Εθνικό Θέατρο: Όσα θα δούμε το καλοκαίρι του 2014

Ο Σωτήρης Χατζάκης ανακοίνωσε σήμερα τον προγραμματισμό του Εθνικού Θεάτρου για το φετινό καλοκαίρι. Ο Λαζόπουλος, οι Βάτραχοι και η… αλλαγμένη Πρόβα Νυφικού.
Εθνικό Θέατρο: Όσα θα δούμε το καλοκαίρι του 2014
της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

Με τέσσερις παραγωγές, αντί των καθιερωμένων δύο, θα δηλώσει την θερινή του παρουσία το Εθνικό Θέατρο το εφετινό καλοκαίρι, εκ των οποίων οι τρεις προορίζονται για την Επίδαυρο. Η τέταρτη, νέα σύνθεση του Λάκη Λαζόπουλου, προορίζεται για θερινή σκηνή της Αθήνας, νέα μόνιμη καλοκαιρινή βάση της πρώτης κρατικής σκηνής, που ακόμα αναζητείται.

Στην σημερινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε το Εθνικό Θέατρο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης, όχι μόνο παρουσίασε τις καλοκαιρινές παραγωγές, αλλά παρέδωσε και απολογισμό του πρώτου τετραμήνου της θητείας του (Σεπτέμβριος – Ιανουάριος).

Έδωσε νούμερα για τις παραστάσεις, υποστηρίζοντας ότι αυξήθηκαν οι θεατές κατά 48.5% με εισπράξεις 1.285.350 ευρώ, ενώ όσοι πέρασαν το κατώφλι των σκηνών του Εθνικού ήταν 113.826.

Συγχρόνως, ανακοίνωσε τα μαξιμαλιστικά σχέδια που, πέρα από τις τέσσερις θερινές παραγωγές σε εποχές περικομμένων επιχορηγήσεων, περιλαμβάνουν και την δημιουργία νέων θεατρικών σκηνών: μιας χειμερινής και μιας θερινής που αναζητώνται, αλλά και την στέγη για την επέκταση της δραματικής σχολής του Εθνικού. Ανακοινώθηκε επίσης το σχέδιο δημιουργίας περιοδεύοντος κλιμακίου του Εθνικού Θεάτρου σε ακριτικές περιοχές της χώρας. Η αρχή θα γίνει με τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη με τον Περικλή Μουστάκη.

Στις καλές ειδήσεις, συγκαταλέγονται το ταξίδι της Οδύσσειας του Ουίλσον τον Σεπτέμβριο του 2015 στο Θέατρο Giorgio Strehler σε συνεργασία με το Piccolo Teatro. Το Vitrioli του Γιάννη Μαυριτσάκη, σε σκηνοθεσία Olivier Py, θα είναι η πρώτη παράσταση του Εθνικού μας που θα ταξιδέψει στο φημισμένο φεστιβάλ της Αβινιόν (τον Ιούλιο του 2014).

«Ρισκάρουμε, μακάρι να πάμε καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Χατζάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ναυάγιο της συνεργασίας του με την Μάγια Μόργκενστερν και την αποχώρηση του Βασίλη Βαφέα από την σκηνοθεσία της σκηνικής μεταφοράς του μυθιστορήματος της Ντόρας Γιαννακοπούλου «Πρόβα Νυφικού». Είναι χαρακτηριστικό ότι έδωσε στους δημοσιογράφους την δήλωση των ηθοποιών της παράστασης με τις υπογραφές τους, στην οποία ζητούν την απομάκρυνση του σκηνοθέτη. Την παράσταση θα αναλάβει τελικά να σκηνοθετήσει ο ίδιος ο Χατζάκης.

Γίνονται επίσης προσπάθειες η «Φλαντρώ» της Λυδίας Κονιόρδου να ταξιδέψει στο εξωτερικό και να επιστρέψει το Εθνικό ξανά στο εναλλασσόμενο ρεπερτόριο της εποχής Χουβαρδά.

Σε ό,τι αφορά τις θερινές παραστάσεις, ο Χατζάκης θα σκηνοθετήσει τον «Ερωτόκριτο» του Βινσέντζου Κορνάρου σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Την παράσταση με την Μαρία Κίτσιου στον ρόλο της Αρετούσας, σε συνεννοήσεις με το Φεστιβάλ Επιδαύρου, σκοπεύει να την παρουσιάσει στην Επίδαυρο. Ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει όμως το επιδαυρικό «διαβατήριο».

Στην Επίδαυρο θα παρουσιαστούν, ως είθισται, δυο παραγωγές: οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Φάνη Μουρατίδη και τον Γιάννη Ζουγανέλη («ένα έργο on the road», όπως είπε ο σκηνοθέτης) και ο Ιππόλυτος του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου με πρωταγωνιστές την ίδια, τον Νίκο Κουρή, την Λύδα Πρωτοψάλτη και άλλους. «Το έργο θα μας αποκαλυφθεί χωρίς προκαταλήψεις, κουρτίνες και φίλτρα», ανέφερε η τραγωδός που αναλαμβάνει εκτός από τη σκηνοθεσία και το ρόλο τη Φαίδρας.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς που ο Λάκης Λαζόπουλος γράφει ένα έργο ειδικά για το Εθνικό Θέατρο. Μια μοντέρνα ματιά στο αρχαίο δράμα», επεσήμανε ο Σ. Χατζάκης για το «Τω Αγνώστω Τραγωδώ», την εναρκτήρια παράσταση της υπαίθριας θερινής σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Το οποίο «με πολύ μεγάλη αγάπη και προσοχή έγραψα», όπως ανέφερε ο Λαζόπουλος για την ευφάνταστη σύνθεσή του, στην οποία θα εμφανίζονται οι ηθοποιοί του Εθνικού να κάνουν πρόβες διαβάζοντας τις αρχαίες τραγωδίες για να αποφασίσουν ποια θα ανεβάσουν.

«Παράλληλα όμως μιλάνε για τις μικρές τραγωδίες του σήμερα», προσέθεσε ο Λαζόπουλος, που επιχειρεί να συναντήσει την τραγωδία μέσα από την κωμωδία. Λόγω της κρίσης όμως, στο θεατρικό έργο του Λαζόπουλου οι ηθοποιοί αναγκάζονται να παρουσιάσουν μια μόνο παράσταση. Η καταδίκη τους είναι ότι θα είναι αναγκασμένοι να την παίζουν δέκα χρόνια συνεχώς. Τότε ζητούν από τον Άδη βοήθεια. Και «έτσι γνωρίζουν στους αρχαίους πρόγονούς τους τον σημερινό Έλληνα τραγωδό που ζει την δική του τραγωδία».

Για το καλοκαίρι του 2015 έχει ήδη κλείσει η μια επιδαυρική παραγωγή του Εθνικού: Οι «Θεσμοφοριάζουσες», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v