Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε τον Ιούλιο

Οι κορυφαίες επιλογές για μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις που ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούλιο.
Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε τον Ιούλιο
Από την Καμεράτα που συναντά τους Beatles μέχρι τον Τάρλοου και την πολυαναμενόμενη παράσταση της Κατερίνας Ευαγγελάτου, και από τις μαγευτικές χορευτικές κινήσεις των Rootless Root μέχρι μοναδικές εμφανίσεις από σύγχρονες ερμηνεύτριες όπως η Μόνικα και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, αυτόν τον Ιούλιο το Φεστιβάλ Αθηνών γεμίζει την πόλη με τέχνη. Ακόμη κι αν δεν έχετε την δυνατότητα να πεταχτείτε ως την Επίδαυρο για την πατροπαράδοτη καλοκαιρινή τραγωδία, συγκεντρώνουμε για εσάς 13 καλούς λόγους να χαίρεστε που μένετε στην Αθήνα.

Οι κορυφαίες χορευτικές παραστάσεις

*W Memorabilia (Phaedra’s Laboratory), από τους RootlessRoot-Λίντα Καπετανέα
Η RootlessRoot, ομάδα που πρωτοσυστήθηκε στο κοινό του Φεστιβάλ το 2007, επιστρέφει στη σκηνή με ένα δυναμικό σόλο. Στο W Memorabilia οι τραγικές ηρωίδες (Φαίδρα, Μήδεια, Πασιφάη) γίνονται το πρόσφορο έδαφος πάνω στο οποίο διερευνώνται αντιθετικές και αντικρουόμενες όψεις της γυναικείας φύσης: πειθήνια σύζυγος και τιμωρός της απιστίας, στοργική μητέρα και απεγνωσμένη βρεφοκτόνος. Παρά το έντονα θεατρικό στοιχείο, η Λίντα Καπετανέα με οδηγό την ορμητικότητα της μουσικής και την ανυπότακτη σωματική ενέργεια επιχειρεί ένα ψυχογράφημα που στηρίζεται εξολοκλήρου στη γλώσσα της κίνησης.
Info: 4-5 Ιουλίου στις 21.00, Πειραιώς 260, κτίριο Ε, εισιτήρια 15€

*Celebrating the Greek Connection, από την Martha Graham Dance Company
Η ιστορικότερη και διεθνώς καταξιωμένη σχολή χορού της Αμερικής, Martha Graham Dance Company, επιστρέφει στο Ηρώδειο με την παράσταση «Celebrating the Greek Connection». Η κορυφαία χορεύτρια και χορογράφος, που έθεσε τα θεμέλια του μοντέρνου χορού και καταξιώθηκε ως μία από τις πιο σημαντικές καλλιτεχνικές δυνάμεις του 20ου αιώνα, παρουσιάζει στο Ηρώδειο μια παράσταση τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν μέσω του ανθρωπιστικού οργανισμού Lifeline Hellas για την υποστήριξη των μονάδων εντατικής νοσηλείας νεογνών των κρατικών περιφερειακών νοσοκομείων Ηρακλείου Κρήτης, Πατρών, Λάρισας, Ιωαννίνων και Αλεξανδρούπολης.
Info: Στις 12 Ιουλίου στο Μουσείο Ηρώδου Αττικού, εισιτήρια 15-50€



*Τέσσερα έργα χορού, από την ομάδα χορού Τρίσα Μπράουν
Φόρο τιμής σε μια από τις μείζονες χορογράφους του 20ού αιώνα, την Τρίσα Μπράουν, αποτελεί η επιστροφή της ομάδας της στο Φεστιβάλ Αθηνών για τρίτη φορά την τελευταία οκταετία. Μέσα από τα τέσσερα έργα της βραδιάς (Watermotor, Son of Gone Fishin’, Rogues, For M.G.: The Movie) αποκαλύπτονται διαφορετικές όψεις μιας μοναδικής δημιουργικότητας με τεράστιο εύρος και μεγάλη αντοχή στον χρόνο: από την εποχή της αμφισβήτησης στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στην Αμερική και τους πειραματισμούς με την διαρκή ροή στην κίνηση του καθημερινού σώματος. 
Info: Στις 11-12 Ιουλίου, ώρα 21.00, Πειραιώς 260, Κτίριο Δ, εισιτήρια 25€

Τα θεατρικά ραντεβού του Ιουλίου

*Η μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση, από την Δημήτρη Τάρλοου

Τη Μεγάλη χίμαιρα του Μ. Καραγάτση, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά μυθιστορήματα στην Ελλάδα, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών ο σκηνοθέτης και εγγονός του συγγραφέα, Δημήτρης Τάρλοου, σε διασκευή του ποιητή Στρατή Πασχάλη. Στην παράσταση, το θέατρο συνδιαλέγεται με την τέχνη του κινηματογράφου: «Οι δύσκολες σχέσεις των ανθρώπων, οι πράξεις και τα πάθη τους γίνονται εικόνες του πραγματικού και θραύσματα ονείρου. Η γυναικεία ματιά και η ανδρική επιθυμία φωτίζουν τη διαχρονική αμφιθυμία που χαρακτηρίζει τη σχέση της Δύσης με την Ανατολή και τη σχέση μας με το ονειρικό Άλλο», αναφέρει το δελτίο τύπου της παράστασης. Ερμηνεύουν οι Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Νίκος Ψαρράς, Όμηρος Πουλάκης, Σοφία Σεϊρλή, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Δημήτρης Τάρλοου.
Info: 14-17 Ιουλίου, ώρα 21.00, Πειραιώς 260 Κτίριο Η, εισιτήρια 20€

*Ιδομενέας, από την Κατερίνα Ευαγγελάτου

Το έργο του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ εκκινεί από τον μύθο του Ιδομενέα, του βασιλιά της Κρήτης, ο οποίος επιστρέφοντας από τον Τρωικό πόλεμο πέφτει σε μια τρομερή θύελλα. Μπροστά στον φόβο του θανάτου ορκίζεται στους θεούς να θυσιάσει το πρώτο ζωντανό πλάσμα που θα συναντήσει αν καταφέρει και φτάσει στην ακτή της πατρίδας. Μόνο που ο πρώτος που συναντά είναι ο ίδιος του ο γιος. Επί σκηνής, η Κατερίνα Ευαγγελάτου τοποθετεί μια ομάδα ανθρώπων να διηγούνται τις διάφορες εκδοχές και τροπές που θα μπορούσε να πάρει η παραπάνω ιστορία, αποτυπώνοντας ουσιαστικά προβληματισμούς και σκέψεις για όλα τα μεγάλα ανθρώπινα ερωτήματα. Παίζουν οι Λευτέρης Βενιάδης, Παντελής Δεντάκης, Κλήμης Εμπέογλου, Ακύλλας Καραζήσης, Σοφία Κόκκαλη, Ηρώ Μπέζου, Αμαλία Νίνου, Γιάννης Νταλιάνης, Αλεξάνδρα Παντελάκη και ένα πλήθος 100 ατόμων.
Info: 20-22 Ιουλίου στις 21.00, Πειραιώς 260 Κτίριο Δ, εισιτήρια 20€

*Ματωμένος Γάμος, από την Λένα Κιτσοπούλου

Το θέμα του χαμένου έρωτα, του έρωτα που εμποδίζεται από τις κοινωνικές συμβάσεις, είναι θεμελιώδες στη δραματουργία του Λόρκα και αντανακλά την προσωπική εμπειρία του. Η άσβεστη φλόγα του ματαιωμένου εφηβικού έρωτα ανάμεσα στον Λεονάρδο και τη Νύφη στον Ματωμένο γάμο (1933) οδηγεί αναπότρεπτα στην τραγωδία. Αντισυμβατική πάντα, η Λένα Κιτσοπούλου ζωντανεύει την άνευ όρων υπεράσπιση της ερωτικής επιθυμίας από τον ισπανό ποιητή, σαρκάζοντας την υποκρισία και τα ταμπού. Ερμηνεύουν οι Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Ιωάννα Μαυρέα, Μαρία Καλλιμάνη, Βίκυ Βολιώτη, Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Κότσιφας, Χρήστος Σαπουτζής.
Info: 23-24 Ιουλίου στις 21.00, Πειραιώς 260 Κτίριο Η, εισιτήρια 20€

*Πάπισσα Ιωάννα – Αναζητώντας την ηρωίδα του Ροΐδη, από τον Δημήτρη Μαυρίκιο
Ο Δημήτρης Μαυρίκιος υπογράφει μια παράσταση εν εξελίξει, βασισμένη στην περίφημη Πάπισσα Ιωάννα (1866) του Εμμανουήλ Ροΐδη και στη στενή σχέση του συγγραφέα με τη μητέρα του – ο δημιουργός του πολύκροτου μυθιστορήματος, που κάποτε αφορίστηκε από την Εκκλησία, μοιάζει να έχει αντλήσει υλικό για τις περιπέτειες της θρυλικής Πάπισσας του Μεσαίωνα από τη συγκλονιστική βιογραφία της Κορνηλίας Ροΐδη. Ερμηνεύουν η Ράνια Οικονομίδου, σε μια νέα συνάντηση με τον σκηνοθέτη του αξέχαστου «Γυάλινου κόσμου», η Γιούλικα Σκαφιδά (Βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2014) και ο Αλέξανδρος Βάρθης.
Info: 30-31 Ιουλίου στις 21.00, Πειραιώς 260 Κτίριο Η, εισιτήρια 20€

*Οθέλλος του Τζουζέπε Βέρντι, από την Εθνική Λυρική Σκηνή (Γιάννης Κόκκος)
Στο τέλος της δημιουργικής του πορείας ο Βέρντι στράφηκε στον Σαίξπηρ. Ο Οθέλλος, μια ιστορία γεμάτη πάθος και βίαια συναισθήματα, μιλά για τον ανδρείο μαύρο στρατιώτη που κατάφερε να γίνει στρατηγός μιας υπερδύναμης αλλά ταυτόχρονα νιώθει ανασφαλής λόγω της καταγωγής του, χειραγωγείται εύκολα από δόλιους αντίπαλους και οδηγείται στην καταστροφή. Σε ένα θέαμα που συνδυάζει την μαγεία της μουσικής και την σκηνική ερμηνεία, ο Γιάννης Κόκκος σκηνοθετεί και ο Μύρων Μιχαηλίδης διευθύνει έναν απόλυτα… κλασικό Σαίξπηρ.
Info: 27, 29, 30 και 31 Ιουλίου στις 21.00, Ηρώδειο, εισιτήρια 25-100€

Τα μουσικά ραντεβού του Φεστιβάλ Αθηνών


*Εντεύθεν, Γιάννης Μαρκόπουλος

Με ένα δυναμικό μουσικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μια σειρά από δημοφιλή και αγαπημένα έργα του αλλά και νέες συνθέσεις, ο μεγάλος συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών, διευθύνοντας ο ίδιος τα έργα του σε ένα μουσικό ταξίδι που φέρει τον συμβολικό τίτλο «Εντεύθεν», ο οποίος αναφέρεται στην Ελλάδα, από όπου πηγάζει ο πολιτισμός. Συνταξιδιώτες σε αυτή τη μουσική περιήγηση, σημαντικοί ερμηνευτές αλλά και νεότερες φωνές, που αναμένεται να χρωματίσουν αλλιώς παλιές συνθέσεις, ενώ σε πρώτη εκτέλεση, παρουσιάζεται το Κοντσέρτο για νέι και ορχήστρα, κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης. Συμμετέχουν οι Γιώργος Νταλάρος, Έλενα Κελεσίδη, Vassilikos, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Σύλβια Κουτρούλη κ.α.
Info: 6 Ιουλίου στις 21.00, Ηρώδειο, εισιτήρια 15-40€

*Αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη, Ελεωνόρα Ζουγανέλη
Με αφορμή την εικοστή επέτειο από το θάνατό της, η μουσικοθεατρική παράσταση «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» με μπροστάρισσα την Ελεωνόρα Ζουγανέλη φιλοδοξεί να μας θυμίζει πόσα οφείλουμε στη Μελίνα Μερκούρη, από τα σημαντικά ζητήματα που υπερασπίστηκε με φλόγα έως τα μεγάλα τραγούδια που ερμήνευσε. Η δυναμική νεαρή ερμηνεύτρια θα πλαισιωθεί από κορυφαίους μουσικούς της Καμεράτα, την μπάντα της και χορευτές, προσεγγίζοντας με τον δικό της τρόπο τα τραγούδια της Μελίνας.
Info: 10 Ιουλίου στις 21.00, Ηρώδειο, εισιτήρια 15-40€

*Η Νάνα Μούσχουρη στο Ηρώδειο

Ο ποιητικός λόγος του Νίκου Γκάτσου αποτελεί σημείο αφετηρίας («Άσπρη μέρα», σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου), όπως και τερματισμού («Χάρτινο το φεγγαράκι», σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι) για την «Happy Birthday Tour» της Νάνας Μούσχουρη, με αφορμή τα γενέθλιά της και την επιθυμία της να τα γιορτάσει εδώ όπου ξεκίνησαν όλα, πλαισιωμένη από τέσσερις μουσικούς και την κόρη της, Λενού, επίσης τραγουδίστρια.
Info: 14 Ιουλίου στις 21.00, Ηρώδειο, εισιτήρια 15-50€

*Η Μόνικα στο Ηρώδειο

Η Μόνικα έχει διανύσει μεγάλη μουσική απόσταση σε σύντομο χρονικό διάστημα: Έφτασε μέχρι το Μπρούκλιν, εκεί που το μουσικό καζάνι βράζει γεννώντας διαρκώς καινούργια πράγματα και σπουδαίους μουσικούς, κι αυτούς ακριβώς αναζήτησε για το νέο της άλμπουμ, το οποίο φλερτάρει με την παράδοση της μαύρης μουσικής (soul, funk, R&B). Συνεργάστηκε λοιπόν με τους θρυλικούς Dap Kings, κάποιοι εκ των οποίων θα τη συνοδέψουν και στη συναυλία της στο Ηρώδειο, η οποία τιτλοφορείται «Give Us Wings».
Info: 16 Ιουλίου στις 21.00, Ηρώδειο, εισιτήρια 15-40€

*Η Καμεράτα συναντά τους Μπητλς

Ιδιοφυείς μουσικοί που υπέγραψαν μερικά από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Είδωλα που πειραματίστηκαν και εξελίχθηκαν ταυτόχρονα με τα ρεύματα της εποχής τους. Τα τρομερά παιδιά από το Λίβερπουλ έμειναν μαζί δέκα χρόνια αλλάζοντας το ρου της μουσικής ιστορίας. Η Καμεράτα και ο Μίλτος Λογιάδης μας προσκαλούν σε ένα μουσικό ταξίδι με μεγάλες επιτυχίες τον θρυλικών Σκαθαριών, σε ενορχήστρωση του Νίκου Πλατύρραχου η οποία εμπλουτίζει τα τραγούδια με το μεγαλείο του συμφωνικού ήχου, διατηρώντας ανεξίτηλο το μοναδικό ύφος και τη δυναμική τους. Τραγουδούν οι Κώστας Βασιλιάγκος, Δώρος Δημοσθένους, Βασίλης Γισδάκης, Στηβ Κόκκας και special guests οι Μέλιssες.
Info: 17 Ιουλίου στις 21.00, Ηρώδειο, εισιτήρια 15-30€

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v