Τρώμε σε value for money αυλές (20-40€)

Πέντε ιδιαίτερες αυλές της πόλης σερβίρουν γκουρμέ φαγητό για ιδιαίτερες περιστάσεις, αλλά σε τιμές που δεν ξεφεύγουν από το… «μεσαίας κατηγορίας» κόστος των 20-40€.
Τρώμε σε value for money αυλές (20-40€)
Σε πανέμορφες αυλές, κήπους και ταράτσες, μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εστιατόρια της πόλης σερβίρουν δημιουργική κουζίνα, που φλερτάρει με το γκουρμέ, χωρίς όμως να «χτυπούν» με εξωφρενικές τιμές. Ιδού λοιπόν πέντε καλοκαιρινές διευθύνσεις, για εκείνες τις περιστάσεις όπου θέλετε κάτι πιο ιδιαίτερο από το οικονομικό ταβερνάκι της γειτονιάς, αλλά χωρίς οι τιμές να ξεπερνούν τα 20-40€ το άτομο.

Αθήρι
Πλαταιών 15, Κεραμεικός, τηλ: 210 3462983

Όμορφη και ρομαντική, πνιγμένη στις φυλλωσιές και φωτισμένη ατμοσφαιρικά, η αυλή του εστιατορίου του Μεταξουργείου όπου μας «κακομαθαίνει» ο σεφ Αλέξης Καρδάσης ενδείκνυται για ραντεβού και βραδιές ελληνικής γευσιγνωσίας. Εδώ δοκιμάζουμε κρύα πιάτα, όπως πράσινη σαλάτα με πεπόνι, αβοκάντο, κολοκύθι, δυόσμο, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο και λαδολέμονο μουστάρδας, μικρά πιάτα όπως μαγειρευτό χταπόδι με λιαστή ντομάτα και κάπαρη, λουκουμάδες παστού μπακαλιάρου με χόρτα εποχής και σάλτσα λεμονιού και κυρίως πιάτα, από ψάρι ημέρας και κριθαρότο θαλασσινών μέχρι γουρουνόπουλο γάλακτος και μοσχάρι λεμονάτο. Ο λογαριασμός, μαζί με ποτήρι κρασί, θα κυμανθεί στα 25-35€ το άτομο.

Ζάχαρη κι αλάτι
Αναπήρων Πολέμου 22, Κολωνάκι

Από τα Εξάρχεια στο Κολωνάκι και από μία πανέμορφη αυλή σε μία ακόμα ωραιότερη, το Ζάχαρη κι Αλάτι μετακόμισε και μεταμορφώθηκε σε ένα νοσταλγικό, άκρως ρομαντικό wine restaurant σε έναν κήπο στολισμένο με γιασεμιά και μπουκαμβίλιες. Για να συνοδεύσουμε δε τις εκλεκτές ετικέτες κρασιών (από 5€ το ποτήρι, από 14€ το μπουκάλι), επιλέγουμε από το ολοκαίνουριο καλοκαιρινό μενού. Σε αυτό ξεχωρίζουμε το ψαρονέφρι ξυλόφουρνου με πιπεράτη γραβιέρα και πατάτες με θρούμπι, το λαβράκι σοτέ μαριναρισμένο με λεβάντα, πατάτα και σελινόριζα αρωματισμένα με κρόκο Κοζάνης, το ριζότο γαρίδας και τις χυλοπίτες από ζέα με καλοκαιρινά λαχανικά και τσίλι. Ο λογαριασμός για ένα χορταστικό δείπνο με κρασί θα κυμανθεί στα 25-30€ το άτομο.

Κίτρινος Σκίουρος
Δημητρέσσα 21, Ιλίσια, τηλ.: 210 7211586

Εξωτικό όσο και ατμοσφαιρικό, το μοναδικό βραζιλιάνικο μπιστρό της πόλης απλώνει τραπέζια ανάμεσα στα πεύκα, κοντά στο άλσος Ιλισίων, και σερβίρει την κορυφαία φεσουάδα της Αθήνας, την κλασική σπεσιαλιτέ της Βραζιλίας με μαύρα φασόλια, τέσσερα είδη κρεάτων με ρύζι, σπανάκι, πορτοκάλι και φαρόφα (είδος τηγανητού αλευρίου με αρωματικά μπαχαρικά). Πολύ καλά είναι επίσης τα βραζιλιάνικα κεφτεδάκια, το χοιρινό με αποξηραμένα φρούτα, το «σπέσιαλ» χοιρινό νουά με σως κρέμας γάλακτος και λεμονάτης μουστάρδας, και το κοτόπουλο κατυπίρι σε πήλινο. Μαζί με κρασί ή sangria και μουλάτα για το κλείσιμο (κείκ σοκολάτας με ρούμι και σταφίδες) υπολογίστε περί τα 30€ το άτομο.

Tamarind
Κεραμεικού 51, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5225945

Μια ατμοσφαιρική αυλίτσα στο Μεταξουργείο φιλοξενεί άλλη μια έθνικ γωνιά που μας ταξιδεύει γευστικά στην Ταϋλάνδη. Χειροποίητα spring rolls, διαφορετικά πιάτα curry, ριζομακάρονα με χοιρινό και παραπούλια, γαρίδες με λαχανικά και sticky rice, γλυκόξινο χοιρινό ή μοσχαράκι σωτέ με μπαμπού και τσίλι είναι μερικά από τα χιτ του μενού. Συνοδεύστε τα με εξωτικά κοκτέιλ και υπολογίστε περί τα 25-30€ το άτομο.

Ορίζοντες Λυκαβηττού
Λόφος Λυκαβηττού, τηλ: 210 7227065, 210 7210701

Ίσως η καλύτερη θέα στην Αθήνα, στην κορυφή του λόφου του Λυκαβηττού, οι Ορίζοντες αποτελούν το ρομαντικό σκηνικό με την διακριτική πολυτέλεια που μπορεί να φιλοξενήσει από ένα όμορφο δείπνο για δύο μέχρι ένα γεύμα για ειδικές περιστάσεις. Εδώ δοκιμάζουμε ελληνική κουζίνα σε γκουρμέ εκδοχή, όπως φιλέτο από μυλοκόπι ψημένο στο φούρνο με λάδι βασιλικού και lime, φιλέτο κοτόπουλου γεμιστό με ξινομυζήθρα σε κρούστα μυρωδικών με στικ φρυγανισμένου κολοκυθιού ή σιγομαγειρεμένο κότσι μαύρου χοίρου με κράνμπερι και θυμάρι. Μαζί με κρασί, θα υπολογίσετε περί τα 40€ το άτομο. Αν επιλέξετε το set menu, θα σας στοιχίσει από 55€ τα δύο άτομα – περιλαμβάνει βελουτέ σούπα, φέτα tempura με μαρέγκα κάπαρης και μαρμελάδα λεμονιού, σαλάτα κηπευτικών με ημίλιαστη ντομάτα, φλορεντίν αμύγδαλου και καραμελωμένο πετιμέζι, ριζότο με μανιτάρια και λάδι τρούφας, ταλιάτα μόσχου με κρασί Κουμανδαρίας και άγρια ρόκα και επιλογή από τον κατάλογο επιδορπίων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v