Slava’s Snow Show: Το χιόνι πρωταγωνιστεί στο Παλλάς

Ένα χιονισμένο υπερθέαμα ζωντανεύει στη σκηνή του Θεάτρου Παλλάς, ενθουσιάζοντας μικρούς και μεγάλους. Ο παραγωγός Γιώργος Μουστάκας μιλά στο in2life για τον μεγάλο μίμο Σλάβα Πολούνιν και για την παράστασή του.
Slava’s Snow Show: Το χιόνι πρωταγωνιστεί στο Παλλάς
της Μάνιας Ζούση

Ίσως από τους τελευταίους αυθεντικούς μίμους και κλόουν παγκοσμίως, ο Ρώσος Σλάβα Πολούν, που φέρει την παράδοση μιας ολόκληρης χώρας η οποία δημιούργησε σχολή, ταξιδεύει εδώ και χρόνια το παραμύθι της ζωής του κάνοντας το κοινό να ζήσει αξέχαστες στιγμές που διαθέτουν γέλιο αλλά και δάκρυ, χαρά αλλά και συγκίνηση.

Ο Σλάβα, που πήρε τους κλόουν από το τσίρκο και τους έβαλε στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, θυμίζει τον τρελό του βασιλιά και έναν κλόουν - φιλόσοφο, που φέρει τον τίτλο του «Προέδρου της Ακαδημίας των Ανόητων». Ο κορυφαίος μίμος έρχεται στη χώρα μας με την δημοφιλή του παράσταση «Slava’s Snow Show» και στη σκηνή του Παλλάς όπου παρουσιάζεται από την 1η έως και τις 12 Φεβρουαρίου, αναμένεται να ξεσπάσει, μεταξύ άλλων, μια πρωτόγνωρη χιονοθύελλα.

Ο παραγωγός Γιώργος Μουστάκας, των μεγάλων διοργανώσεων και των διεθνών ονομάτων, μιλά στο in2life για τον ιδιαίτερο αυτόν καλλιτέχνη και το σόου του που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

«Πρόκειται για ένα σόου που απευθύνεται με ίσους όρους σε μεγάλους και μικρούς, κάτι που είναι από τα μυστικά της επιτυχίας του. Ο ίδιος ο Σλάβα Πολούνιν λέει πως για να πετύχει αυτήν την ισορροπία, στόχευσε περισσότερο στους ενήλικες, καθώς θεωρεί ότι οι μικροί θα απολάμβαναν τη χαρά της παράστασης, αφού διαθέτουν την παιδικότητα και την αίσθηση της άδολης χαράς. Για τους ενήλικες πιστεύει ότι χρειαζόμαστε βοήθεια και στήριξη για να μάθουμε ξανά να είμαστε παιδιά , να είμαστε ευτυχισμένοι και να νιώθουμε συναισθήματα όπως η χαρά».

Τι σημαίνει το όνομα Σλάβα Πολούνιν
Το Πολούνιν σημαίνει «Απολλώνιος» και το Σλάβα «Δόξα». Του αρέσει να παίζει με το όνομά του και είναι περήφανος που το επώνυμό του έχει καταγωγή που θυμίζει την αρχαία Ελλάδα. Άλλωστε διακονεί μια πανάρχαιη τέχνη που έλκει την καταγωγή της από την χώρα μας. Ο ίδιος λέει ότι όταν η μητέρα του του έδωσε το όνομα Σλάβα, δεν ήθελε τίποτα άλλο παρά να δοξάσει τον Απόλλωνα και τις τέχνες. Ως Ρώσος τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στη Ρωσία. Θεωρεί δάσκαλό του τον Τσάρλι Τσάπλιν, τον Μαρσέλ Μαρσό και φυσικά τον Λεονίντ Ενγκιµπάροφ, μεγάλο μίμο και κλόουν της Ρωσίας.

Η διαδρομή
Ο Σλάβα έχει δώσει μεγάλο αριθμό παραστάσεων σε όλον τον κόσμο. Είχε αφήσει εποχή πριν περίπου είκοσι χρόνια με «Το Καραβάνι της Ειρήνης» και τη συμμετοχή δέκα θιάσων από διάφορες χώρες τα μέλη των οποίων περπάτησαν επί δυο χρόνια από την Μόσχα έως το Παρίσι σταματώντας σε πόλεις, με αποτέλεσμα ο θίασος να γιγαντωθεί με τη συμμετοχή άλλων περίπου πενήντα θεάτρων από ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Σλάβα σε αντίθεση με τον Μαρσό δεν παρουσιάζεται ποτέ μόνος του στην σκηνή, δεν κάνει ποτέ ένα one man show. Στήνει μια σκηνοθετημένη παράσταση με αρχή, μέση και τέλος, και έναν μεγάλο θίασο. Έχει συγκεντρώσει τους κορυφαίους σύγχρονους μίμους και κλόουν με τεράστια εμπειρία και ζηλευτά βιογραφικά, με θητεία κυρίως στο Τσίρκο του Ήλιου και σε πολύ μεγάλα θέατρα του κόσμου.

Το Σόου του Χιονιού το πιο δημοφιλές στον κόσμο
Για τον Σλάβα το χιόνι είναι η πιο έντονη εικόνα στη ζωή του καθώς ζούσε σε μια μικρή πόλη της Ρωσίας. Θεωρεί ότι το χιόνι εμπεριέχει τον διττό ανθρώπινο χαρακτήρα και την διττή εικόνα της ζωής. Όταν χιονίζει υπάρχει απέραντη ομορφιά, γαλήνη, απαλότητα, αγνότητα. Από την άλλη, το χιόνι σκεπάζει την βρωμιά και την ασχήμια που συνεχίζουν να υπάρχουν. Πολλές φορές μια χιονοθύελλα προκαλεί στους ανθρώπους το αίσθημα του φόβου, της αδυναμίας, του άγνωστου και του κινδύνου.

Αυτόν λοιπόν τον διττό χαρακτήρα της ανθρώπινης ύπαρξης και της ζωής συμβολίζει το χιόνι που πρωταγωνιστεί στην παράσταση του Παλλάς. Πρόκειται για μια άκρως διαδραστική παράσταση όπου οι θεατές συμμετέχουν, χωρίς ωστόσο να τους εξαναγκάζει κανείς για αυτό. Κάθε φορά η παράσταση είναι διαφορετική και σε συνεχή εξέλιξη. Οι συντελεστές παίρνουν στοιχεία από τους θεατές, τα αλλάζουν και τα προσαρμόζουν και έτσι οι θεατές είναι αυτοί που σχεδόν καθορίζουν την πλοκή.

Η δράση ξεχειλίζει από τη σκηνή και κατακλύζει την πλατεία. Δεν σταματά ούτε στο διάλλειμα, ούτε στο φινάλε, και συνεχίζεται έως και την στιγμή που ο τελευταίος θεατής βγαίνει από την αίθουσα. Είναι ένα ονειρικό σόου με έναν απίστευτο έναστρο ουρανό όπου βλέπεις από απόσταση αναπνοής το Βόρειο Σέλας, θάλασσες ομίχλης πλημμυρίζουν την σκηνή με αποκορύφωμα την χιονοθύελλα που ξεσπά. Όλα αυτά βέβαια είναι κάποια μόνο στοιχεία και περιγραφές.

Κυρίως όμως το Slava’ s Snow Show είναι ατμόσφαιρα και αίσθηση, βίωμα και θεατρική εμπειρία. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ο ενθουσιασμός, το γέλιο και η συγκίνηση. Δεν έχω δει παράσταση όπου μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου μπορεί να μετατρέπει και να αλλάζει την διάθεση των θεατών, από το γέλιο στο κλάμα και πάλι στο γέλιο. Δεν είδα επίσης ποτέ παράσταση που το αποτέλεσμά της είναι μια έκφραση αγάπης, αλληλεγγύης και τρυφερότητας ανάμεσα στους θεατές. Από όρθια ζευγαράκια που φιλιούνται έως γονείς που αγκαλιάζουν τα παιδιά τους.

Αποτέλεσμα τεχνικής ή πάθους και ενστίκτου;
Σε κάποια άλλη περίπτωση θα δυσκολευόμουν να απαντήσω, καθώς η τεχνολογία παίζει μεγάλο ρόλο, με ευρήματα, σπέσιαλ εφέ, εκπληκτικούς φωτισμούς. Ωστόσο όλα αυτά που είναι πολύ ισορροπημένα και δεν καπελώνουν την ουσία, δημιουργούν ένα περιβάλλον αλλά αυτό που αναδύεται και κυριαρχεί είναι το ταλέντο, η έμπνευση και η ευφυΐα του καλλιτέχνη. Και η συγκίνηση, που είναι σπάνιο και ως κοινό πάντα το αναζητούμε.

Έτσι το μυστικό αυτής της παράστασης δεν είναι τόσο η τεχνολογία όσο ότι μιλάει με ειλικρίνεια για τα μεγάλα και σημαντικά πράγματα, την χαρά, την ευτυχία, την αγάπη, την φιλία, την πίστη, αλλά και τον πόνο, την λύπη τον φόβο την μοναξιά. Αυτή είναι και η επιτυχία του. Η τέχνη δεν νομίζω ότι από μόνη της ποτέ και πουθενά να ήταν ικανή να φέρει κάποια ανατροπή, μια επανάσταση, μια κοινωνική εξέλιξη. Μπορεί όπως να δώσει λίγο κουράγιο, μια ανάπαυλα, μια ελπίδα. Μια σταγόνα γέλιου ή συγκίνησης είναι πολύτιμη στους ανθρώπους για να μπορέσουν να συνεχίσουν την πορεία τους. Και νομίζω αυτή είναι η ουσία.

Ταυτότητα
Το «Slava Snow Show» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1993. Εκτοτε έχει παρουσιασθεί σε περισσότερες από 25 χώρες μπροστά σε περισσότερους από 10 εκατομμύρια θεατές, κερδίζοντας τα σημαντικότερα θεατρικά βραβεία.

Τιμές εισιτηρίων: Από 30€ έως και 70€
Φοιτητικά και παιδικά εισιτήρια: Έκπτωση 30%

Προπώληση εισιτηρίων:
Στο Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, τηλ.: 210 3213 100
Στα καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Ιανός
Κρατήσεις με πιστωτική κάρτα: 210 81 0 81 81
Κρατήσεις μέσω Internet: www.ellthea.gr και στο www.tickethour.com
Πληροφορίες: 210 7258510

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v