Τα μάτια σας 14: Όσα θα δούμε φέτος

Σπουδαίες ταινίες, θεατρικές παραστάσεις που θα συζητηθούν, πολυαναμενόμενες σειρές και ένα ολοκαίνουριο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης φέρνει μαζί του το 2014.
Τα μάτια σας 14: Όσα θα δούμε φέτος
της Ηρώς Κουνάδη

Το παλιό εργοστάσιο του Φιξ ετοιμάζεται να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, οι fans του Game of Thrones μετρούν αντίστροφα για την έναρξη της τέταρτης σαιζόν, και τα ηχηρότερα ονόματα του αθηναϊκού θεάτρου ετοιμάζουν πυρετωδώς τις νέες τους παραγωγές. Μια ματιά σε όσα θα δούμε την χρονιά που μόλις ξεκίνησε.

Θέατρο στις σκηνές και τους δρόμους της πόλης

Ρινόκερος στο Θέατρο Θησείον
Από τις 11 Ιανουαρίου έως τις 13 Απριλίου

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος, μετά το Mistero Buffo, αφουγκραζόμενος για άλλη μια φορά τις προκλήσεις των καιρών, σκηνοθετεί τον Ρινόκερο, το αριστούργημα του Ιονέσκο, στο Θησείον, με τον Μανώλη Μαυροματάκη στο ρόλο του Μπερανζέ και τους Θανάση Δήμου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Ηρώ Μπέζου, Γιώργο Παπαγεωργίου και Γιώργο Χρυσοστόμου. Ο Ρινόκερος (1959), το φαινομενικά κωμικό έργο του γαλλορουμάνου συγγραφέα, βρίθει κοινωνικών και πολιτικών προεκτάσεων για το πώς όλοι γύρω μας μετατρέπονται σε παχύδερμα-ρινόκερους και αν και πώς μπορούμε να αντισταθούμε στην παράλογη λογική που προσπαθεί να επικρατήσει στις μέρες μας.



Φάουστ διά χειρός Μιχαήλ Μαρμαρινού στη Στέγη
Από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2014

Ένας από τους πιο αγαπημένους (και πλέον αμφιλεγόμενους) δημιουργούς του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου σκηνοθετεί έναν all star θίασο ηθοποιών (Ακύλλας Καραζήσης, Θεοδώρα Τζήμου, Εύη Σαουλίδου) στο εμβληματικό έργο του Γκαίτε, σε έμμετρη μετάφραση από τον Πέτρο Μάρκαρη. Η παράσταση θα εξελίσσεται σε διαφορετικούς χώρους της Στέγης, αναφερόμενη στις διαδρομές του Φάουστ.

Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε στο Εθνικό Θέατρο
Από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 13 Απριλίου

Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί την κωμωδία του Λουίτζι Πιραντέλλο, σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου, με πρωταγωνιστές την ίδια και τους Μηνά Χατζησάββα, Μαρία Κεχαγιόγλου, Κώστα Μπερικόπουλο, Έμιλυ Κολιανδρή. Μυστήριο καλύπτει τη συμπεριφορά του κρατικού υπαλλήλου Πόντσα που έχει μετακομίσει με τη γυναίκα του και την πεθερά του σε μια άλλη πόλη, μετά από μια καταστροφή στον τόπο όπου εργαζόταν. Εντύπωση προκαλεί στον προϊστάμενο αλλά και στο περιβάλλον του –που ζει και αναπνέει για το κουτσομπολιό- ότι ο Πόντσα αναγκάζει τις δύο γυναίκες να ζουν χωριστά και τις απαγορεύει να συναντώνται μεταξύ τους.

Συρανό Ντε Μπερζεράκ στο Παλλάς
Από τις 22 Φεβρουαρίου

Στη 15σύλλαβη ομοιοκατάληκτη μετάφραση της Λουίζας Μητσάκου, ο Συρανό γίνεται υπό τη σκηνοθετική μαεστρία του Γιάννη Κακλέα ένα σκηνικό υπερθέαμα με 48 χαρακτήρες που ξεδιπλώνουν έρωτες και πάθη, σκαρώνουν ποιήματα και αστεία, τραγουδούν και πολεμούν μέσα σε μια πληθώρα ευφάνταστων σκηνικών που εμπνέεται ο Μανόλης Παντελιδάκης. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος αναλαμβάνει να ενσαρκώσει τον ομότιτλο εκκεντρικό ήρωα με τη διάσημη μύτη και την πολυσχιδή προσωπικότητα. Η Σμαράγδα Καρύδη είναι η ωραία Ρωξάνη που αιχμαλωτίζει το ατίθασο πνεύμα του Συρανό, αλλά ερωτεύεται με τη βοήθεια των στίχων του, τον νεαρό Κριστιάν, ερμηνευμένο από τον Όμηρο Πουλάκη. Πλάι τους ο Νίκος Αρβανίτης ως Λε Μπρε, και πλήθος ηθοποιών και χορευτών. Σε έναν διπλό ρόλο έκπληξη η Ευανθία Ρεμπούτσικα, πλαισιωμένη από την ορχήστρα της, δίνει τη δική της νότα τόσο μουσικά όσο και ερμηνευτικά μέσα από τις μελωδίες που έχει συνθέσει αποκλειστικά για την παράσταση.

Το δεκαήμερο του Βοκάκιου στο Εθνικό Θέατρο
Από τις 12 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου

Μια παρέα μετακομίζει στην εξοχή, για να αποφύγει την εξάπλωση της πανούκλας στην πόλη, και τα μέλη της αφηγούνται για δέκα μέρες από μια ιστορία με πρωταγωνιστές τον έρωτα και το πνεύμα και τη χαρά της ζωής. Ο κυνικός και πονηρός κόσμος της σάρκας, ένας κόσμος αστείος και γεμάτος χάρη συνδυάζεται και αναμιγνύεται με τον αστικό κόσμος του πνεύματος, σε ένα εκρηκτικό μίγμα παιχνιδιού, ερωτοτροπιών και απόλαυσης της ύπαρξης. Σκηνοθετεί, σε δική του διασκευή, ο Νίκος Καραθάνος.

Ganesh vs. The Third Reich στη Στέγη
Από τις 2 έως τις 5 Απριλίου

Ο ινδός θεός-ελέφαντας Γκανές ταξιδεύει στη ναζιστική Γερμανία, για να ζητήσει πίσω από τον Χίτλερ την σβάστικα, που είναι ινδουιστικό σύμβολο. Και το υπέροχο σε αυτήν την παράσταση δεν είναι μόνο η υπόθεσή της: Είναι και η ομάδα Back to Back Theatre, που την παρουσιάζει, τα μέλη της οποίας είναι επαγγελματίες διεθνούς κύρους με πνευματική υστέρηση. Η υπόθεση αυτού του παράδοξου παραμυθιού για το Ολοκαύτωμα γράφτηκε από τους ηθοποιούς της ομάδας και ερμηνεύεται από τους ίδιους σε μια παράσταση που ταράζει με την πολιτική της οξύτητα και συγκινεί με την αισθητική της αρτιότητα.



Μεφίστο στο Εθνικό Θέατρο
Από τις 25 Απριλίου έως τις 25 Μαΐου

Η άνοδος του ναζισμού στη Γερμανία του μεσοπολέμου δοκιμάζει τις αντοχές, την ιδεολογία και την ηθική των μελών ενός θιάσου. Μέσα στη δίνη καταιγιστικών ιστορικών εξελίξεων, κάποιοι θα αντισταθούν, κάποιοι άλλοι θα αιφνιδιαστούν και άλλοι θα πληρώσουν με τη ζωή τους, καθώς το αυγό του φιδιού σκάει και ο ναζισμός αποκτάει όλο και περισσότερη δύναμη. Ένας από τους ηθοποιούς του θιάσου, ο Χένρικ Χόφγκεν, μπροστά στην αβεβαιότητα και το φόβο, θα επιλέξει να προτάξει την καριέρα του και να συμμαχήσει με τον «διάβολο». Το εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο των Αριάν Μνουσκίν - Κλάους Μαν διασκευάζει και σκηνοθετεί ο Νίκος Μαστοράκης.

No Man’s Land στους δρόμους της Αθήνας
Από τις 9 έως τις 18 Μαΐου

Ο Ολλανδός σκηνοθέτης Dries Verhoeven στήνει στους δρόμους της Αθήνας μια περιπατητική παράσταση/ πολιτική πράξη. Είκοσι θεατές συναντιούνται σε έναν κεντρικό σταθμό της πόλης με είκοσι οικονομικούς μετανάστες και πολιτικούς πρόσφυγες. Κάθε θεατής, έχοντας ένα iPod που του δίνει ηχητικές πληροφορίες, ακολουθεί τον «δικό του» μετανάστη-οδηγό σε έναν αποκαλυπτικό περίπατο. Οι δυο τους αποκτούν μια ιδιότυπη σχέση γειτνίασης, καθώς ο πρώτος εμπιστεύεται τον δεύτερο σε μια περιήγηση στην αθέατη πλευρά της πόλης του.

Δημήτρης Παπαϊωάννου στη Στέγη
Από τις 23 Μαΐου έως τις 8 Ιουνίου

Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης έρχεται για πρώτη φορά στη Στέγη, με τη νέα πολυαναμενόμενη δουλειά του. Επιστρέφοντας ο ίδιος σωματικά στη σκηνή μετά από 10 χρόνια, υπενθυμίζει ότι δεν χρειάζονται πολλά για να δημιουργηθεί η μαγεία της τέχνης. Και το κοινό είναι έτοιμο για όλα, καθώς ακολουθεί εδώ και καιρό μαγεμένο.

Όσα θα δούμε σε μεγάλες και μικρές οθόνες

300: Rise of an Empire

Όσοι είδατε το 3D trailer που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ξέρετε γιατί έχουμε λόγους να ανυπομονούμε για το sequel των 300 του Frank Miller, που αναμένεται στις αίθουσες τον Μάρτιο. Ο Ζακ Σνάιντερ αναλαμβάνει την καρέκλα του παραγωγού, ο ισραηλινός Νόαμ Μούρο σκηνοθετεί και ο Θεμιστοκλής ηγείται του ελληνικού στόλου εναντίον των Περσών στα στενά του Αρτεμισίου, σε μια ταινία χάρμα οφθαλμών.



Noah

Ο Darren Aronofsky επιστρέφει μετά την κοσμογονική επιτυχία του Μαύρου Κύκνου, με ένα βιβλικό έπος στο cast του οποίου περιλαμβάνονται ονόματα όπως αυτά των Russell Crowe, Emma Watson, Jennifer Connelly, Logan Lerman και Anthony Hopkins.



Gone Girl

Ο David Fincher είναι άλλος ένας από τους αγαπημένους μας σκηνοθέτες που επιστρέφουν φέτος με νέες ταινίες στις σκοτεινές αίθουσες. Το απρόβλεπτο θρίλερ με το οποίο καταπιάνεται φέτος βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Gillian Flynn και στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον Ben Affleck. Η δέκατη ταινία του Fincher αναμένεται στις αίθουσες τον Οκτώβριο.

Captain America: The Winter Soldier

Οι Chris Evans, Robert Redford και Scarlett Johansson ακολουθούν τις σκηνοθετικές οδηγίες των Joe και Anthony Russo στην ταινία που αναμένεται στις αίθουσες τον Απρίλιο, και οι φίλοι της Marvel έχουν πολλούς λόγους να ανυπομονούν.



Game of Thrones – Τέταρτη Σαιζόν

Η σειρά που σαρώνει τα βραβεία και καθηλώνει εκατομμύρια θεατές στις οθόνες τους τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να μας απασχολήσει ξανά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Με νέα πρόσωπα και συνταρακτικές εξελίξεις στον πόλεμο για τον θρόνο του Westeros, η τέταρτη σαιζόν βασίζεται στο δεύτερο μισό του τρίτου βιβλίου, A Storm of Swords, ενώ έχει στοιχεία και από το τέταρτο και το πέμπτο. Περισσότερα για την πλοκή εδώ.

Και τι θα δούμε ακόμα…

Το νέο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης:
Θα είναι το αθηναϊκό γεγονός της χρονιάς, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι γι’ αυτό. Το παλιό εργοστάσιο του Φιξ μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά στην… Tate Modern της Αθήνας, με τα εγκαίνια να αναμένονται τον Μάρτιο του 2014. Οι αριθμοί είναι από μόνοι τους εντυπωσιακοί: 20.000 τετραγωνικά μέτρα θα στεγάσουν όλη την μοντέρνα τέχνη της Αθήνας, απλωμένη σε τέσσερις ορόφους, με τα 900 και πλέον έργα που αποτελούν αυτή τη στιγμή τη μόνιμη συλλογή του ΕΜΣΤ να μοιράζονται με το εστιατόριο τον τέταρτο όροφο του μουσείου.

Το Thessaloniki 2014: Ακούγεται σαν αντιδιαστολή με το «Αθήνα 2004», αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό: Η Θεσσαλονίκη θα είναι του χρόνου Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεότητας (European Youth Capital City, πράγμα που μεταφράζεται από τους εδώ επίσημους φορείς στο πιο άσχημο Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας) πράγμα που σημαίνει ότι για έναν χρόνο η πόλη θα πλημμυρίσει δράση, φεστιβάλ, συναυλίες, happenings και πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Πάρτε μια πρώτη γεύση εδώ ή στη σχετική σελίδα στο Facebook.

Τους Blue Oyster Cult στο Gagarin: Μια από τις μεγαλύτερες hard rock μπάντες όλων των εποχών, με 24.000.000 πωλήσεις δίσκων στο ενεργητικό της, έρχεται στο Gagarin 205 για ένα μοναδικό live την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου με τους θρυλικούς Eric Bloom & Buck Dharma να σαρώνουν την σκηνή. Η προπώληση έχει ξεκινήσει, με τα εισιτήρια να κοστίζουν 28€ (32€ στο ταμείο).

Τους Black Rebel Motrocycle Club: Οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, αλλά οι λάτρεις του rock group από το Σαν Φρανσίσκο που βρίσκεται τώρα στο απόγειο της καριέρας του, κρατούν την ανάσα τους μετά την σύντομη ανακοίνωση της Detox, που έλεγε ότι θα βρίσκονται σύντομα στην Ελλάδα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v