Το μπαλέτο του Yuri Grigorovich στη Θεσσαλονίκη

Ο θρύλος των Bolshoi Yuri Grigorovich έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, όπου με 70 συντελεστές θα παρουσιάσει την «Ζιζέλ».
Το μπαλέτο του Yuri Grigorovich στη Θεσσαλονίκη
Μετά από τρία χρόνια επισκέψεων στην Αθήνα, το Grigorovich Ballet Theatre of Russia έρχεται κα πάλι στη Ελλάδα, αυτή τη φορά για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης, όπου με 70 συντελεστές θα παρουσιάσει την «Ζιζέλ».

Η «Ζιζέλ» είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή έργα με συναισθηματικές διακυμάνσεις, ιδανικά χορογραφικά ανοίγματα και με υψηλές απαιτήσεις τεχνικής από τους χορευτές. Αποτελεί επίσης και το μοναδικό, ίσως, επίτευγμα της ρομαντικής περιόδου, που επιβίωσε ως τις ημέρες μας χωρίς να χάσει ίχνος της δύναμής του. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία ένα από τα πιο δημοφιλή μπαλέτα στην ιστορία του χορού.

Το μπαλέτο Ζιζέλ σε μουσική Αντόλφ Αντάμ, το αγαπημένο έργο κάθε χορεύτριας, που αποθεώνει την άδολη αγάπη και θρηνεί τις απελπισμένες από τον έρωτα καρδιές, ανεβαίνει βασισμένο σε χορογραφία του Γιούρι Γκριγκορόβιτς, με σκηνικά και κοστούμια του Σιμόν Βιρσαλάτζε.

Το μπαλέτο «Ζιζέλ», από τα πιο ολοκληρωμένα και σύνθετα έργα, ανέβηκε για πρώτη φορά το 1841 και αποτελεί την επιτομή, τόσο τεχνικά όσο και θεματικά, του ρομαντισμού. Πρωτοπαρουσιάστηκε στη Γαλλία βασισμένο σε κείμενο του ποιητή Θεόφιλου Γκοτιέ σε συνεργασία με τον δραματουργό Βερνέιγ ντε Σεν Ζορζ, πάνω σε ιδέα του Χάινε, αλλά είδε την πλήρη του άνθιση στη Ρωσία με τον Μαριούς Πετιπά, που ξαναδούλεψε τη χορογραφία και ανέθεσε τον πρώτο ρόλο στην Άννα Πάβλοβα, η οποία με το έργο αυτό περιόδευσε σε ολόκληρο τον κόσμο και πέρασε στην ιστορία. Από τότε μεγάλες χορεύτριες, όπως οι Αλίσια Μάρκοβα, Κάρλα Φράτσι, Σάλι Γκίλμουρ, κ.ά., έχουν ερμηνεύσει το ρόλο που γοητεύει πάντα με τον λυρισμό και την ευαισθησία του.

Πληροφορίες:
GRIGOROVICH BALLET THEATRE OF RUSSIA
Μπαλέτο σε δύο πράξεις
Διάρκεια: Δύο ώρες και δέκα λεπτά μαζί με ένα διάλειμμα
Παραγωγή – Χορογραφία: Γιούρι Γκριγκορόβιτς
Σκηνικά – Κοστούμια: Σιμόν Βιρσαλάτζε

Info:
«Ζιζέλ» - Grigorovich Ballet Theatre of Russia
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Στις 12/9 και 13/9 στις 20.30, στις 14/9 στις 19.00
Εισιτήρια: 15€ – 70€
Προπώληση: Τηλεφωνικά – 2310 895938-9,
Στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης,
Στα Public, στο ταμείο της πλατείας Αριστοτέλους,
Στο www.tch.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v