Ποιο τυρί ταιριάζει με το κρασί μου;

Ποια κρασιά στέκονται αρμονικά δίπλα σε ελληνικά και ξένα τυριά; Οδηγός αρχαρίων για αρμονικά… παντρέματα.
Ποιο τυρί ταιριάζει με το κρασί μου;

Μοιάζουν φτιαγμένα το ένα για το άλλο. Κρασιά και τυριά, ή τυριά και κρασιά ταιριάζουν υπέροχα μαζί, αρκεί να ξέρουμε πώς να τα συνδυάσουμε.

Τα βασικά

Η επιλογή του κατάλληλου κρασιού για ταίριασμα συνήθως γίνεται με κριτήριο την ωρίμανση και την ύπαρξη «γλυκύτητας» ή οξύτητας στο τυρί.

Σε γενικές γραμμές, τα φρέσκα λευκά κρασιά ταιριάζουν με φρέσκα λευκά τυριά, ενώ τα ώριμα, περασμένα από βαρέλι, λευκά κρασιά ταιριάζουν με λευκά ώριμα και καπνιστά τυριά.

Τα λευκά κρασιά με υψηλή οξύτητα ταιριάζουν με έντονα αλμυρά τυριά και τα πλούσια ερυθρά κρασιά ταιριάζουν με λιπαρά κίτρινα τυριά. Τέλος, τα ερυθρά, παλαιωμένα κρασιά ταιριάζουν με παλαιωμένα κίτρινα τυριά, ενώ τα αφρώδη κρασιά κάνουν ωραιότατη παρέα με κρεμώδη τυριά.

Τα καλύτερα οινικά ταιριάσματα

Το blue cheese συνδυάζεται ιδανικά με επιδόρπια κρασιά, όπως το Porto, η Μαυροδάφνη ή το Vin Doux της Σάμου. Μπορεί επίσης να ταιριάξει όμορφα με ένα φρουτώδες Cabernet ή ένα Zinfadel.



Η φέτα και τα πολύ αλμυρά τυριά, συνδυάζονται με κρασιά χαμηλών τόνων στο άρωμα και υψηλών σε οξύτητα και διάρκεια. Σκεφτείτε επιλογές όπως ένα Ασύρτικο, μια Ρομπόλα, ένα Sauvignon Blanc ή ένα Riesling. Εναλλακτικά, ταιριάζουν όμορφα και με ρετσίνα, ή έναν ελαφρύ Ροδίτη.

Λιπαρά τυριά με κρεμώδη υφή, όπως το Brie και το Camembert, συνδυάζονται ωραία με σαμπάνιες και λευκά αφρώδη, που αναδεικνύουν τη γλυκιά, βουτυρένια γεύση τους. Μπορούν επίσης να συνδυαστούν με ξηρά ροζέ κρασιά.

Η μοτσαρέλα ταιριάζει όμορφα με ένα ημίγλυκο ροζέ από Grenache Rouge ή έναν συνδυασμό από Μαυρούδι και Syrah.



Οι ποικιλίες Sauvignon Blanc, Semillon και Ροδίτης, ταιριάζουν απόλυτα µε κατσικίσια τυριά, τα οποία έχουν πάντα έντονο άρωµα και γεύση και συμπληρώνουν αρμονικά την οξύτητά τους.

Καπνιστά τυριά, όπως το Μετσοβόνε, συνδυάζονται με κρασιά τα οποία βγάζουν καπνιστές νότες, όπως για παράδειγμα ένα κόκκινο Syrah, αλλά και λευκά κρασιά τα οποία έχουν περάσει από δρύινα βαρέλια.

Μανούρι, ανθότυρο, ξινομυζήθρα και Κατίκι Δομοκού, ταιριάζουν πολύ με ήπια, φρέσκα λευκά κρασιά από την ποικιλία Σαββατιανό, Αθήρι και Μαλαγουζιά, ενώ η πληθωρική κρητική γραβιέρα συνδυάζεται τέλεια με «γεμάτα» κόκκινα Syrah, αλλά μπορεί να αγκαλιάσει λευκά, ξηρά κρασιά, ανεβασμένα σε αλκοόλη, όπως για παράδειγμα ένα Chardonnay.

Η παρμεζάνα κάνει όμορφη παρέα με ένα επίσης ιταλικό Chianti ή ένα κόκκινο Brunello di Montalcino τα οποία αναδεικνύουν την ιδιαίτερη και πικάντικη γεύση της, ενώ καλός της φίλος μπορεί να αποδειχτεί και ένα πληθωρικό Αγιωργίτικο.



Το κασέρι ειδικά αν δεν είναι παλαιωμένο, αναδεικνυεται εξαιρετικά ένα Chardonnay. Αν είναι παλαιωμένο, θα ταιριάξει, όπως και η αντίστοιχη γραβιέρα, με ένα Cabernet Sauvignon ή μια περασμένη από βαρέλι Σαντορίνη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v