Είδαμε το νέο Star Wars και σας μεταφέρουμε εντυπώσεις

Μένει το όγδοο επεισόδιο του Πολέμου των Άστρων πιστό στην παράδοση του σύμπαντός του George Lucas; Είδαμε τους «Τελευταίους Τζεντάι» και σας μεταφέρουμε εντυπώσεις.
Είδαμε το νέο Star Wars και σας μεταφέρουμε εντυπώσεις
Δύο χρόνια μετά το reboot του Πολέμου των Άστρων από τον J.J. Abrams με την ταινία «Η Δύναμη Ξυπνάει», που εγκαινίασε τη νέα Star Wars τριλογία, ο Rian Johnson παίρνει την σκηνοθετική σκυτάλη και αναλαμβάνει να μας μεταφέρει για μια ακόμη φορά στο σύμπαν του George Lucas. Κατάφερε να ικανοποιήσει το φανατικό κοινό του saga;

Η υπόθεση:
Η ιστορία των Skywalker συνεχίζεται καθώς οι πρωταγωνιστές του «Η Δύναμη Ξυπνάει» ενώνουν τις δυνάμεις τους με άλλους γαλαξιακούς ήρωες, σε μια επική περιπέτεια που ξεκλειδώνει αρχαία μυστήρια της Δύναμης και τρομερές αποκαλύψεις για το παρελθόν.

Η κριτική:
Ρέι εναντίον Κάιλο Ρεν. Επανάσταση εναντίον Πρώτου Τάγματος. Το 2015, η φωτιά του πολέμου άναψε ξανά, τριάντα χρόνια μετά το τέλος του Darth Vader, με νέους ήρωες, οι οποίοι επιστρέφουν στους «Τελευταίους Τζεντάι», μαζί με παλαιότερους, προς τέρψη των fanboys.

Ο Luke Skywalker είναι εδώ για να λειτουργήσει σαν συνδετικός κρίκος του παλιού με το νέο. Η Λέια είναι επίσης παρούσα, στην τελευταία εμφάνιση της Carrie Fisher μπροστά στις κάμερες, προτού φύγει από τη ζωή – άλλη μία προσθήκη συναισθηματικού φορτίου στην ταινία. Η νέα εκπρόσωπος του «καλού», Αλλά εκτός από τα πρόσωπα που μας θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές, υπάρχουν και τα νέα, που μας υπόσχονται πολλά για τη συνέχεια. Μπροστάρισσα όλων, η Ρέι, που υπηρετείται εξαιρετικά από την δυναμική ερμηνεία της Daisy Ridley.

Σεναριακά, η νέα αυτή περιπέτεια που σηματοδοτεί την όγδοη συνέχεια της σειράς, δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας. Πατά στις πολύ συγκεκριμένες και στέρεες βάσεις του δρόμου που έδειξε ο Abrams πριν δύο χρόνια, και συνεχίζει την παράδοση με ασφάλεια και τις κατάλληλες δόσεις καινοτομίας και στιλιζαρίσματος για να δείξει ότι υπό την Disney, το saga μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του σύγχρονου κοινού, χωρίς να χάσει την αίσθηση της νοσταλγίας για την Ιστορία του σύμπαντος του Lucas.

Το δίπολο γνωστό και δοκιμασμένο: Το καλό και το κακό, το σκοτάδι και το φως, αποτυπωμένο εξόφθαλμα σε κάθε σκηνή δράσης, που εναλλάσσεται με διαλόγους γεμάτους ένταση – ακόμη κι αν είναι ελαφρώς αναμενόμενοι. Κάποιοι χαρακτήρες ακροβατούν ευφυώς ανάμεσα στο καλό και το κακό, για να δώσουν την απαραίτητη ποικιλία και ανατρεπτικότητα, ωστόσο ο Johnson καταφέρνει κάτι σημαντικό: Να διαχειριστεί με απόλυτο, σχεδόν θρησκευτικό σεβασμό τους χαρακτήρες, ισορροπώντας ανάμεσα στο χιούμορ και τη συγκίνηση, και αποφεύγοντας περιττά ρίσκα που θα μπορούσαν να στρέψουν την τριλογία σε πρωτόγνωρα μονοπάτια ύφους, αλλά και να απογοητεύσουν το μαζικό κοινό που έχει αποδεδειγμένα αγκαλιάσει και αποδεχτεί την επιστροφή του franchise.

Και παρ’ ότι οι δυόμιση ώρες διάρκειας της ταινίας δεν αποφεύγουν την παγίδα της φλυαρίας και της προβλεψιμότητας σε κάποια σημεία, δεν θα περάσετε καθόλου άσχημα με την εναρκτήρια και την τελική μάχη, με τους νέους κακούς και με τα φωτόσπαθα που ανεμίζουν ξανά. Εν ολίγοις, με τους «Τελευταίους Τζεντάι» ξέρεις τι θα δεις, κι αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό: Αυτό άλλωστε ζητούν όσοι σπεύδουν να δουν κάθε νέα ταινία του Πολέμου των Άστων: Κλασικό, χορταστικό και διασκεδαστικό… Πόλεμο των Άστρων.

Πρωταγωνιστούν:
Τζαστιν Θερου, Άντι Σέρκις, Κάρι Φίσερ, Μαρκ Χάμιλ, Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Μπενίτσιο ντελ Τόρο, Γουόργουικ Ντέηβις, Λώρα Ντερν, Ντόμναλ Γκλίσον, Οσκαρ Ισαάκ, Τζον Μπογιέγκα, Άντονι Ντάνιελς, Άνταμ Ντράιβερ, Ντέιζι Ρίντλεϊ, Πίτερ Μέιχιου, Τιμ Ρόουζ, Τζίμι Βι, Βερόνικα Ένγκο, Κέλι Μαρί Ταν
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v