Οι καλύτεροι ξένοι δίσκοι του πρώτου μισού της χρονιάς

Blues, rock, funk, indie. Aπό όλα έχει ο δισκομπαξές των ξένων κυκλοφοριών που έχουμε λιώσει στο πρώτο μισό της χρονιάς.
Οι καλύτεροι ξένοι δίσκοι του πρώτου μισού της χρονιάς
Πανδημία, πόλεμοι, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια. Το 2022 δεν μας έχει φερθεί με τον καλύτερο τρόπο μέχρι στιγμής αλλά εμείς αισιοδοξούμε ότι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός και μια λεμονιά θα ανθίσει στη γειτονιά- όπως σιγοτραγουδά μια μπούμερ φωνή στο κεφάλι μας. Πάλι καλά που η μουσική κι οι αγαπημένοι μας μουσικοί φρόντισαν να έχουμε ένα αποκούμπι όταν μας έπαιρνε από κάτω, χάρη στους υπέροχους δίσκους που κυκλοφόρησαν. Πάμε να δούμε τους καλύτερους του πρώτου μισού της χρονιάς έως τώρα.

The Black Keys- Dropout Boogie



To αγαπημένο μας ντουέτο από το Akron Ohio ξαναχτύπησε ευτυχώς κυκλοφορώντας το νέο του album, Dropout Boogie πριν λίγο καιρό, τιμώντας τις blues ρίζες τους. Για άλλη μια φορά οι Black Keys σκαρώσανε υπέροχα τραγουδάκια με κολληματικά ρεφρέν, σούπερ κουλ κιθαριστικές γραμμές κι έξυπνα στιχάκια ιδανικά για αφιερώσεις στο έτερον ήμισυ.

Fantastic Negrito- White Jesus Black Problems



O Fantastic Negrito με το τελευταίο του album, με τον σαρδόνιο τίτλο μπορεί επίσημα να ανακηρυχθεί ως ο ιεροκήρυκας της μαύρης μουσικής κι ο ηγέτης του black roots experience. Στο μουσικό του βαρέλι αναμειγνύει blues, rock, gospel, funk και rnb αν χρειαστεί δημιουργώντας έναν δίσκο που δεν πρόκειται να λείψει από τις λίστες με τα καλύτερα του 2022.

Scorpions- Rock Believer

 

Oι Έλληνες έχουμε συνηθίσει όποτε ακούμε Scorpions να κάνουμε κλισέ αστειάκια για την τελευταία τους συναυλία στην χώρα μας. Καλό θα ήταν να ρίξουμε μια αυτιά στο τελευταίο πόνημα των Γερμανών ροκ θρύλων και να καταπιούμε τη γλωσσίτσα μας. Βλέπεις ο Κlaus Meine κι η παρέα του φτιάχνουν ακόμη sing along τραγουδάρες που ανυπομονούμε να ακούσουμε στην τελευταία τους συναυλία, παρακαλώντας να μην είναι η τελευταία.

Foals- Life is Yours



Στη λίστα των Ελλήνων μουσικών που κάνουν μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό, φιγουράρει πολύ ψηλά το όνομα του ηγέτη των Foals, Γιάννη Φιλιππάκη. Οι Foals βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της Indie rock σκηνής εδώ και πολλά χρόνια, γεμίζοντας μεγάλα συναυλιακά venues σε όλο τον κόσμο. Στον νέο τους δίσκο κάνουν μια ηλεκτρονική στροφή, ενσωματώνοντας τα χαρακτηριστικά riffάκια τους και την υπέροχη φωνή του Φιλιππάκη, σε έναν δίσκο που απενοχοποιεί τον χορό μέχρι τελικής πτώσης και πολύ καλά κάνει.

Kendrick Lamar- Mr. Morale & The big Steppers



Μετά το εμβληματικό πια Damn, όλοι περίμεναν με αγωνία το επόμενο δισκογραφικό βήμα του Kendrick Lamar με αγωνία. Ο Κendrick κατάφερε να φτιάξει τον καλύτερο hip hop δίσκο της χρονιάς, επιβεβαιώνοντας ότι το αστέρι του θα λάμπει για πολλά χρόνια ακόμα. Άλλωστε κέρδιζε με το σπαθί τις ρίμες και τις καταπληκτικές παραγωγές του τον τίτλο του ποιητή μιας γενιάς που αδυνατεί να καταλάβει τον θόρυβο και τα μπινελίκια της trap και προσπαθεί με κάθε κόστος να το κρατήσει αληθινό. Ευτυχώς ο Lamar τους δείχνει τον δρόμο.

Fontaines DC- Skinny Fia



Πιθανόν να μην το έχουν καταλάβει κι οι ίδιοι αλλά ζούμε την εποχή των Fontaines DC. Oι Δουβλινέζοι κρατούν ψηλά σημαία της post punk σκηνής και με το Skinny Fia δημιουργούν τον πιο ώριμο δίσκο της καριέρας τους έως τώρα, έναν από εκείνους που σε λίγα χρόνια θα θεωρούνται κλασικοί. Ένα album, χωρίς υποψία filler (ανθυπομέτρια τραγούδια που συχνά φτιάχνουν στο πόδι τα συγκροτήματα, για να γεμίσουν έναν δίσκο) με 10 τραγουδάρες στη σειρά, που δώσανε στη γενιά των 2020s το ιδανικό soundtrack για να συνεχίσει να προσπαθεί να φτιάξει έναν κόσμο λίγο καλύτερο, από αυτόν που της παραδώσανε.

Harry Styles- Harry’s House



Στον τελευταίο του δίσκο, ο Harry Styles μας καλεί στο σπίτι του προκειμένου να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα. Αρχικά ότι πρόκειται για ένα από τα πιο ταλαντούχα πλάσματα της μουσικής βιομηχανίας. Έπειτα ότι θέλει να κάτσει στον θρόνο της ποπ και θα βγάλει όσα υπέροχα τραγούδια χρειαστεί για να το καταφέρει. Στο Harry’s House μάνι μάνι έχει 4-5 που αποδεικνύουν ότι δεν αστειεύεται. Τέλος ο Harry σε προκαλεί και σε προσκαλεί να αντέξεις και να μην κουνήσεις, ποδαράκια, πωπό και κορμό στον ρυθμό του. Εμείς πάντως το κουνήσαμε όσο βάστηξε το κορμάκι μας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v