Οι καλύτεροι δίσκοι της χρονιάς

Τους ακούγαμε όλη τη χρονιά στο repeat και τώρα που το 2022 φεύγει μπορούμε να παραδεχθούμε ότι ήταν οι καλύτεροι δίσκοι της χρονιάς.

Οι καλύτεροι δίσκοι της χρονιάς

Το μουσικό 2022 μας αποχαιρετά σε λίγες μέρες κι ήδη έχει ξεκινήσει ο βομβαρδισμός με τις λίστες των καλύτερων κυκλοφοριών της χρονιάς. Προφανώς όπου λίστα και χαρά και το In2life πρώτο, για αυτό θα καταθέσουμε με τη σειρά μας τις δικές μας προτιμήσεις για το σωτήριον έτος 2022. Ευτυχώς φέτος βγήκε πολλή και καλή μουσική η οποία μας έδωσε τη χείρα βοηθείας της στις δύσκολες στιγμές του έτους. Οι παρακάτω δίσκοι έπαιζαν στο repeat για όλη τη χρονιά και πλέον μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητος ότι συναποτελούν την καλύτερη μουσική φουρνιά του 2022.

Fantastic Negrito- White Jesus Black Problems 

O Fantastic Negrito με το τελευταίο του album, με τον σαρδόνιο τίτλο μπορεί επίσημα να ανακηρυχθεί ως ο ιεροκήρυκας της μαύρης μουσικής κι ο ηγέτης του black roots experience. Στο μουσικό του βαρέλι αναμειγνύει blues, rock, gospel, funk και rnb αν χρειαστεί δημιουργώντας έναν δίσκο που μας συντρόφευσε πολύ στην διάρκεια της χρονιάς και δεν γίνεται να λείπει από την λίστα με τους καλύτερους. Μπόνους αγριοκέρασο στην τούρτα η συγκλονιστική εμφάνισή του τον Ιούλη που μας πέρασε στην Τεχνόπολη.

The Cult- Under the midnight sun

Yπάρχουν ροκ μπάντες που δρέπουν τις δόξες του παρελθόντος περιφέροντας το ρυτιδιασμένο σαρκίο τους επαναλαμβάνοντας ξανά και ξανά μια ξεθυμασμένη πια συνταγή της παλαιότερης επιτυχίας τους. Υπάρχουν από την άλλη κι οι μπάντες που σκάβουν βαθιά στο βαρέλι της έμπνευσης τους και πιο ώριμοι από ποτέ μας προσφέρουν απλόχερα τραγουδάρες που συμπυκνώνουν όλο το νόημα της ροκ ύπαρξής τους. Οι The Cult ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτό όπως για το Under the midnight sun, που σε εθίζει με την πρώτη αυτιά στον σκοτεινό μα και διορατικό κόσμο τους.

Kendrick Lamar- Mr. Morale & The big Steppers

Μετά το εμβληματικό πια Damn, όλοι περίμεναν με αγωνία το επόμενο δισκογραφικό βήμα του Kendrick Lamar με αγωνία. Ο Κendrick κατάφερε να φτιάξει τον καλύτερο hip hop δίσκο της χρονιάς, επιβεβαιώνοντας ότι το αστέρι του θα λάμπει για πολλά χρόνια ακόμα. Άλλωστε κέρδιζε με το σπαθί τις ρίμες και τις καταπληκτικές παραγωγές του τον τίτλο του ποιητή μιας γενιάς που αδυνατεί να καταλάβει τον θόρυβο και τα μπινελίκια της trap και προσπαθεί με κάθε κόστος να το κρατήσει αληθινό. Ο Lamar όμως σαν σωστός προφήτης θα τους δείξει τον δρόμο της μουσικής σωτηρίας τους.

Taylor Swift- Midnights

Yπάρχουν τραγουδίστριες εκεί έξω κι υπάρχει κι η Taylor Swift η οποία με κάθε της κυκλοφορία κάνει άρση τροπαίων, σπάζοντας το ένα ρεκόρ προβολών κι ακροάσεων στο Spotify μετά το άλλο. Το Midnights σηματοδότησε την επιστροφή της Swift στα πάτρια ποπ εδάφη, δίνοντας μεγάλη έμφαση στο στιχουργικό κομμάτι αλλά και στο γεγονός ότι όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος όλοι κρύβουμε έναν Anti-Hero μέσα μας.

The Weeknd- Dawn FM

O νέος βασιλιάς της παγκόσμιας μουσικής σκηνής στο Dawn FM είναι γυμνός και μας αποκαλύπτει δίχως φόβο αλλά με πολύ πάθος όλα όσα θέλαμε να ακούσουμε από εκείνον. Κολληματικά ρεφρέν, χορευτικά anthems που θα κάνουν τα dancefloors να αναστενάξουν καθώς και σε αυτό τον δίσκο τιμά τις disco καταβολές του, χωρίς να σταματά να πειραματίζεται δια της ηλεκτρονικής οδού. Οι πειραματισμοί του άλλοτε τον οδηγούν στα μέινστριμ ραδιοφωνικά μονοπάτια κι άλλοτε σε πιο σκοτεινά ηχοχρώματα που ομολογουμένως του πάνε πολύ.

Fontaines DC- Skinny Fia

Η γενιά των 2020s έχει πιο πολύ από ποτέ ανάγκη νέους μουσικούς ήρωες που θα τραβήξουν στην πλάτη τους τη σκηνή και τους fans τώρα που τα «είδωλα» του παρελθόντος συνταξιοδοτούνται. Οι Fontaines DC καταφέρνουν με τον φετινό τους δίσκο να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να προπορευτούν από τους υπολοίπους χάρη στις ιδιοφυείς μουσικές συνθέσεις, την post punk ορμή τους, τις στιχάρες τους που γεννήθηκαν για να γίνουν τατού στο κορμάκι μας κι αυτές τις κολληματικές μελωδίες τους που δεν μπορούν να ξεχάσουν τα αυτάκια σου.

Honey Harper- Honey Harper and the Infinite Sky

Αν είσαι εξοικειωμένος με τον όρο cosmic- country τότε πιθανόν να γνωρίζεις τον Honey Harper. Αν πάλι όχι, σταμάτα ό,τι κάνεις, πάτα το play και δωσ’ του να καταλάβει. Ο Ηοney Harper στον δεύτερο δίσκο του δεν φοβάται να βγει από τα άνετα κι ασφαλή country παπούτσια του και να πατήσει σε πιο χορευτικά αλλά και indie νερά, συνδυάζοντας μοναδικά τις ετερόκλητες επιρροές του. Ο δίσκος σε σκεπάζει ζεστά σαν κουβερτούλα φορεμένη στους ώμους από γιαγιαδίστικο ροζιασμένο χέρι που έχει καταλάβει πια ότι κάθε ανάσα κρύβει μέσα της ζωή, για αυτό δεν πρέπει να την χαραμίζεις σκορπώντας την σε πράγματα που δεν γουστάρεις πια.

Sonja- Loud Arriver

H Melissa Moore είναι μια τρανς μουσικός που παλαιότερα έδινε πόνο στις κιθάρες των extreme black-death metallers Absu. Όταν έκανε το coming out της σαν τρανς οι δρόμοι της με την υπόλοιπη μπάντα χώρισαν με ευθύνη των ABSU όμως η Melissa έκρυβε έναν άσσο στο μανίκι της. Το Loud Arriver των Sonja (του γκρουπ που ηγείται) ήταν by far η πιο ενδιαφέρουσα metal κυκλοφορία της χρονιάς και μπράβο της. Οι Sonja συνδυάζουν με εξαιρετικό τρόπο τα κλασικόχεβιμεταλικά ριφάκια και σόλο, με τα sing along ρεφρέν κι έπειτα τα βουτούν σε μια σκοτεινή σχεδόν χορευτική γκοθ νταρκίλα που πολύ μας αρέσει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v