Θωμάς Μοσχόπουλος: "Ο Μάκμπεθ θα μπορούσε να ήταν θετικός ήρωας"

Με αφορμή το ανέβασμα του σαιξπηρικού Μακμπέθ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ο Θωμάς Μοσχόπουλος μιλά στο in2life για τον τραγικό ήρωα, για την παράσταση και για τους αφηγηματικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιεί.
Θωμάς Μοσχόπουλος: Ο Μάκμπεθ θα μπορούσε να ήταν θετικός ήρωας
της Μάνιας Ζούση

«Προσήλθαμε στον Μάκμπεθ ο καθένας με τα προσωπικά του υλικά, τις μνήμες του και τις αναγωγές στο σήμερα» υποστηρίζει στο in2life ο Θωμάς Μοσχόπουλος, σκηνοθέτης της παράστασης Μακμπέθ, η οποία παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση έως τις 25 Φεβρουαρίου.

«Μερικές φορές εμείς οι σκηνοθέτες προσπαθούμε να φανούμε πιο έξυπνοι από τα έργα. Σε αυτή τη φάση της ζωής μου, κάτι τέτοιο θέλω να το αποφεύγω. Μέσα στο έργο υπάρχουν πάρα πολλές προσωπικές σκέψεις και στιγμές. Αλλά αν πω ότι το έργο είναι αυτό ή το άλλο, θα στερήσω από τον θεατή τη χαρά της δικής του ερμηνείας, όπως όταν κάποιος διαβάζει ένα βιβλίο.

Αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ με το συγκεκριμένο έργο. Δηλαδή να διατηρήσω το δικό μου προσωπικό στίγμα, έως εκεί που θα βοηθήσει την παράσταση να έχει έναν ικανό αφηγηματικό μηχανισμό. Αυτό που προσπαθείς να κάνεις είναι να είσαι όσο μπορείς πιο ειλικρινής στην επίδραση που είχε σε εσένα το έργο. Και να ομολογήσεις δημόσια το πώς επέδρασε. Ο Μάκμπεθ άρχισε να με απασχολεί και να με επηρεάζει από τα παιδικά μου χρόνια ακόμα, όταν το διάβαζα ως παραμύθι στα Κλασσικά Εικονογραφημένα. Έχω περάσει πολλές φάσεις με το έργο. Και είναι από αυτά που ενδεχομένως διαβάζοντάς το μετά από χρόνια, θα έχει να πει και κάτι καινούριο.

Αυτό που στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή νιώθω να με αγγίζει είναι ότι αυτή η έννοια του «κακού» είναι κάτι που δεν είναι έξω από εμάς, αλλά είναι αναπόσπαστο μέρος της φύσης μας. Είναι σαν η φύση του ανθρώπου από μόνη της να συμπεριλαμβάνει το αφύσικο, το αυτοκαταστροφικό και την ανάγκη να ξεπεράσει τα όριά της τα οποία έχουν μια δική τους ιεραρχία.

Θα μπορούσε ο Μάκμπεθ να ήταν ένας θετικός ήρωας. Είναι μια στιγμή παρέκκλισης που τον οδηγεί να γίνει αιμοσταγής. Ο τρόπος που ο Σαίξπηρ μας κάνει να ταυτιζόμαστε με αυτόν τον ήρωα, να καταλαβαίνουμε ακριβώς πώς λειτουργεί, είναι κάτι που κατά κάποιο τρόπο έχουμε βιώσει όταν σχεδόν από φυσική ανάγκη θέλουμε να επιβιώσουμε εις βάρος άλλων. Τον ανταγωνισμό όλοι τον έχουμε ζήσει.

Η τελική εικόνα-απόδοση του έργου είναι τόσο στιλπνή όσο η επιφάνεια ενός καθρέφτη πάνω στην οποία ο καθένας μπορεί να καθρεφτιστεί. Υπάρχει το μεσαιωνικό στοιχείο που έχει να κάνει με την κλειστή κοινωνία, την ιεραρχία που δεν έχει ακόμα αποκτήσει ελαστικότητα. Αναφερόμαστε σε ένα πρόσφατο παρελθόν, κάπου μεταξύ πρώτου και δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, ακόμα έως και τον ψυχρό πόλεμο. Είναι σαν να παρακολουθεί κανείς –πολύ διακριτικά– την ιστορία του ευρωπαϊκού εικοστού αιώνα».

Ταυτότητα
«Μάκμπεθ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνικά-Kοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτης: Τάσος Αγγελόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Χρήστος Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ευαγγελία Θεριανού
Β΄ Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μαγδαληνή Αυγερινού
Βοηθός φωτιστή: Σοφία Αλεξιάδου
Σκηνικές κατασκευές: Αριστοτέλης Καρανάνος, Kamel Boussahssa (βοηθός)
Κατασκευή μεταλλικής σκάλας: Κωνσταντίνος Καΐρης

Ερμηνεύουν: Αργύρης Ξάφης, Άννα Μάσχα, Ξένια Καλογεροπούλου, Κώστας Μπερικόπουλος, Θάνος Τοκάκης, Γιώργος Χρυσοστόμου, Αστέρης Πελτέκης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Δημήτρης Νασιούλας, Κωνσταντίνος Βουδούρης

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή με υπότιτλους στα αγγλικά
Επιμέλεια υπερτίτλων: Μέμη Κατσώνη
Ταυτόχρονος υπερτιτλισμός: Γιάννης Παπαδάκης

Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Εκτέλεση παραγωγής: Polyplanity Productions
Διεύθυνση παραγωγής: Μαρία Δούρου, Γιολάντα Μαρκοπούλου
18 Ιανουαρίου - 25 Φεβρουαρίου 2012 (εκτός Δευτέρας-Τρίτης)

20:30 Κεντρική Σκηνή

Τιμές εισιτηρίων:
15 - 18 - 28 €
Μειωμ. 10 - 15 €

Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα, τηλ. 210 9005800
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v