Δε Μασάμε 2012 Φιλιά: Ο Σταμάτης Κραουνάκης… στις επάλξεις

Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα Σπείρα δεν μασάνε και το δηλώνουν με μια αστεία, τρυφερή παράσταση-συνωμοσία που όπως δηλώνουν, την έφτιαξαν μαζί με τους θεατές, για να σατιρίσουν και να ψηλαφίσουν το συλλογικό τραύμα και τον παλμό της εποχής.
Δε Μασάμε 2012 Φιλιά: Ο Σταμάτης Κραουνάκης… στις επάλξεις
της Ναταλί Χατζηαντωνίου

Όποιος παρακολουθεί τις παραστάσεις αλλά και τον δημόσιο βίο του Σταμάτη Κραουνάκη ξέρει καλά ότι η φράση «δεν μασάει τα λόγια του» είναι ένα ρητό που, εκπροσωπώντας την στάση της ζωής του αλλά και την σκηνική του παρουσία, του ταιριάζει γάντι. Φέτος βέβαια κάτι άλλαξε: Σε μία εποχή που ο γ' ενικός αριθμός αγωνιούσε να γίνει α' πληθυντικός, «δεν μασάμε» δηλαδή, όλη αυτή η γόνιμη επαναστατικότητα του Κραουνάκη, βρήκε ιδανικό συνοδοιπόρο στο πρόσωπο της Αγλαΐας Παππά. Η ανεπίδοτη μέχρι τότε επιθυμία της ηθοποιού «να κάνουμε κάτι για τον κόσμο. Κάπως να αντιδράσουμε σε ό,τι μας συμβαίνει», εκφράστηκε πρώτα πέρυσι το φθινόπωρο, σε μια φιλική κουβέντα μεταξύ των δυο τους.

Η εξομολόγησή της έδωσε το έναυσμα για να στηθεί μια «αγανακτισμένη» μουσικοθεατρική, σατυρική παράσταση που με τίτλο «Δεν μασάμε», με χαμηλό εισιτήριο και με καμμία άλλη προβολή πλην της δοκιμασμένης μεθόδου «στόμα-στόμα», ολοκλήρωσε έναν εξαιρετικά ολιγάριθμο μεν, υπερεπιτυχή ωστόσο, πρώτο χειμερινό κύκλο στην σκηνή της Αθηναϊδας. Το «στόμα-στόμα» («δεν πήγατε στο «Δε Μασάμε»; Χάσατε...») συνέχισε, όμως, να λειτουργεί. Κι έτσι οι συντελεστές της παράστασης αποφάσισαν να την κάνουν... θερινή. Εξ ου κι η εγκατάστασή τους από τις 23 Μαΐου στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Με την σταθερή συμμαχία της Αγλαΐας Παππά και την συμμετοχή της «Σπείρα Σπείρα», το καινούριο...κυβερνητικό, αντιμνημονιακό σχήμα του Σταμάτη Κραουνάκη, όσο χρειάζεται οργισμένο κι άλλο τόσο τρυφερό, όπως άλλωστε το μαρτυρά κι ο τίτλος «Δε Μασάμε!!!2012 Φιλιά», υπόσχεται να μας κάνει καλή παρέα αυτό το δύσκολο καλοκαίρι.

Τα υλικά της παράστασης; Χιούμορ, ανατρεπτική διάθεση, τολμηρή κριτική, πικρή σάτιρα, αυτοσχεδιαστικός οίστρος. Κι ενδιάμεσα ένας ποταμός τραγούδια. Πολλά από το αγαπημένο, προσωπικό ρεπερτόριο του Κραουνάκη: «Άδωνις», «Λάμπα θυέλλης», «Ανθρώπων Έργα», «Αυτή η νύχτα μένει», «Κόκκινα Γυαλιά», «Το Πάτωμα», μέχρι και το καινούριο «Βαλς 12» -που το έγραψε ο συνθέτης ειδικά για την πολιτική επιθεώρηση «Ζείτε Παίδες Ελλήνων» και για το επιθετικό μπρίο της Κατιάννας Μπαλανίκα. Εννοείται ότι στο «Δε Μασάμε» ερμηνεύονται και τραγούδια άλλων συνθετών (από Χατζιδάκη, μέχρι Βαμβακάρη, Άκη Πάνου κ.ά.) έξυπνα «πειραγμένα» απ΄τον Κραουνάκη και την ομάδα του.

Καθώς οι εξελίξεις τρέχουν και μαζί τους τρέχει και η έμπνευση των συντελεστών, τα σκετς θα διαμορφωθούν ανάλογα. Κάτι μας λέει όμως ότι σε όσα θα διατηρηθούν και στο καλοκαιρινό πρόγραμμα, θα είναι και ο υπέροχος «Μονόλογος της Λυσιστράτης του Μέλλοντος» (από μια κραουνακική διασκευή του αριστοφανικού έργου η οποία χρόνια περιμένει στο συρτάρι το μελλοντικό της ανέβασμα), με την Αγλαΐα Παππά να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας.

Στόχος είναι φυσικά, στα 180 λεπτά που διαρκεί το πρόγραμμα, το κοινό να ψυχαγωγηθεί, να εκτονωθεί και να περάσει καλά. Οχι μόνον αυτό. Γιατί στόχος είναι και να αισθανθούμε όλοι μέρος μίας συλλογικότητας που, αν και πλήττεται, στέκει αλληλέγγυα και μπορεί ακόμα να χαμογελά και να προειδοποιεί πώς «δε μασάμε».

Στη σκηνή παίζουν και τραγουδούν μαζί με τον Σταμάτη Κραουνάκη οι Χρήστος Γεροντίδης, Μπάμπης Γούσιας, Jerome Kaluta, Θανάσης Καραθανάσης, Χρήστος Μουστάκας, Δημήτρης Μπογδάνος, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης, αλλά και ως επίτιμη καλεσμένη η Αγλαΐα Παππά. Στα δυο πιάνα είναι ο Κραουνάκης και ο Άρης Βλάχος. Τους ήχους επιμελείται ο Δημήτρης Μουρλάς και τους φωτισμούς ο Απόστολος Στράντζαλης.

Info:
«ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ 2012 ΦΙΛΙΑ»
Αίθριο Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Τηλ. 212 254 0300
www.theatron254.gr  

Παραστάσεις: κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 9.30μ.μ.
Τιμές Εισιτηρίων:
Γενική είσοδος 14 ευρώ
Νεανικό (έως 26 ετών) 10 ευρώ
Κάτοχοι Persona Κάρτα 10 ευρώ
Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων θα επιτρέπονται το κάπνισμα, το ποτό και τα εδέσματα.
ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
• «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»,
Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0300
• Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.theatron254.gr  
• Τηλεφωνικά στο 212 254 0300 με χρέωση πιστωτικής κάρτας
• Καταστήματα Public

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v