμανικές συνταγές, οι οποίες απαιτούν… ψωμί κι υπομονή. Ήταν μάλιστα ο πρώτος φούρνος στην Αθήνα που εξειδικεύτηκε στον συγκεκριμένο τύπο ψωμιού before it was cool.

* Από το 1971, ο «Τάκης» στην Ακρόπολη ψήνει καθημερινά 30 ειδών ψωμιά, από χωριάτικα μέχρι γεμιστά με μπέικον και φυσικά λαχταριστό, τραγανό κουλούρι Θεσσαλονίκης. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο παππούς του ήταν ο πρώτος που έφερε το άρτυμα στην Αθήνα.

* Στην «Πνύκα» στην Πρατίνου στο Παγκράτι, αλλά και στο Σύνταγμα και στα Εξάρχεια ο πετρόμυλος αλέθει από το 1980 το σιτάρι, φτιάχνοντας την πρώτη ύλη για απίστευτο ψωμί ολικής άλεσης, με προζύμι, το οποίο περιλαμβάνει κριθάρι και βρώμη. Εξαιρετικό και το ψωμί με ζέα, καθώς επίσης και το κουλούρι Θεσσαλονίκη με δική τους συνταγή.

* Το ιστορικό "Μάμ" (Πεσμαζόγλου & Σταδίου και Πανεπιστημίου & Ιπποκράτους), κρατά σταθερά τα σκήπτρα της τυροπιτοπαρασκευής για παραπάνω από μισό αιώνα. Η κασερόπιτά του δύσκολα περιγράφεται με λόγια: το κασέρι είναι σαν… λουκούμι, παχύρρευστο και γλυκό ενώ το φύλλο τραγανό στις άκρες και μαλακό στη μέση. Όπως πρέπει δηλαδή. Επίσης φοβερή και η κιμαδόπιτά του.


* Το "Άριστον", στο 10 της οδού Βουλής, μετρά περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, και μας κακομαθαίνει εκτός από τις πίττες του και με ξεροτήγανα, τσουρέκια και ισλί (τρίγωνα με μαρμελάδα και καρύδια).

* Πέρα από ένα σωρό κολασμένες δημιουργίες γλυκές και αλμυρές, ο Ξυλόφουρνος του Βενέτη στην Τατοΐου βγάζει και μία απίστευτη focaccia, φρέσκια και λαχταριστή, ζεστή – ζεστή, η οποία όμως γίνεται ανάρπαστη επομένως προλάβετέ τη νωρίς το πρωί.

* Δυναμική παρουσία στα Βόρεια Προάστια, ο «Καρράς» στον Άγιο Στέφανο διατηρεί την παράδοση από το 1932, φτιάχνοντας εξαιρετικό ψωμί, ζυμωμένο με χοντρό αλεύρι και ψημένο σε ξυλόφουρνο. Όμως εμάς την… καρδιά μας έκλεψε το άπαιχτο τυρόψωμό του – αφράτο και μυρωδάτο, ολόφρεσκο και λαχταριστό.

* Στο Περιστέρι, τα «Γιάννενα» διατηρούν την παράδοση από το ’70 και ψήνουν με βάση την παράδοση γιαννιώτικο καρβέλι, γιαννιώτικη πινακωτή και τις ξακουστές γιαννιώτικες πίτες. Επιβάλλεται μια επίσκεψη εδώ και άφιξη με δεκάδες σακούλες γεμάτες καλούδια ανά χείρας.

* Με περισσότερα από τριάντα χρόνια στον… ξυλόφουρνο, η «Αρτόζα» στην Λ. Ελευθερίας στον Άλιμο βγάζει εξαιρετικά κουλούρια σε κάθε πιθανή εκδοχή. Κορυφαίες επιλογές, τα σπιτικά και μυρωδάτα μουστοκούλουρα και τα κουλουράκια βουτύρου με αμύγδαλο.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v