Φεστιβάλ Καλαμάτας 2014: Χορεύετε;

Το Κάστρο, οι παραστάσεις, τα εισιτήρια και όλα όσα θα συμβούν στο 20ο Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, σε έναν εξαντλητικό οδηγό για αρχαρίους.
Φεστιβάλ Καλαμάτας 2014: Χορεύετε;
της Ηρώς Κουνάδη

Πέρασαν κιόλας είκοσι χρόνια, από τότε που ένα πρωτάκουστο φεστιβάλ άνοιγε για πρώτη φορά τις πύλες του σε μια πόλη της Ελλάδας που (ω του θαύματος) δεν ήταν η Αθήνα. Το στοίχημα του Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας ήταν εξ ορισμού τολμηρό: Ο μοντέρνος χορός δεν ήταν, και εξακολουθεί να μην είναι, μια διαδεδομένη «γλώσσα» εντός ελληνικών συνόρων –τουλάχιστον στο βαθμό που είναι, ας πούμε, το θέατρο. Και τα μεγάλα φεστιβάλ τότε είτε γίνονταν στην Αθήνα είτε… δεν γίνονταν πουθενά. Μας αρέσουν τα τολμηρά στοιχήματα. Ειδικά όταν κερδίζονται πανηγυρικά.

Είκοσι χρόνια τώρα, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας διδάσκει τη «γλώσσα» του σύγχρονου χορού στους επισκέπτες του, προσκαλώντας καλλιτέχνες που το όνομά τους έχει γραφτεί στην ιστορία του χορού αλλά και νέους, πρωτοπόρους, πολλά υποσχόμενους δημιουργούς. Προβάλλει τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία και τοποθετεί τους έλληνες δημιουργούς στο ίδιο πλαίσιο με τους ξένους συναδέλφους τους. Υποστηρίζει και προωθεί την ελληνική δημιουργία και εκτός Ελλάδας, με τη συμμετοχή του σε διεθνείς οργανώσεις και δίκτυα.

Και κερδίζει, χρόνο με τον χρόνο, το δύσκολο στοίχημά του: Οι παραστάσεις στο ατμοσφαιρικό κάστρο της πόλης είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια sold out, και το Μέγαρο Χορού, το νέο καμάρι της πόλης, γεμίζει από πέρυσι με κόσμο που μαθαίνει ακόμα την γλώσσα του σύγχρονου χορού, παρέα με πιο εξοικειωμένους επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου. Χαίρεσαι να τους βλέπεις, την Καλαμάτα, τους επισκέπτες και τους ανθρώπους του φεστιβάλ της εκείνες τις μέρες. Οι περισσότεροι έχουμε τον παιδικό ενθουσιασμό του πεντάχρονου που βλέπει για πρώτη φορά πολύχρωμες εικόνες στον κινηματογράφο, κι ας μην καταλαβαίνει τι ακριβώς θέλουν να του πουν.

Τα βασικά του Φεστιβάλ… δι’ αρχαρίους

Το Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Ιούλιο, για μία εβδομάδα –συνήθως από Πέμπτη έως Πέμπτη, έτσι ώστε να περιλαμβάνει και ένα Σαββατοκύριακο. Φέτος, οι ημερομηνίες αυτές είναι 17 έως 24 Ιουλίου. Οι παραστάσεις γίνονται στο Μέγαρο Χορού, ένα μοντέρνο αρχιτεκτονικά κτίριο που άνοιξε πέρυσι για πρώτη φορά τις πόρτες του (και θυμίζει στους Αθηναίους την Στέγη σε λίγο μικρότερη κλίμακα) και στο ατμοσφαιρικό αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας –στο οποίο οι νεοφερμένοι του φεστιβάλ θα πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσετε τουλάχιστον μία παράσταση.

Τα εισιτήρια κυμαίνονται από 12€ έως 20€, ανάλογα την παράσταση και τον χώρο που φιλοξενείται, ενώ τα φοιτητικά κινούνται σταθερά στα 10-12€. Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά κατά κανόνα περί τις δύο εβδομάδες πριν το φεστιβάλ, και γίνεται τηλεφωνικά στα 27210 97610 και 27210 97630. Παραλαμβάνετε εν συνεχεία όλα τα εισιτήρια που έχετε κλείσει στον χώρο της πρώτης παράστασης που θα παρακολουθήσετε. Τα εισιτήρια για τις παραστάσεις του κάστρου είναι, παραδοσιακά, τα πρώτα που εξαντλούνται.



Και τι θα δούμε φέτος;

Έξι παραστάσεις, πολλές δωρεάν παράλληλες εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, σημαντικούς ξένους προσκεκλημένους αλλά και πολλά υποσχόμενους έλληνες δημιουργούς. Το Φεστιβάλ ανοίγει στο Μέγαρο Χορού με το Nederlands Dans Theater 2, το παγκοσμίως διάσημο Θέατρο Χορού της Ολλανδίας, που έρχεται να μας συστήσει την ομάδα των νεότερων χορευτών του, 17 έως 23 ετών, η οποία ιδρύθηκε το 1978.

Στις παραστάσεις του στην Καλαμάτα το Nederlands Dans Theater 2, ισορροπώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στη σύγχρονη ελευθερία και την κλασική εκλέπτυνση, παρουσιάζει τέσσερις χορογραφίες:
Gods and Dogs (2008): Είναι η εκατοστή χορογραφία, ένα από τα αριστουργήματα που δημιούργησε ο ιδιοφυής χορογράφος Γίρζι Κύλιαν για το NDT. Αινιγματική και μυστηριώδης, διερευνά τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ φυσικού και αφύσικου. Βραβεύτηκε ως η πιο Εντυπωσιακή Χορευτική Παραγωγή του 2009.
Shutters Shut (2003): Η Σολ Λεόν και ο Πωλ Λάιτφουτ μεταφράζουν σε ανθρώπινη κίνηση το ποίημα της Γερτρούδης Στάιν «If I told him: A Completed Portrait of Picasso» (1923). Τη σύντομη, ευρηματική χορογραφία, που εμπλέκεται με τη ρυθμολογία του ιδιότυπου ποιήματος, αντί μουσικής συνοδεύει η φωνή της ίδιας της αμερικανίδας συγγραφέως, που απαγγέλλει τους στίχους της.
Subject to Change (2003): Το χορογραφικό δίδυμο Σολ Λεόν (Ισπανία) και Πωλ Λάιτφουτ (Αγγλία) καταθέτουν ένα στοχασμό πάνω στη σωματική φθορά και το θάνατο. Η χορογραφία τιμήθηκε με βραβείο Καλύτερης Χορευτικής Παραγωγής για το 2003.
Cacti (2008, πρεμιέρα 2010): Έργο του συνεργαζόμενου με το NDT 2 σουηδού χορογράφου Αλεξάντερ Έκμαν. Ο μόλις 30 χρονών, πρώην χορευτής του NDT 2, δημιουργεί μια εμπνευσμένη χορογραφία με χιούμορ, συναρπαστική κίνηση, καταιγιστικούς ρυθμούς και υψηλή αισθητική για μεγάλο σύνολο χορευτών, η οποία με τρυφερότητα αναφέρεται στην επιτήδευση που συχνά ενδημεί στο χορό.



Οι υπόλοιπες παραστάσεις του Φεστιβάλ έχουν ως εξής:

- sakınan göze çöp batar, στο Μέγαρο Χορού (18 και 19 Ιουλίου): Το σόλο του Κριστιάν Ριζό, που ερμηνεύει ο τούρκος χορευτής Κερέμ Γκελεμπέκ είναι μια χορευτική σπουδή στην εξορία, εσωτερική και εξωτερική. Το sakınan göze çöp batar (τούρκικη παροιμία που σημαίνει «το μάτι που θα προστατέψεις είναι αυτό που θα πληγωθεί») συνθέτει με μεγάλη απλότητα και εξαιρετική ευαισθησία ποιητικά-εικαστικά επεισόδια από τη διαδρομή ενός μετανάστη.
- Badke, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου (19 και 20 Ιουλίου): Εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας βέλγων και παλαιστινίων καλλιτεχνών: αντλώντας από τον παραδοσιακό χορό dabke της Παλαιστίνης και ενσωματώνοντας ετερογενή στοιχεία όπως η καποέιρα και το χιπ-χοπ, η παράσταση αποτελεί ευτυχή συνένωση πολιτισμικών παραδόσεων διαφορετικών λαών. Το εγχείρημα συνυπογράφουν τρία σημαντικά ονόματα της βελγικής σκηνής: ο Κουν Ωγιουστέινεν, χορογράφος των ballets C de la B, η Χίλντεγαρτ ντε Βέεστ, δραματουργός της ίδιας ομάδας και του Βασιλικού Φλαμανδικού Θεάτρου (KVS) και η Ροζάλμπα Τόρες Γκουερέρο, πρώην χορεύτρια των Rosas (της ομάδας της Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ) και των ballets C de la B., σε συνεργασία με τους 10 παλαιστίνιους ερμηνευτές του έργου.
- Evaporated Landscapes, στο Μέγαρο Χορού (20 Ιουλίου): Ένας τελείως διαφορετικός χορογραφικός κόσμος, άυλος και άχρονος, ένα σύμπαν καμωμένο από εφήμερα, άπιαστα υλικά –ήχους, φως, φυσαλίδες, αφρό– παρουσιάζεται στη συνέχεια, με το έργο Evaporated Landscapes της δανέζας Μέττε Ίνγκβαρτσεν, η οποία ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες. Η χορογράφος, που παρουσιάζει δουλειά της για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ανατρέπει την παγιωμένη εικόνα γύρω από τη χορογραφία και τη διευρύνει. Τα Evaporated Landscapes είναι το πρώτο από μια σειρά τεσσάρων έργων με τα οποία η χορογράφος αγγίζει τα θέματα των ορίων ανάμεσα στο τεχνητό και το φυσικό και διερευνά τις σχέσεις ανάμεσα στα έμψυχα όντα και τον άψυχο, αλλά γεμάτο ενέργεια, κόσμο που τα περιβάλλει.
- Πλανήτες, στο Μέγαρο Χορού (22 Ιουλίου): Την οδύνη των ξεριζωμένων σωμάτων παρακολουθεί κανείς και στη χορογραφία της Πατρίσιας Απέργη Πλάνητες. Η χορογράφος, που παρουσιάζεται για τρίτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την ομάδα της Αερίτες, εντρυφά και σε αυτή τη δουλειά της στον αστικό λαβύρινθο, δημιουργώντας ένα κοινωνικό σχόλιο γύρω από τους Πλάνητες, τους πολίτες του κόσμου, τους ταξιδιώτες, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους «ξένους», τους Άλλους, εμβαθύνοντας στις έννοιες της περιπλάνησης, της αναζήτησης ενός καλύτερου αύριο, της πρόσμιξης, της ανταλλαγής, της ενσωμάτωσης, της ένταξης.
- Πετρόσουπα, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου (24 Ιουλίου): Η Πετρόσουπα από κινέζικος λαϊκός μύθος μαγειρεύτηκε σε ένα ευωδιαστό μουσικό παραμύθι από μια συντροφιά παιδιών και μεγάλων: από τον καλαματιανό συνθέτη Στάθη Γυφτάκη και τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας (τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Παιδική Χορωδία και το Φωνητικό σύνολο «Μελίφωνο») τη Λίλλυ Τριαντάρη και τις λέξεις της, τον χορογράφο Δημήτρη Σωτηρίου και τους sinequanon, την εικαστικό Αιμιλία Μπαντούνα και τα παιδιά του εργαστηρίου της «Μπλε Τελεία». Λέξεις, μουσικές, κούκλες και ερμηνευτές –σε μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2014– θα πλημμυρίσουν με ζωντάνια και μαγεία τη σκηνή του Αμφιθεάτρου του Κάστρου.

(*) Κάντε κλικ στη δεξιά στήλη, Σχετικά Έγγραφα, για να κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα των Παράλληλων Εκδηλώσεων (που είναι όλες δωρεάν) και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ της Καλαμάτας.

(**) 
Βρείτε εδώ προτάσεις για τις ωραιότερες βόλτες, τις πιο δροσερές βουτιές, τα πιο value for money ξενοδοχεία και τα καλύτερα εστιατόρια στην Καλαμάτα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v