Καλοκαιρινά Φεστιβάλ: 10 καλλιτεχνικές αποδράσεις

Νεστόριο, Ρόδος, Χαλκιδική, Καβάλα, Φωκίδα. Αυτό το καλοκαίρι γυρίζουμε την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη και επισκεπτόμαστε τα μεγαλύτερα και ωραιότερα φεστιβάλ της.
Καλοκαιρινά Φεστιβάλ: 10 καλλιτεχνικές αποδράσεις
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Καλό το EJEKT, δυνατό και το Rockwave, αγαπημένα ονόματα στο Heavy by The Sea και γενικά στα περισσότερα «πρωτευουσιάνικα» φεστιβάλ. Όμως καλοκαίρι χωρίς ταξίδι… δεν λέει και η αλήθεια είναι ότι αρκετές φορές μπαίνουμε στον πειρασμό να συνδυάσουμε διακοπές με αγαπημένες μουσικές. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό;

Οι επιλογές που έχουμε είναι μπόλικες. Σχεδόν σε κάθε νησί και πόλη της Ελλάδας, το καλοκαίρι μυρίζει… μουσική, θέατρο και εικαστικά δρώμενα μέσα από τα πολυάριθμα φεστιβάλ που διοργανώνονται για ακόμα μια χρονιά και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα «δικά μας».

36ο River Party

To μουσικό πάρτι στις όχθες του Αλιάκμονα κλείνει και φέτος ραντεβού με τους φίλους του από τις 30 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου, με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής να δίνουν το παρών.

Τι θα ακούσουμε: Δήμος Αναστασιάδης, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Γιάννης Κότσιρας, Κωστής Μαραβέγιας, Θάνος Μικρούτσικος, Νατάσα Μποφίλιου, Μίλτος Πασχαλίδης, Φίλιππος Πλιάτσικας, Μπάμπης Στόκας και τα συγκροτήματα Τhe Burger Project, Imam Baildi, Koza Mostra, Locomondo, Stavento είναι μερικά από τα φετινά ονόματα που θα παίξουν στο μεγαλύτερο μουσικό και κατασκηνωτικό φεστιβάλ.
Info: H προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει στο www.livetickets.gr, στα καταστήματα Public σε όλη την Ελλάδα και τα εκδοτήρια της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσματζόγλου, Τ.: 210-7234567). Πενθήμερο Εισιτήριο: 40 € τιμή προπώλησης έως και 29/7 και 50 € τιμή πόρτας. Στην τιμή του Πενθήμερου Εισιτηρίου, συμπεριλαμβάνεται και το δικαίωμα κατασκήνωσης. Ημερήσιο Εισιτήριο: 15 €. Περισσότερα εδώ.

Rhodes Summer Festival 2014
Η Ρόδος γεμίζει για ακόμα μια χρονιά μουσικές και εικόνες, απευθύνοντας ανοικτό κάλεσμα στους απανταχού θεατρόφιλους και μουσικόφιλους από τις 2 Ιουλίου μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου.
Τι θα δούμε/τι θα ακούσουμε: Στο Θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου οι θεατρόφιλοι θα δουν το «Κάψε το Σενάριο» (8/7), τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη (7/7, δείτε τη συνέντευξη του Γιώργου Κιμούλη στο In2life για την παράσταση εδώ), το «Δείπνο με φίλους» (2/8), τις «Φόνισσες» του Παπαδιαμάντη δια χειρός Ρήγα και Αποστόλου (6 και 7/8), τα «Παραμύθια των Αδελφών Γκριμ» (17/8) και τους «Συμπέθερους από τα Τίρανα» (29 και 30/8). Οι μουσικόφιλοι της παρέας, από την άλλη, θα απολαύσουν μεταξύ άλλων το τρίπτυχο Μικρούτσικος- Κότσιρας – Αντωνοπούλου (6/7), την Άννα Βίσση με τον Αντώνη Ρέμο (11/7 , Γήπεδο Διαγόρας), τον Μάριο Φραγκούλη με την Έλλη Πασπαλά (16/7, Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου), τη Δήμητρα Γαλάνη (24/7), τον Κωστή Μαραβέγια (27/7), τον Διονύση Σαββόπουλο με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Πάνο Μουζουράκη (1/8) και τον Παντελή Θαλασσινό (3/8).
Info: Τα εισιτήρια κυμαίνονται στα 12 με 15€ ανά παράσταση/συναυλία και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από επιλεγμένα σημεία πώλησης του νησιού ή στο ταμείο του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

57ο Φεστιβάλ Φιλίππων

Με φετινό του μότο «Από τα Πεντακόσια στα Χείλια» (δύο μεγάλα οικιστικά σύνολα στα ανατολικά και δυτικά της πόλης αντίστοιχα), το Φεστιβάλ Φιλίππων ξεκινά στις 5 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου με πληθώρα εικαστικών, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων.

Τι θα δούμε/ακούσουμε: Στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων την Ιλιάδα δια χειρός Λιβαθινού (5/7), τον Ιππόλυτο της Λυδίας Κονιόρδου (11-12/7), τους Βάτραχους του Κακλέα (19-20/7), τις Θεσμοφοριάζουσες (1-2/8), το δίδυμο Αρβανιτάκη- Πρωτοψάλτη (13/8), τις Βάκχες (16-17/8) και τη Λυσιστράτη (29-30/8). Στο Κάστρο των Φιλίππων τον Φιλοκτήτη από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (7-8/7) και την συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική του Δήμου Καβάλας (25/8).
Info: Τα εισιτήρια κοστίζουν από 12 μέχρι 20€ ανάλογα την παράσταση/συναυλία και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το Viva.gr, τα Public, τον Γερμανό, το Tickethour.gr και άλλα επιλεγμένα σημεία πώλησης. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

13ο φεστιβάλ "Ήχοι του Δάσους"
Το οροπέδιο Αγίας Τριάδας στην Καλοσκοπή Φωκίδας ετοιμάζεται για ακόμα μια χρονιά να υποδεχτεί όλους τους… φίλους του δάσους για ένα αξέχαστο μουσικό , καλλιτεχνικό και κατασκηνωτικό τριήμερο από τις 19 μέχρι και τις 20 Ιουλίου.

Τι θα ακούσουμε: Τον Βασίλη Πακακωσταντίνου, τους Baildsa, τον Απόστολο Γουγουλάκη, τον Θανάση Παπακωσταντίνου, τους Active Member, τους Tiny Jackal, τους The Tuxedo Conspiracy, τους Nighstalker και τους Villagers of Ioannina City. Μετά το τέλος των συναυλιών θα ακολουθήσουν Dj Parties στο bar του κατασκηνωτικού χώρου.

Τι άλλο θα δούμε/θα κάνουμε: Θεατρικές Παραστάσεις, ορειβατικούς περιπάτους, Graffiti Show, δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά, μαθήματα κεραμικής και ζωγραφικής, ποδηλασία βουνού και πολλές ακόμα δράσεις.
Info: Οι τιμές των εισιτηρίων δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Άρδας 2014
Το φεστιβάλ γίνεται είκοσι χρονών και έρχεται δυναμικά και αυτό το καλοκαίρι στις Καστανιές του Έβρου, από 22 έως 27 Ιουλίου, για να ενώσει χιλιάδες νέους από όλη τη Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Τι θα ακούσουμε: Μέχρι στιγμής το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει συμμετοχές των: Χάρις Αλεξίου, Τάνια Τσανακλίδου, Λάκης Παπαδόπουλος, Locomondo, Πάνος Κατσιμίχας, Γιώργος Μαργαρίτης, Νίκος Ζιώγαλας, Stavento, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Γιάννης Γιοκαρίνης, Κίτρινα Ποδήλατα, Dilek Koc (TR), Lava, Gadjo Dilo, Σύλλογος Μουσικών και Φίλων Μουσικής Ορεστιάδας (Deep Purple Tribute) και Blues Wire.
Info: Η ημερήσια είσοδος κοστίζει 10€, η κάρτα διαρκείας για όλες τις συναυλίες 30€ (25€ προπώληση) και η κάρτα για να κατασκηνώσετε 35€. Τα σημεία προπώλησης δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

43ο Φεστιβάλ Ολύμπου

Πλήθος εικαστικών, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων περιλαμβάνει το φετινό 43ο Φεστιβάλ Ολύμπου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τις ημέρες του Ιουλίου και του Αυγούστου. Σημειώστε ότι στο φετινό φεστιβάλ τιμώμενες χώρες είναι η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία που συμμετέχουν, η κάθε μια με μια θεματική έκθεση, οι οποίες θα διαρκέσουν όλο το διάστημα της διοργάνωσης.

Τι θα δούμε: Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα ανεβούν μεταξύ άλλων οι αρχαίες τραγωδίες «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή (6/7), «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη (26/7), οι «Πέρσες» του Αισχύλου (2/7), οι «Τρωάδες» (19/7), «Ιππόλυτος» (9/8) και «Βάκχες» του Ευριπίδη (18/8) και «Λυσιστράτη» (22/8) του Αριστοφάνη, ενώ από το σύγχρονο θέατρο θα ανεβούν οι παραστάσεις «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ (11/7), «Παντρολογήματα» του Νικολάι Γκογκόλ (6/8)και «Ωχ …Ηλέκτρα» του Α. Καλλίτση (25/8). Στο παιδικό θέατρο ξεχωρίζουν οι παραστάσεις «Η Κοιμωμένη Ξύπνησε» της Ξ. Καλογεροπούλου, η «Χάιντι: το κορίτσι των βουνών» της Γιοχάνα Σπίρι και ο «Μαγεμένος Αυλός» του Μότσαρτ και το «Μαγικό Κλειδί», βασισμένο στο παραμύθι «Η καρδιά της Βασιλοπούλας» της Πηνελόπης Δέλτα σε απόδοση της Κ. Ρουγγέρη.

Τι θα ακούσουμε: Φίλιππος Πλιάτσικας, Μπάμπης Στόκας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μάριος Φραγκούλης, Ελλη Παπασπαλά, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα δώσουν το παρών στο Φεστιβάλ, ενώ από το πρόγραμμα δεν θα λείψει και η κλασική μουσική, όπως για παράδειγμα η εκδήλωση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Ρεμούνδος, με τίτλο «Μουσικές Διαδρομές της Αυστρίας» όπου θα ακουστούν έργα των Μότσαρτ, Σούμπερτ, Μπρούκνερ, Μάλερ, Στράους και Λέχαρ (17/8).
Info: Εισιτήρια πωλούνται στο Περίπτερο του Φεστιβάλ στην Κεντρική Πλατεία Κατερίνης και κυμαίνονται από 10€ μέχρι 20€ ανάλογα την παράσταση/συναυλία. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και το κόστος για την κάθε παράσταση εδώ.

22o Φεστιβάλ Κασσάνδρας
Το αμφιθέατρο Σιβήρης στη Χαλκιδική γεμίζει για ακόμα μια χρονιά μουσικές και εικόνες για τους δύο μήνες του καλοκαιριού, καλώντας όσους… πιστούς να προσέλθουν.

Το θα δούμε: Μεταξύ άλλων, την «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ (5/7), τις «Τρωάδες» (17/7), τις «Φόνισσες της Παπαδιαμάντη» (23/7), το «Δείπνο με φίλους» (26/7), τις «Θεσμοφοριάζουσες» (30/7), το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» (4/8) και τη «Λυσιστράτη» (23/8).
Τι θα ακούσουμε: Το τρίπτυχο Πλιάτσικας-Στόκας- Νταγάκη (18/7), τον Γιάννη Πάριο (27/7), τη Νατάσα Μποφίλιου (4/8), τη Μελίνα Ασλανίδου (6/8), την Τάνια Τσανακλίδου παρέα με τη Χαρούλα Αλεξίου (9/8)και τον Γιάννη Χαρούλη (16/8).
Info: Οι τιμές των εισιτηρίων δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ. http://www.kassandrafestival.gr/

Sani Festival 2014
To φεστιβάλ που ξεκίνησε ως ιδιωτική πρωτοβουλία στο Sani Resort της Χαλκιδικής και έφτασε να γίνει επίσημο μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Φεστιβάλ της Ευρώπης, ανοίγει και φέτος τα φτερά του από τις 11 Ιουλίου μέχρι τις 14 Αυγούστου έχοντας – τι άλλο – jazz προσανατολισμό.

Τι θα ακούσουμε/δούμε: Την βραβευμένη ντράμερ, συνθέτρια και παραγωγό Terri Lyne Carrington, η οποία θα παρουσιάσει το πρότζεκτ της ‘The Mosaic Project’ με ένα αποκλειστικά θηλυκό σχήμα (11/7), τον πολυβραβευμένο τρομπετίστα Terence Blanchard με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Ελληνοδανού αρχιμουσικού Στέφανου Τσιαλή σε ένα jazz symphony project (12/7), τον Έλληνα διεθνή Νικόλα Αναδολή (13/7), την ελληνική πρεμιέρα της κινηματογραφικής παράστασης ‘Α’ a Transmedia Cinematic Performance (26/7), κινηματογράφο μικρού μήκους από τη Ρωσία, την Ελευθερία Αρβανιτάκη μαζί με τον Νίκο Πορτοκάλογλου να ερμηνεύουν τραγούδια – σταθμούς από τον Τσιτσάνη μέχρι τον Θεοδωράκη (14/8) και τους Maraveyas Illegal (6/8).
Info: Η προπώληση για το Φεστιβάλ δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Up Festival

Η πιο όμορφη παραλία στα Κουφονήσια, το Πορί, φιλοξενεί και φέτος από τις 17 μέχρι τις 19 Ιουλίου την αφρόκρεμα του εγχώριου μουσικού γίγνεσθαι σε ένα περιβάλλον που θυμίζει… Καραϊβική.
Τι θα ακούσουμε: Σχήματα όπως οι Baby Guru, οι Α Victim of Society, οι Electric Litany, οι Noise Figures, o Moa Bones και ο Leon of Athens, τους Xaxakes, τους Burger Projekt, μαζί μαζί με την… ιερή τριάδα της ροκ, Γιάννη Αγγελάκα, Παύλο Παυλίδη και Last Drive.
Info: Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ αναμένονται καυτές αποκαλύψεις – σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή - για τα εξεζητημένα events που θα λάβουν χώρα στο νησί πριν, κατά τη διάρκεια και την επομένη του φεστιβάλ. Περισσότερα εδώ. www.upfestival.gr

Saristra Festival

Ύστερα από δυο άκρως επιτυχημένες διοργανώσεις, το Saristra Festival, ένα από τα πιο ιδιαίτερα-σχεδόν παγανιστικά- φεστιβάλ στην Ελλάδα, επιστρέφει στα ερείπια ενός πανέμορφου χωριού της Κεφαλονιάς, τα Παλιά Βλάχατα. Φέτος, διοργανώνεται από τις 8 μέχρι και τις 10 Αυγούστου.

Τι θα δούμε: Την επίτιμη καλεσμένη του φετινού φεστιβάλ Eleanor Friedberger (Fiery Furnaces) από τη Νέα Υόρκη, τον Φοίβο Δεληβοριά, τον Παύλο Παυλίδη, τους Las Drive, τους Penny and the swinging Cats, τους Man from Managra, τους Egg Hell, τους Skull and Dawn και πολλούς ακόμα. Ταυτόχρονα, θα τρέχουν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις φωτογραφίας και σεμινάρια κατασκευής «φραγκέτας» (του κεφαλλονίτικου δεντρόσπιτου-αποστάγματος της χωριάτικης DIY αρχιτεκτονικής).
Info: H είσοδος είναι δωρεάν, ενώ το 25% των εσόδων του μπαρ θα διατεθούν στους πληγέντες από τους πρόσφατους σεισμούς. Περισσότερα εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v