(A)pollonia: Θυσίες στον βωμό του... Φεστιβάλ Αθηνών

Η τρίτη επίσκεψη του κορυφαίου πολωνού σκηνοθέτη Κρυστόφ Βαρλικόφσκι στην χώρα μας, συνδέεται με την παρουσίαση της νέας του παράστασης "(A)pollonia", η οποία εξετάζει την έννοια της θυσίας μέσα από μία βίαιη και συνάμα ευαίσθητη ματιά.
(A)pollonia: Θυσίες στον βωμό του... Φεστιβάλ Αθηνών
Ο πολωνός σκηνοθέτης Κρυστόφ Βαρλικόφσκι έρχεται για τρίτη φορά στη χώρα μας και προσεγγίζει με τη νέα του παράσταση την έννοια της θυσίας μέσω τριών γυναικείων μορφών. Για τέσσερις παραστάσεις μόνο, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, από 28 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 2011.

Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κοινό έχει γνωρίσει μια σειρά παραστάσεων του Κρυστόφ Βαρλικόφσκι, ενός από τους σημαντικότερους δημιουργούς θεάτρου και όπερας της εποχής μας. Η (Α)πολλωνία πρωτοπαρουσιάστηκε το Μάιο του 2009 στο Νόβυ Τεάτρ της Βαρσοβίας, που διευθύνει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, και στη συνέχεια έτυχε θριαμβευτικής υποδοχής στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Ο σκηνοθέτης γίνεται πραγματικός συγγραφέας στην παράσταση αυτή, η οποία δεν αποτελεί ερμηνεία ενός έργου αλλά ένα γιγαντιαίων διαστάσεων κολλάζ κειμένων, εικόνων, σκηνικών παραδόσεων και τεχνικών, ιστορικών ζητημάτων, προσώπων, μύθων. Η παράσταση είναι ένας από σκηνής στοχασμός πάνω στην έννοια της θυσίας, κυρίως μέσω τριών γυναικείων μορφών: της Ιφιγένειας, της Άλκηστης και της Απολλωνίας Μαχτσύνσκα, μιας Πολωνής που έχασε τη ζωή της στην προσπάθειά της να σώσει 25 Πολωνοεβραίους κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ο Βαρλικόφσκι δημιουργεί ένα διακειμενικό έργο, αντλώντας έμπνευση από την Ορέστεια και την Άλκηστη έως τις Ευμενίδες του Τζόναθαν Λίτελ, επιθυμώντας να προσεγγίσει τη θυσία όχι μόνον ως ηρωική, αλλά και ως μάταιη και δυσανάλογη στην ανθρώπινη φύση πράξη, που υπογραμμίζει τη σκληρότητα και τις παράλογες δομές του πολέμου.

Ο Βαρλικόφσκι, καταφέρνει μέσα από το έργο του να μας μεταφέρει από το πεδίο του προσωπικού, σε αυτό του συλλογικού, φθάνοντας στην οικουμενική διάσταση της θυσίας. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης, μιλώντας για το έργο του, σημειώνει «η τρομακτική παρακαταθήκη που συναντάμε σε απογόνους ηρώων -ή θυτών- είναι που συνιστά το βασικό μοτίβο στο έργο μας. Η Απολλωνία είναι έτσι ένα αρχέτυπο, απελευθερώνεται από το υπαρκτό πρόσωπο της Πολωνέζας ηρωίδας και η ιστορία της γίνεται οικουμενική».

Το ζήτημα του Ολοκαυτώματος διατρέχει όλη την παράσταση. Ο σκηνοθέτης επιχειρεί να το εξετάσει τόσο από την πλευρά του θύματος, όσο κι από εκείνη του θύτη, συνδέοντας πολύ συχνά μυθολογικές μορφές με ιστορικά ερωτήματα που πλανώνται ακόμη αναπάντητα. Ο Αγαμέμνονας μιλά μέσα από τα λόγια ενός αξιωματικού των Ες-Ες, ενώ η Άλκηστη στο τελευταίο της δείπνο πριν το θάνατό της παραληρεί για τα δικαιώματα των ζώων. Τα κατά βάση εξωθεατρικά κείμενα δίνουν ευκαιρίες υψηλών σολιστικών ερμηνειών στους εξαιρετικούς ηθοποιούς του θιάσου.

Στην (Α)πολλωνία η ογκώδης, εντυπωσιακή σκηνική μηχανή, οι υπερμεγέθεις και πολύπλοκες προβολές, που παρακολουθούν στενά κάθε αντίδραση των ερμηνευτών, η οπερατική σύνθεση, τίθενται στην υπηρεσία του οικείου, της εξομολόγησης, του από σκηνής στοχασμού.

Η παράσταση είναι στα πολωνικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Εισιτήρια
: 15-20-30-40 € | Φοιτ. 10-15 €

Αποκτήστε το εισιτήριό σας:
• Online, από το διαδίκτυο, με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας, στο www.greekfestival.gr  
• Τηλεφωνικά, με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας (Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 - 210 32 72 000.Καθημερινά 9:00-21:00)
• Από τα Εκδοτήρια του Φεστιβάλ
Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου)
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 8:30-16:00, Σάββατο: 9:00-14:30

Εισιτήρια πωλούνται επίσης από τα βιβλιοπωλεία ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ και τα καταστήματα NEWSSTAND - ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ, όπως επίσης και από τα καταστήματα ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ.

A Masterclass by a Great Master: Krzysztof Warlikowski

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011, 12:00-16:00, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Στο πλαίσιο της παράστασης (Α)πολλωνία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ο Κρυστόφ Βαρλικόφσκι, θα παραδώσει για μία μόνο ημέρα ένα masterclass για φοιτητές σχολών θεάτρου, επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες. Ο Βαρλικόφσκι θα μας μιλήσει για την παράσταση (Α)πολλωνία, τις Αρχαίες Ελληνικές τραγωδίες που τον ενέπνευσαν, τον τρόπο δουλειάς του με τους ηθοποιούς, κ.ά.

Επίσης θα γίνει προβολή του ντοκυμανταίρ Krzysztof Warlikowski or the Legacy of Sacrifice της Manuelle Blanc, το οποίο παρουσιάζει τον Βαρλικόφσκι κατά τη διάρκεια των προβών του για το (Α)πολλωνία.

Διάρκεια: 54’

Το masterclass θα διεξαχθεί στα αγγλικά.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η βασική γνώση της αγγλικής γλώσσας, καθώς και η παρακολούθηση της παράστασης (Α)πολλωνία.
Κόστος συμμετοχής: €10 ανά άτομο
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, η κράτηση είναι απαραίτητη: Tηλ: 213-017-8034
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v