Τα καλύτερα του 43ου Φεστιβάλ Ολύμπου

Το Σάββατο 5 Ιουλίου κηρύσσεται η έναρξη του 43ου Φεστιβάλ Ολύμπου, που θα μας χαρίσει ανάσες πολιτισμού στην σκιά του βουνού των Θεών. Μάθετε για το πρόγραμμά του.
Τα καλύτερα του 43ου Φεστιβάλ Ολύμπου
Αρχαίες τραγωδίες, προβολές ταινιών, εκθέσεις χαρακτικής και μουσικές εκδηλώσεις στην σκιά του βουνού των θεών: Και αυτό το καλοκαίρι, το Φεστιβάλ Ολύμπου επιστρέφει πιστό στο ραντεβού του για 43η χρονιά, φιλοδοξώντας να δροσίσει τις ζεστές νύχτες του καλοκαιρινού με παραστάσεις, συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το Φεστιβάλ θα αρχίσει με κάθε επισημότητα στην Πιερία το Σάββατο 5 Ιουλίου παρουσία της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία θα κηρύξει την έναρξη στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών στο Δίον. Την τελετή έναρξης επιμελείται και παρουσιάζει ο Περικλής Χατζηγιάννης.

Οι πρώτες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεκινά δυνατά από το πρώτο σαββατοκύριακο, με εικαστικές παρουσιάσεις των τιμώμενων χωρών του, εκθέσεις, προβολές και παραστάσεις. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα από τις 5 ως τις 7 Ιουλίου περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις:

Εικαστικές παρουσιάσεις Τιμώμενων Χωρών στο Μεσογειακό Κέντρο Ψηφιδωτών Δίου:

*Μείνε! Η Αρκαδία ως θέμα στη χαρακτική μεταξύ 1490 και 1830
Η Γερμανία ως τιμώμενη χώρα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Trier παρουσιάζει την έκθεση χαρακτικών που αναπαριστά, βάσει πενήντα επιλεγμένων αριστουργημάτων από το χρονικό διάστημα μεταξύ 1490 και 1830, την εξέλιξη της αρκαδικής εικόνας σε όλη την πολυπλοκότητά της.

*Gustav Klimt Πρωτοπόρος του Μοντερνισμού - 150ή επέτειος από τη γέννησή του
Ο Klimt (1862-1918) αντιπροσωπεύει την εποχή του Μοντερνισμού που εξακολουθεί να γοητεύει και να έχει απήχηση μέχρι και σήμερα, 150 χρόνια μετά την γέννησή του. Την έκθεση οργανώνει η Αυστρία ως τιμώμενη χώρα.

*Έκθεση φωτογραφίας με υλικό από το αρχείο του Ελβετού φωτογράφου Fred Boissonnas
Η τρίτη τιμώμενη χώρα, η Ελβετία, εκπροσωπείται από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα του Boissonnas με θέμα τον Όλυμπο, δανεισμένα από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Mamaza Eifo Efi
Σάββατο 5 Ιουλίου στις 21.00, Αρχαίο Θέατρο Δίου, είσοδος ελεύθερη
Ο Γιάννης Μανταφούνης, ο Φαμπρίς Μαζλιά και η Μάυ Ζάρυ είναι κάτι περισσότερο από απλοί συνεργάτες. Με διαφορετικές καταβολές ο καθένας, αλλά και κοινές επιρροές κατά την παραμονή τους στην εξαιρετική ομάδα χορευτών του Ουίλλιαμ Φόρσαϋθ, μοιράζονται το πάθος τους για το χορό. Οι χορευτές δοκιμάζουν και δοκιμάζονται μέσα από συνθήκες που διαρκώς ανατρέπονται, προσπαθώντας να προσδιορίσουν την απουσία, την αμφίεση, το δισυπόστατο.

Φιλοκτήτης του Σοφοκλή
Κυριακή 6 Ιουλίου στις 21.30, Αρχαίο Θέατρο Δίου, εισιτήρια 17€
Βρισκόμαστε στον δέκατο χρόνο του Τρωικού πολέμου. Ο χρησμός λέει πως χωρίς τον Φιλοκτήτη και το φονικό του τόξο, δώρο του ίδιου του Ηρακλή, η Τροία δεν πέφτει. Η τραγική συνέχεια, επί της σκηνής με τους Μαρκουλάκη, Μαραρινό, Χειλάκη και τον Κώστα Φιλίππογλου στη σκηνοθεσία.

More than Honey, ταινία του Markus Imhoof
Δευτέρα 7 Ιουλίου στις 20.30, Ανοιχτό Θέατρο Πάρκου Κατερίνης, είσοδος ελεύθερη
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε κάποτε: «Αν ποτέ εκλείψουν οι μέλισσες, στην ανθρωπότητα θα απομένουν μόνο τέσσερα χρόνια ζωής». Τα τελευταία πέντε χρόνια, δισεκατομμύρια μέλισσες απλώς εξαφανίστηκαν, για λόγους που ακόμη παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Ψάχνοντας απαντήσεις, η ταινία ξεκινά ένα ταξίδι ανά τον κόσμο για ν’ ανακαλύψει ανθρώπους και μέλισσες. Η προκλητική, αλλά και συγκινητική ιστορία για το τι μπορεί να συμβεί στην ανθρωπότητα. Προλογίζει ο σκηνοθέτης της ταινίας.

Στην συνέχεια του Φεστιβάλ…
…θα απολαύσουμε άφθονο θέατρο, όπως «Θεσμοφοριάζουσες» (26/7), «Πέρσες» (2/7), «Τρωάδες» (19/7), «Ιππόλυτος» (9/8), «Βάκχες» (18/8) και «Λυσιστράτη» (22/8) και συναυλίες, όπως αυτές των Πλιάτσικα, Στόκα, Παπακωνσταντίνου, Φραγκούλη, Πασπαλά, Θηβαίου, Μακεδόνα και Μπάση.

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v