Ρούμι: 5 ετικέτες που θα λάτρευε ο Jack Sparrow

Το γνωρίσαμε ως ποτό των πειρατών. Το αγαπήσαμε ως βασικό συστατικό για καλοκαιρινά κοκτέιλ. Μεγαλώνοντας (κι εμείς και αυτό) ήρθε η ώρα να αποτίσουμε το δέοντα φόρο τιμής στις premium ετικέτες που αξίζουν μια θέση στα ράφια των απανταχού bon viveurs.
Ρούμι: 5 ετικέτες που θα λάτρευε ο Jack Sparrow
Έχοντας συνδέσει το όνομά του με τη χαλαρότητα της ζωής στην Καραϊβική και τον τυχοδιωκτισμό των πειρατών, το ρούμι δε θεωρείται από τον περισσότερο κόσμο εκλεκτό ποτό. Δεν αξίωσε ποτέ τις δάφνες ποιότητας του κρασιού, δεν εξέπεμψε τον σνομπισμό μιας σαμπάνιας, δεν έτυχε βρετανικού marketing στα πρότυπα του ουίσκι. Κατέκτησε τον κόσμο ήσυχα, σχεδόν υπόγεια, χάρη στη γεύση του κι όχι στο αποδιδόμενο στυλ του, καθότι δεν εξυμνήθηκε ποτέ από κάποιον διάσημο bon viveur, δεν έτυχε λογοτεχνικής αναγνώρισης, δεν μπήκε στα καλύτερα σπίτια.

Κι όμως, υπάρχουν ετικέτες ρουμιού που μπορούν επάξια να κοσμήσουν το ράφι ενός connoisseur, να συνοδεύσουν ένα καλό πούρο, να γαργαλήσουν ευχάριστα τον ουρανίσκο ενός bon viveur που αναζητά νέες συγκινήσεις, να θεωρηθούν premium. Κρατάτε σημειώσεις;

Pyrat XO Reserve
50 δολάρια το μπουκάλι των 750 ml
Ήδη από τη συσκευασία, καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνεις με κάτι πέρα από τα συνηθισμένα: το μπουκάλι στολίζεται με κορδέλες και μετάλλια που μαρτυρούν την ευγενή καταγωγή του. Στο ποτήρι, θα παρατηρήσετε το βαθύ, κεχριμπαρένιο χρώμα του και τις νότες πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ που αναδίδει. Η πρώτη γουλιά εκπλήσσει ευχάριστα, με το συνδυασμό αμέτρητων διαφορετικών γεύσεων: βερίκοκο, μπανάνα, πορτοκάλι, βανίλια και μέλι. Η απαλή, μεστή γεύση του αφήνει στο τελείωμα νότες μπαχαρικών και φλούδας πορτοκαλιού.
Αγοράστε το online από το Internet Wines

Neisson Rhum Reserve Special
60 δολάρια το μπουκάλι του 1 λίτρου
Εδώ μιλάμε για ένα ρούμι υπερπαραγωγή, blend παλαιωμένων ρουμιών που φυλάσσονται για 10 επιπλέον χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Το ζαχαροκάλαμο που χρησιμοποιείται για το κάθε μπουκάλι μαζεύεται, επεξεργάζεται, ζυμώνεται και αποστάζεται σύμφωνα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές –οι ειδικοί μάλιστα λένε ότι η χρήση ζαχαροκάλαμου αντί για μελάσα δίνει έναν εκλεπτυσμένο χαρακτήρα στο ρούμι. Το αποτέλεσμα είναι ένα βαθύ χρυσαφί ρούμι, με αρώματα καραμέλας και βανίλιας, σκούρων αποξηραμένων φρούτων, ξηρών καρπών και μπαχαρικών με μια γλυκιά, επίμονη επίγευση. Όποια κι αν είναι η περίσταση, αυτό το ρούμι θα σας βγάλει αναμφίβολα ασπροπρόσωπους.
Αγοράστε το online από το r2mshop.com

Pusser’s Navy Rum Trafalgar Bicentenary Decanter
105 δολάρια το μπουκάλι του 1 λίτρου
Πρόκειται για μια limited edition κυκλοφορία του ρουμιού Pusser’s 15 ετών, σε γυάλινη καράφα που αποτίει φόρο τιμής στη νίκη του Nelson ενάντια στον Ναπολέοντα στη Μάχη του Trafalgar. Και όσο ξεχωριστή είναι η φιάλη, τόσο ιδιαίτερο είναι και το ρούμι που περιέχει. Αποσταγμένο παραδοσιακά, σε ξύλινους αποστακτήρες, και χωρίς καθόλου έξτρα γευστικούς παράγοντες, ώστε να εξασφαλίζεται το μεστότερο, πιο έντονο δυνατό ρούμι. Γι’ αυτόν το λόγο, το Pusser’s είναι γνωστό και ως “single malt ρούμι». Μόλις 36.000 μπουκάλια από αυτό το ρούμι πολυτελείας κυκλοφορούν στο εμπόριο, επομένως –περιττό να τονίσουμε ότι– αν το συναντήσετε κάπου, αξίζει να το αγοράσετε.
Αγοράστε το online από το Internet Wines

Appleton Estate 21 ετών
90 δολάρια το μπουκάλι των 750 ml
Η κορωνίδα της εταιρείας που έχει κατακτήσει επάξια τη φήμη μιας από τις καλύτερες στην αγορά, χάρη στην 250 ετών πορεία της, το 21ετούς παλαίωση ρούμι της είναι απλά ένα από τα καλύτερα. Πρόκειται για blend μερικών από τα εκλεκτότερα παλαιωμένα ρούμια του κόσμου, καθένα εκ των οποίων ωριμάζει για περισσότερα από 21 χρόνια και προσδίδει στο μείγμα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Η πρώτη γουλιά αναδίδει νότες ξηρών καρπών, καραμέλας, βανίλιας και δρυός, σε ένα σύνολο απαλής, πικάντικης γεύσης. Στην επίγευση, αφήνει εκλεκτά μπαχαρικά και μια υποψία κακάο. Μόλις 2.000 φιάλες παράγονται το χρόνο, καθιστώντας το Appleton Estate ένα από τα δυσκολότερα στην εύρεσή τους ρούμια. Για την ακρίβεια, πλησιάζει πολύ περισσότερο σε ένα εκλεκτό κονιάκ από κάθε άλλο ρούμι που δοκιμάσατε ποτέ.
Αγοράστε το online από το RumShop.net

Zacapa Centenario 23 ετών
40 δολάρια το μπουκάλι των 750 ml
Ο θρύλος της αγοράς έχει κερδίσει τόσους διαγωνισμούς καλύτερου ρουμιού –κατακτούσε την πρώτη θέση στην κατηγορία Premium στις Δοκιμές Ρουμιού της Εβδομάδας Καραϊβικής κάθε χρόνο από το 1998 έως το 2002– που εν τέλει έπαψε να συγκαταλέγεται στους διαγωνιζόμενους, και πλέον αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για το καλύτερο ρούμι. Η απόσταξή του ξεκινά σε μηδενικό υψόμετρο, πριν μεταφερθεί στο βουνό για να ωριμάσει –αυτή η διαδικασία λέγεται ότι του προσδίδει το χαρακτηριστικό σώμα, τη γεύση και το άρωμά του. Βαθύ κεχριμπαρένιο στο ποτήρι, στη μύτη αποπνέει νότες βελανιδιού, αμυγδάλου, σοκολάτας, πορτοκαλιού και καφέ, ενώ στο στόμα θα παρατηρήσετε μια ζεστή, κρεμώδη αίσθηση. Μοσχοκάρυδο, ψημένο φουντούκι, και μια υποψία καραμέλας συνθέτουν το μπουκέτο της γεύσης του, ενώ την επίγευση χαρακτηρίζει η ισορροπία καφέ και κακάο.
Αγοράστε το online από το Internet Wines

Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v