Η ”μαγεία” των Shaolin στο Λυκαβηττό (updated)

Δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να απολαμβάνουμε θεάματα που ταυτόχρονα μας καλούν στην παρατήρηση ενός εντελώς διαφορετικού τρόπου ζωής ή μιας εναλλακτικής φιλοσοφίας. Στις 12, 13 και 14 Ιουλίου κατευθείαν από τον ναό των Shaolin στο θέατρο του Λυκαβηττού θα βρεθεί μία από τις εντυπωσιακότερες ομάδες βουδιστών μοναχών.
Η ”μαγεία” των Shaolin στο Λυκαβηττό (updated)

Από την τηλευταία εμφάνιση του Ντέιβιντ Καραντάϊν στο θρυλικό τηλεοπτικό Kung Fu έχουν περάσει χρόνια και μόνο οι μεγαλύτεροι εξ ημών ίσως κρατούν στη μνημη τους την μειλίχια ανωτερότητα του πρωταγωνιστή που διακριτικά (εκτός απο τις φορές που κακοποιοί ή αδικίες προκαλούσαν το αίσθημα δικαίου του) έκρυβε μέσα τους τις φοβερές δυνάμεις της φιλοσοφίας του.

Τον εξωτικό αυτόν ”μύθο” θα φέρει κοντά μας η ομάδα που είναι η επικρατέστερη για την παρουσίαση ενός μοναδικού show στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου.

Η αυθεντική ομάδα Σαολίν από τον Ναό των Σαολίν στην επαρχία Χενάν έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο θέατρο Λυκαβηττού για δύο μοναδικές παραστάσεις, στις 12 και 13 Ιουλίου.

Είναι, ίσως, η πιο εντυπωσιακή ομάδα Shaolin μοναχών, αυτή που αποτελεί την αυθεντική ομάδα που έχει την επίσημη υποστήριξη από την κυβέρνηση της Κίνας: Είναι οι Shaolin από την επαρχία Χενάν και το όρος Σονγκσάν με το εκπληκτικό Shaolin Temple (Ναός Σαολίν) που εδώ και 1.500 χρόνια αποτελεί το διάσημο μοναστήρι των Shaolin.

Αποτελούμενη από βουδιστές μοναχούς που ζουν στην μακρινή Κίνα, η ομάδα των Shaolin από την επαρχία Χενάν έρχεται να παρουσιάσει μια μοναδική παράσταση που συνδυάζει θέατρο, χορό και πολεμικές τέχνες και διηγείται ουσιαστικά την ιστορία τους, που χάνεται στα βάθη του χρόνου και εξηγεί τις φιλοσοφίες τους, που δένονται σε μια αέναη αναζήτηση για το θείο.

Ψάχνοντας μέσα στην ομίχλη του χρόνου ο ερευνητής θα βρει στο χώρο των πολεμικών τεχνών ένα θρύλο. Τον θρύλο για τα μοναστήρια Σαολίν της Κίνας. Η ύπαρξη τους δεν αμφισβητείται ιστορικά και τα κατορθώματα αυτών των περίφημων μοναχών πολεμιστών φθάνουν τα όρια του μύθου.

Ιδρυτής της πολεμικής τέχνης των Σαολίν θεωρείται ο μοναχός βουδιστής Bodhidarma, ο οποίος πέρασε στην Κίνα από τις Ινδίες. Ίδρυσε ένα σύστημα ψυχοσωματικής πειθαρχίας, το οποίο αργότερα μετασχηματίστηκε στα διάφορα είδη πολεμικών τεχνών που επικρατούν στην Ανατολή.

Πιστεύεται γενικά ότι η πολεμική τέχνη των Σαολίν δεν πέρασε στους βέβηλους. Τα διάφορα συστήματα πολεμικών τεχνών θεωρούνται εκλαϊκεύσεις του Σαολίν με πρόσθετα τα χαρακτηριστικά των διαφόρων χωρών. Όμως μέσα από διάφορους θρύλους μπορούμε να φτιάξουμε ένα μικρό πορτρέτο του υποψήφιου πολεμιστή.

Η ιστορία του όρους Songshan της επαρχίας Χενάν έχει βαθιές ρίζες. Από τα αρχαία χρόνια, γόνοι της υψηλής κοινωνίας και άνθρωποι του πνεύματος άνοιξαν νέα μονοπάτια και καλλιέργησαν το χώρο του αγνώστου σ’ αυτή τη γη, καθιστώντας τη τον πολιτιστικό πυρήνα της Κεντρικής Κίνας.

Καθώς αποτελεί μοναδική έκφραση του πολιτισμού της Κίνας, το Shaolin Wushu (πολεμικές τέχνες), με τα χρόνια γινόταν ολοένα και πιο δημοφιλές. Είναι μια τέχνη απλή αλλά γεμάτη δύναμη, τα μονοπάτια της είναι πολλαπλά και περίπλοκα και οι συνδυασμοί τους άπειροι Για όποιον το εφαρμόζει, οι πρακτικές του Shaolin Wushu προϋποθέτουν εξάσκηση, την εξάλειψη πολλών προβλημάτων υγείας καθώς και την ισχυροποίηση της θέλησης και την σφυρηλάτηση του χαρακτήρα. Οι δυνατές, ποικίλες, γεμάτες χάρη και δεξιότητα κινήσεις του εντυπωσιάζουν το κοινό όλων των ηλικιών.

Οι μοναχοί Shaolίn αντιμετωπίζουν την τέχνη τους σαν κάτι όμορφο, γεμάτο χάρη, αυτοέλεγχο και άσκηση που εκτελείται καθημερινά. Η χρήση της για την πρόκληση σωματικής βλάβης είναι το τελευταίο πράγμα που περνά από το μυαλό ενός μοναχού. Για ένα μοναχό, η άσκοπη αφαίρεση της ζωής, είτε ανθρώπου είτε ζώου, μπορεί να σημάνει το τέρμα της πνευματικής του πορείας.

Στον Ναό των Shaolin καθένα από τα τρία στάδια της ύπαρξης μελετούνται ξεχωριστά και μετά ακολουθεί μια σταδιακή ενοποίηση, έως ότου επιτευχθεί η ταύτιση των σκοπών. Αυτή η ενοποίηση επιτυγχάνεται με τρεις μεθόδους:

Ch’uan Fa - Ο έλεγχος του σώματος (οι μοναχοί διδάσκονται για τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του σώματος, τις δυνατότητές τους και τα όριά του)

Διαλογισμός - Η παρατήρηση της λειτουργίας του νου (οι μοναχοί αποκτούν γνώσεις για τον νου και πως επηρεάζει την αντίληψή μας για την πραγματικότητα)

Πνευματικές μελέτες- Δίνουν τροφή για την ψυχή (οι μοναχοί διδάσκονται το αληθινό νόημα της αρμονικής συμβίωσης με την φύση και τους συνανθρώπους τους)

Όταν οι βουδιστές Shaolin εξασκούν το Kung Fu παρατηρούν και οραματίζονται τις ικανότητες επιβίωσης όλων των ειδών των άγριων ζώων, όπως τη σβελτάδα των μαϊμούδων, τα ψηλά άλματα των γενναίων τίγρεων, τα ουρλιαχτά των γερακιών και την ταχύτατη επίθεση στο θύμα του από το αλογάκι της Παναγίτσας Κ.τ.λ. και ύστερα υιοθετούν τα πλεονεκτήματα αυτών των ζώων και τα εφαρμόζουν στο Kung Fu.

Shaolin the Legend, 12 και 13 Ιουλίου, Θέατρο Λυκαβηττού, τηλέφωνο πληροφοριών και κρατήσεων: 210 9315600.

Ώρα έναρξης: 21.00

* Μετά τη μεγάλη επιτυχία της προπώλησης, οι Shaolin θα δώσουν και τρίτη παράσταση, στις 14 Ιουλίου, στο θέατρο Λυκαβηττού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v