Fringe Festival: 500 νέοι δημιουργοί καταλαμβάνουν την Αθήνα

Μιαν ανάσα πριν την έναρξη του τρίτου Athens Fringe Festival, με κεντρικό σύνθημα "a smile in the mind", ο διοργανωτής του φεστιβάλ, Γιώργος Νέρης, εξηγεί στο in2life την ανάγκη ύπαρξης του Fringe στην Αθήνα και το γιατί αυτό αποτελεί πολιτική πράξη.
Fringe Festival: 500 νέοι δημιουργοί καταλαμβάνουν την Αθήνα
της Μάνιας Ζούση

Σε ένα πολύχρωμο πανηγύρι φιλοδοξεί να μεταμορφώσει την Αθήνα το 3ο Fringe Festival με τη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών από όλους τους χώρους. Το επικών διαστάσεων πρόγραμμα περιλαμβάνει 500 νέους δημιουργούς, 130 καλλιτεχνικές ομάδες, 15 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και έξι χώρους δράσης. Με ένα ημερήσιο εισιτήριο των 7 ή των 5 ευρώ, το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει από συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, performances και κάθε είδους δρώμενα, έως και να συμμετάσχει σε κυνήγι θησαυρού με ποδήλατα το Σάββατο 25 Ιουνίου.

Η χοροθεατρική ομάδα Paracoon και πολλοί ακόμα συμμετέχοντες καλλιτέχνες του φεστιβάλ, θα διασχίζουν με ένα διώροφο ανοιχτό κόκκινο λεωφορείο την πόλη και τις γειτονιές παίζοντας μουσική, χορεύοντας, τραγουδώντας, και ξαφνιάζοντας ευχάριστα τους ανυποψίαστους διαβάτες και περαστικούς. Με αφορμή το 3ο Fringe Festival, ο διοργανωτής και πρόεδρος της Εταιρείας Πολιτισμού «Σύνθεση», Γιώργος Νέρης, μιλά στο in2life για την ταυτότητα, τη φιλοσοφία και τους στόχους του Φεστιβάλ.
 
Οι διαφορές Αθήνας – Εδιμβούργου
«Το Athens Fringe Festival διαφέρει από το ομώνυμο του Εδιμβούργου καθώς δέχεται συμμετοχές από όλες τις μορφές τέχνης και όχι μόνον θεατρικές παραστάσεις. Παράλληλα, διαθέτει και μια ισχυρή ακτιβιστική πλευρά, με την παρουσίαση και ανάδειξη του έργου ΜΚΟ ενώ η συμμετοχή σε αυτό ανέρχεται για κάθε ομάδα στα 50 ευρώ. Άλλωστε και ο προϋπολογισμός του δεν ξεπερνά τις 50.000 ευρώ. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια σοβαρή υποδομή στον χώρο του fringe, που σημαίνει παρυφή και περιφέρεια. Εδώ δεν υπάρχουν μεγάλα ονόματα αλλά συμμετέχουν καλλιτέχνες που έρχονται από την παρυφή και καταλήγουν στο κέντρο. Φέτος κέντρο είναι η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων" επισημαίνει ο Γ. Νέρης.

Η αναζήτηση ταυτότητας
"Την πρώτη χρονιά οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες ήταν κάποιες εκατοντάδες, την δεύτερη περισσότεροι, φέτος ακόμα πιο πολλοί. Αυτό σημαίνει ότι μας εμπιστεύονται αλλά και το ότι το συγκεκριμένο σχήμα τους εξυπηρετεί καθώς μπορούν να δείξουν τη δουλειά τους χωρίς υπέρογκο κόστος συμμετοχής και παράλληλα να γίνουν μέλη και τμήμα ενός μεγάλου δικτύου. Αυτήν την στιγμή στο δίκτυό μας αριθμούμε 10.000 μέλη.

Μια πολιτική πράξη
"Το Fringe δεν είναι ακόμη μία καλλιτεχνική προσπάθεια. Πρωτίστως είναι μια πολιτική πράξη. Δεν υπάρχει κανένα κριτήριο για το ποιος γίνεται δεκτός στο φεστιβάλ καθώς όλοι είναι αποδεκτοί εκ προοιμίου ό, τι και αν προτείνουν. Αυτό που αναγνωρίζουμε είναι ότι οι καλλιτέχνες και όλοι οι συμμετέχοντες προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Και να δημιουργήσουν ένα χαμόγελο, που είναι άλλωστε και το φετινό θέμα του φεστιβάλ. Αυτή η πράξη είναι πολιτική, σημαίνει ότι έχει γίνει ένα βήμα προς μια εγκάρδια συνεννόηση, μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στην πόλη και θέλουν να την επανακτήσουν, εξ' ου και το σύνθημα «η πόλη μας ανήκει».

Υπάρχει ανάγκη
"Το συμπέρασμα μετά από τρία χρόνια είναι ότι υπάρχει λόγος και ανάγκη για το Fringe. Από καιρό διαφαινόταν πρόβλημα στην κοινωνία, μια δυσκινησία, η κοινωνική κινητικότητα είχε σταματήσει, είχε αγκυλώσεις, και σε επίπεδο τέχνης και σε επίπεδο δράσης. Πολύ πριν την «κρίση» σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε έναν διάλογο με έναν συντεταγμένο και οργανωμένο τρόπο που δεν βοηθιέται από το κράτος και δεν θέλει να βοηθηθεί, δεν εντάσσεται σε ξένα σχήματα και αυτοφυεί. Υποστηρίζουμε ότι «η πραγματικότητα είναι ωραία» ακόμα και σήμερα, και αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε το δίκτυο και το πεδίο, όπου θα υπάρχει και θα εξελίσσεται αυτή η εγκάρδια συνεννόηση και ο διάλογος. Αν υπάρχει διάλογος, συνεννόηση και ένας φορέας που θα τα διαχειρίζεται -όπως το Fringe- θα υπάρχει και συνέχεια".

ΧΩΡΟΙ ΔΡΑΣΗΣ
* Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι)
* Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης (Βρυσακίου 17, Μοναστηράκι)
* Κτήριο Συλλόγου Αρχαιολόγων (Ερμού 134- 136)
* Θέατρο Eliart (Κωνσταντινουπόλεως 127)
* Χώρος Πολιτισμού @ Ρουφ (Κωνσταντινουπόλεως 10)
* The Athens House of Photografy (Ελευσινίων και Κεραμέων, Μεταξουργείο)
* ΜΟΥΣΕΙΑ: Ελεύθερη είσοδος -με την επίδειξη του εισιτηρίου του φεστιβάλ- σε 21 μουσεία της πόλης (Τετάρτη 22 Ιουνίου).
* Πληροφορίες και πρόγραμμα: 210-3390447 και www.fringefestival.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v