Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: "Πιστεύω στο θέατρο που δε δίνει απαντήσεις"

Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μιλά στο in2life για το έργο του Φραντς Ξάβερ Κρετς "Stallerhof" που ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, αλλά και για το θέατρο που θέτει ερωτήματα χωρίς να δίνει απαντήσεις.
Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Πιστεύω στο θέατρο που δε δίνει απαντήσεις
της Μάνιας Ζούση

Με αφορμή το ανέβασμα του θεατρικού έργου Stallerhof του Φραντς Ξάβερ Κρετς, έργο-σταθμό στη δραματουργία του Γερμανού δραματουργού, που επηρέασε τη σύγχρονη θεατρική γραφή και από το 1972 αποτελεί σταθερή αξία στο ρεπερτόριο των ευρωπαϊκών θεάτρων, ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μιλά στο in2life.

«Η γραφή του Κρετς βασίζεται στον ρεαλισμό αλλά θα έλεγα ότι έχει ταυτόχρονα μία αφαίρεση που είναι επηρεασμένη από τους μεγάλους συγγραφείς. Ο ίδιος από το 2004 έχει σταματήσει να γράφει θέατρο, καθώς πιστεύει ότι στην σημερινή Γερμανία αυτό δεν μπορεί να ταρακουνήσει όπως το έκανε στις δεκαετίες του '70, του '80, ακόμα ίσως και του '90. Στην Ελλάδα δεν βρισκόμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο. Το θέατρο, όχι ότι μπορεί να ταρακουνήσει, αλλά μπορεί να μας συγκινήσει και να μας κάνει να σκεφτούμε. Πιστεύω σε αυτό το θέατρο, που δεν δίνει απαντήσεις αλλά θέτει ερωτήματα.

Εδώ ο Κρετς δημιουργεί μια σχεδόν οικογενειακή ιστορία. Σε μία φάρμα ζει ένα ζευγάρι ανθρώπων σε αρκετά πρωτόγονη κατάσταση, όπως είναι άλλωστε οι άνθρωποι που ζουν σε μια μικρή κοινωνία με τη θρησκεία πάνω από το κεφάλι τους και τον περίγυρο να παίζει ρόλο στην προσωπική τους ζωή. Έχουν ένα 13χρονο κορίτσι με πνευματική στέρηση το οποίο έχουν απορρίψει, και το οποίο βρίσκει στοργή και αγάπη από έναν άνθρωπο πολύ μεγαλύτερό της. Με όρους σημερινούς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρείται –και σωστά– σεξουαλική κακοποίηση. Αλλά και αυτός είναι ένας μοναχικός άνθρωπος και έτσι βρίσκουν μια ζεστή αγκαλιά ο ένας στον άλλον.

Πρόκειται για ένα τολμηρό θέμα που με συγκίνησε γιατί είναι ένα έργο που μιλάει για τον πόνο της ζωής των ανθρώπων που πορεύονται μέσα στην άγνοια και την εξαθλίωση και σε συνθήκες που δεν διάλεξαν οι ίδιοι. Μιλάει για την ανάγκη του κάθε ανθρώπου, ακόμα και του πιο στερημένου, για προσωπική ζωή και τρυφερότητα. Για την μειονεξία, την αναπηρία, την οικογένεια που αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας και κρατά τους αδύναμους στο περιθώριο μπλοκάροντας κάθε προσπάθεια να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Για τη δυσκολία επίσης των ανθρώπων να επικοινωνήσουν.

Μιλάει για τη γλώσσα, τη θρησκεία, τους μηχανισμούς της εξουσίας, τη βία, τις γκρίζες ζώνες που κρύβει κάθε κοινωνία, για το δικό μας σήμερα που η δυστυχία δεν χωρά στο περιθώριο και έχει καταλάβει το κέντρο της σκηνής. Και για αυτό με αφορά αυτό το έργο».

Λίγα λόγια για το έργο
Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται σε μια φάρμα της Βαυαρίας. Η πνευματικά καθυστερημένη Μπέππι υποφέρει από τη συναισθηματική ψυχρότητα των γονιών της, οι οποίοι, θύματα κι αυτοί της δικής τους άγνοιας, δεν την ενθαρρύνουν στο παραμικρό και τη σπρώχνουν όλο και περισσότερο στη μοναξιά. Ο μόνος που της δίνει σημασία είναι ο Ζεπ, εποχιακός εργάτης που δουλεύει κοντά τους, ένας αδέξιος, μοναχικός άντρας λίγο πριν από τη σύνταξη. Μια παράξενη ερωτική σχέση θα αναπτυχθεί ανάμεσα στο κορίτσι και τον ηλικιωμένο άντρα. Μια σχέση ανάμεσα στην κακοποίηση και την τρυφερότητα, που θα έρθει στο φως όταν η μικρή θα είναι ήδη έγκυος.

Ταυτότητα
«Stallerhof» του Φραντς Ξάβερ Κρετς

Μετάφραση Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνοθεσία Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνικό-Κοστούμια Μαργαρίτα Χατζηιωάννου
Μουσική Σταύρος Γασπαράτος
Σχεδιασμός φωτισμών Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη Νικόλ Δημητρακοπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αμαλία Αρσένη, Μαρία Καλλιμάνη, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 18 ετών.
Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00. Κυριακή 19:30.

Τιμές εισιτηρίων:
- Σάββατο, Κυριακή: Κανονικό 20€, Εκπαιδευτικών 17€, Φοιτητικό 15€
- Παρασκευή: Κανονικό 20€, Εκπαιδευτικών 17€, Φοιτητικό (ισχύει και για νέους έως 26 ετών και για άτομα άνω των 65 ετών) 15€, Ανέργων 10€
- Τετάρτη, Πέμπτη: Γενική είσοδος 12€
Διάρκεια παράστασης: 80΄
Θέσεις θεάτρου: 130

Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 & Θαρύπου, ΦΙΞ, τηλ. 210-9212900, φαξ 210-9212901

Ώρες λειτουργίας ταμείου:
Από Τετάρτη έως Κυριακή 11:00-14:00 & 17:00-22:00.
Δευτέρα, Τρίτη 17:00-22:00.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v