Το Ασανσέρ για Δολοφόνους με ελεύθερη είσοδο στο ΚΠΙΣΝ

Ένα από τα σημαντικότερα ντεμπούτα για τον Luis Malle στην ιστορία του σινεμά, το Ασανσέρ για Δολοφόνους (1958), σε δωρεάν προβολή στο ΚΠΙΣΝ.

 

Το Ασανσέρ για Δολοφόνους με ελεύθερη είσοδο στο ΚΠΙΣΝ
Πριν από τη δημοφιλία (ή όχι) των εύπεπτων γαλλικών κομεντί που κατακλύζουν τον προγραμματισμό των θερινών σινεμά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, οι κινηματογραφόφιλοι κάποιων άλλων δεκαετιών απολάμβαναν συχνότερα (και κατ’ επανάληψη, ετησίως) μερικά από τα κλασικά αριστουργήματα που μας έδωσε ο γαλλικός κινηματογράφος.

Το PARKYOURCINEMA, τιμώντας εκείνο το παρελθόν αλλά και την ιστορική ταυτότητα αυτής της κινηματογραφίας, καλωσορίζει μερικά από τα φιλμ που χαρακτήρισαν τη γλώσσα του σινεμά της Γαλλίας, με την υπογραφή θρυλικών σκηνοθετών όπως ο Jean-Luc Godard, ο François Truffaut, ο Louis Malle και ο Jacques Tati. Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Γαλλίας και του Institut Français στο Παρίσι, ο Αύγουστος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μιλά γαλλικά δια στόματος μεγάλων stars, συνοδεία μουσικών θεμάτων του Georges Delerue που στοίχειωσαν κυριολεκτικά την παγκόσμια παραγωγή, μέχρι και σήμερα.

Ας είναι αυτός ο «γαλλικός σύνδεσμος» μια πιθανή πρώτη ευκαιρία για το νεότερο κοινό να θαυμάσει σε μεγάλη οθόνη το μεγαλείο τόσο σημαντικών δημιουργών, πόσω μάλλον να συγκινήσει για πολλοστή φορά και τους θεατές που σεβάστηκαν αυτά τα έργα εδώ και τόσες δεκαετίες. Είναι μια κληρονομιά πολιτισμού ουσιαστική, στην οποία θα επιστρέφουμε ξανά και ξανά…

Ηλίας Φραγκούλης

Ασανσέρ για Δολοφόνους / Ascenseur pour l'Échafaud (1958)

Ένα παράνομο ζευγάρι στήνει το τέλειο έγκλημα. Η νύχτα, όμως, παίζει μαζί του τα χειρότερα παιχνίδια, με τον εραστή να παγιδεύεται στο ασανσέρ της επιχείρησης του συζύγου, γεγονός που αυτονόητα καταρρίπτει κάθε προσχεδιασμένο άλλοθι. Παρίσι σε μαύρο και άσπρο, η νύχτα που φέρνει μαζί της μονάχα σκιερά συναισθήματα και ο Malle να βρίσκει τον αγαπημένο του «ήρωα» στο ίδιο το σκοτάδι, το οποίο ζευγαρώνει ιδανικά με τις moody συνθέσεις του Miles Davis και τονίζει τις ειρωνικές συμμετρίες της πλοκής καθ’ οδόν προς την καταστροφή. Η απόλυτη αμφισβήτηση των κλισέ του αμερικανικού noir σε ένα από τα σημαντικότερα ντεμπούτα για σκηνοθέτη στην ιστορία του σινεμά.

Σκηνοθεσία: Louis Malle

Παρασκευή 18/08 | 21.00
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v