Αυτοβιογραφία: Το Φεστιβάλ Αθηνών... ανάμεσα στους τοίχους

Ο Κώστας Κουτσολέλος, σκηνοθέτης της Αυτοβιογραφίας του Τόμας Μπέρνχαρντ, που ανεβαίνει σε έναν διάδρομο της Σχολής Καλών Τεχνών, εξηγεί στο in2life την ιδέα πίσω από τον χώρο και το στοίχημα των Πολεοδομιών του Φεστιβάλ Αθηνών.
Αυτοβιογραφία: Το Φεστιβάλ Αθηνών... ανάμεσα στους τοίχους
της Μάνιας Ζούση

«Η ιδέα και η πρόταση των «Πολεοδομών» ήταν ότι θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε φυσικούς χώρους της πόλης, όπου δεν συμβαίνει θέατρο» εξηγεί στο In2life ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Κουτσολέλος. «Έτσι η ομάδα MAG επέλεξε να παρουσιάσει την «Αυτοβιογραφία» του Τόμας Μπέρνχαρντ στα κτίρια της Σχολής Καλών Τεχνών στην οδό Πειραιώς και σε έναν διάδρομο που δεν έχει ούτε όνομα ούτε χρήση. Είναι ένας διάδρομος γεμάτος από γκράφιτι που δημιουργεί ένα αίσθημα εγκλεισμού ταιριαστό με το έργο. Η Αυτοβιογραφία του Τόμας Μπέρνχαρντ είναι ένα πολύ σκοτεινό κείμενο που αναφέρεται στα παιδικά και εφηβικά χρόνια του συγγραφέα, χρόνια εγκλεισμού σε οικοτροφεία και νοσοκομεία. Όλα αυτά στέκονται αφορμή για να διηγηθεί ο Μπέρνχαρντ τις απόψεις του για την ανθρωπότητα.

«Με αφορμή το συγκεκριμένο κείμενο, εμείς εμφανίσαμε, δημιουργήσαμε, εικόνες που το αντιπροσωπεύουν, έτσι όπως το εισπράξαμε ως ομάδα. Πρόκειται για μια παράσταση εικόνων. Τον λόγο τον χρησιμοποιήσαμε για να φανταστούμε εικόνες και συνθήκες. Η συνθήκη της παράστασης είναι ότι οι ηθοποιοί στήνουν ένα ιδιότυπο σκοτεινό θέατρο δρόμου. Η παράσταση παίζεται ανάμεσα σε τρεις ψηλούς τοίχους με αποτέλεσμα το αίσθημα του εγκλεισμού, της μη φυγής που δημιουργείται, να την τροφοδοτεί. Επιδιώκουμε να μιλήσουμε στο ασυνείδητο του θεατή και να αλλάξουμε τη ζωή του, κάτι που επιδιώκει πάντα το θέατρο, και κάτι που όμως σχεδόν ποτέ δεν θα γίνει».

Η υπόθεση

Στην Αυτοβιογραφία του, ο Τόμας Μπέρνχαρντ φωτογραφίζει τη συνάντηση του Εγώ με τον κόσμο – συνάντηση που δεν επιτυγχάνεται ποτέ. Ο ίδιος εξομοιώνει την κοινωνία μ’ ένα τεράστιο ίδρυμα, ζοφερό και απάνθρωπο, αποτελούμενο από εκατομμύρια άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αποφεύγοντας τη σκηνική αναπαράσταση των γεγονότων που περιγράφει ο Αυστριακός λογοτέχνης, και με κύριο άξονα τα σώματα των ηθοποιών, η παράσταση της Ομάδας MAG προβάλλει ένα παραμορφωμένο εσωτερικό τοπίο, εστιάζοντας όχι τόσο στον άνθρωπο που κραυγάζει με απόγνωση, όσο στην ίδια την κραυγή.

Το κείμενο της παράστασης βασίζεται στην Αυτοβιογραφία του Τόμας Μπέρνχαρντ, μτφρ. Βασίλης Τομανάς, εκδ. Εξάντας, Αθήνα 1995

Ταυτότητα της παράστασης

Αυτοβιογραφία (Τόμας Μπέρνχαρντ)
3-5 Ιουλίου στις 22:30
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Κείμενο: Τόμας Μπέρνχαρντ
Μετάφραση: Βασίλης Τομανάς
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Κώστας Κουτσολέλος, Έλενα Πολυγένη
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
Physical Training: Άννα Τζάκου
Ερμηνεύουν: Μάριος Παναγιώτου, Ματίνα Περγιουδάκη, Έλενα Πολυγένη, Σωτήρης Τσακομίδης
Τιμή εισιτηρίου: 20€ και φοιτητικό 10€
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v