Δωρεάν θερινό σινεμά ολο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Θερινά σινεμά και χώροι πολιτισμού προβάλλουν αριστουργηματικές ταινίες με ελεύθερη είσοδο.
Δωρεάν θερινό σινεμά ολο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Godard, Truffaut, Tati, Wong Kar-wai και πολλοί ακόμα μεγάλοι δημιουργοί έχουν φέτος το καλοκαίρι ένα κοινό «μυστικό»: προβάλλονται για τα μάτια μας μόνο σε θερινά της πόλης δωρεάν.

Η Περιφρόνηση
4 Αυγούστου στο ΚΠΙΣΝ

Αμερικανός παραγωγός προσλαμβάνει τον Fritz Lang (αυτοπροσώπως!) για να σκηνοθετήσει μια εκδοχή της «Οδύσσειας» του Ομήρου, αλλά οι καλλιτεχνικές τους διαφωνίες γύρω από το σενάριο φέρνουν στο προσκήνιο έναν συγγραφέα που βιώνει την επερχόμενη διάλυση του γάμου του. Παραλληλισμοί ζωής και Τέχνης (που ξεπουλιέται) σε ένα από τα πιο cult έργα του Godard, διασκευή του βιβλίου «Il Disprezzo» του Alberto Moravia, με την πανέμορφη Brigitte Bardot να δυναμιτίζει την οθόνη από σεξουαλικότητα.

Ερωτική Επιθυμία
5 Αυγούστου στο Χυτήριο

Χονγκ Κονγκ 1962. Η κ. Τσαν μετακομίζει με τον άντρα της σε ένα δωμάτιο στο σπίτι της κυρίας Σουέν. Ακριβώς δίπλα μετακομίζουν ο κ. Τσόου με τη γυναίκα του. Οι δυο τους θα έρθουν πιο κοντά μετά την ανακάλυψη ότι οι σύζυγοι τους έχουν δεσμό. Μια ταινία οπτική εμπειρία δια χειρός Wong Kar-wai, ο οποίος διηγείται μια ιστορία ανεκπλήρωτου έρωτα που ντύνεται από την ασυναγώνιστη μουσική επένδυση του Michael Galasso.

Βασικό Ένστικτο
7 Αυγούστου στο Χυτήριο

Το απόλυτο ερωτικό αστυνομικό θρίλερ του Paul Verhoven, που καθιέρωσε την Sharon Stone ως απόλυτη femme fatale των 90s και χάρισε άφθονες σκηνές απείρου κάλλους (της) στους σοκαρισμένους – τότε – θεατές. Δίπλα της ο Michael Douglas στο ρόλο ενός διεφθαρμένου μπάτσου που χάνεται στον ερωτικό λαβύρινθό της.

Το όνομα του Ρόδου
9 Αυγούστου στο Cine Πλατεία

Το 14ο αιώνα, ένας διανοούμενος και αντικομφορμιστής μοναχός ερευνά μια σειρά από μυστηριώδεις φόνους σ' ένα απομονωμένο μοναστήρι. Το βιβλίο του Umberto Eko μεταφέρεται από τον Jean-Jacques Annaud σε όλο του το μεγαλείο, και με τη βοήθεια ενός λαμπερού καστ απογειώνεται στη μεγάλη οθόνη. Δείτε εδώ τις υπόλοιπες δωρεάν προβολές του θερινού. 

Ζιλ και Τζιμ
11 Αυγούστου στο ΚΠΙΣΝ

Ο Jules, ένας ντροπαλός συγγραφέας από την Αυστρία, και ο Γάλλος φίλος του Jim, γνωρίζουν την Catherine, μια παρορμητική και απόλυτα ελεύθερη στο πνεύμα κοπέλα. Μοιραία, θα δημιουργηθεί ένα ερωτικό τρίγωνο, μποέμικο αλλά και τραγικό ταυτόχρονα, με φόντο την περίοδο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Το τρίτο φιλμ του Truffaut μοιάζει με μια εγκυκλοπαίδεια της γλώσσας του σινεμά, αναμειγνύοντας σχεδόν κάθε γνώριμο στιλ στην αφήγησή του.

Μέρα Γιορτής
25 Αυγούστου στο ΚΠΙΣΝ

Ο ταχυδρόμος ενός μικρού χωριού, πραγματικός περίγελος για τους κατοίκους του, ονειρεύεται να εκμοντερνίσει τις μεθόδους εργασίας του και να γίνει ακόμη ταχύτερος, στα πρότυπα των Αμερικανών συναδέλφων του που παρακολουθεί σε επίκαιρα της εποχής, με μοναδικό «εργαλείο» το ποδήλατό του. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθέτησε ο Jacques Tati, φέρει κάποια από τα χαρακτηριστικά που θα συναντήσουμε αργότερα και στα φιλμ του κυρίου Hulot.

Η Ταινία Lego
26 Αυγούστου στο ΚΠΙΣΝ

Γιατί και τα πιτσιρίκια έχουν δικαίωμα στο θερινό. Ένας άσημος εργάτης, ανθρωπάκι Lego, ανακαλύπτει κατά λάθος ένα μαγικό τουβλάκι και θεωρείται ξαφνικά ως ένας εκλεκτός από τους σούπερ ήρωες ενός κρυφού, επαναστατικού υποκόσμου που έχει για σκοπό την πτώση του τυραννικού Κυβερνήτη ενός φανταστικού… Lego σύμπαντος!

Το Κορίτσι Με Τα Πορτοκάλια
21 Αυγούστου στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας

Στα 16α γενέθλια του ο Γκέοργκ Όλεβ λαμβάνει ένα γράμμα το οποίο είχε αφήσει γι’ αυτόν ο πατέρας του που πέθανε όταν ήταν μικρός. Έτσι, το παρελθόν και η ιστορία του πρώτου έρωτα του Γιαν Όλεβ θα δώσουν μερικά πολύτιμα μαθήματα ζωής στον νεαρό Γκέοργκ. Μια χαριτωμένη ιστορία ενηλικίωσης με θέμα την απώλεια, βασισμένη σε βιβλίο του Γιόστιν Γκάαρντερ. Δείτε τις υπόλοιπες προβολές του Φεστιβάλ Δήμου Γλυφάδας εδώ.  

Ασανσέρ για δολοφόνους
23 και 24 Αυγούστου στο Cine Αιολία

Ο Ζιλιέν δολοφονεί τον σύζυγο της ερωμένης του, φεύγοντας όμως παγιδεύεται στο ασανσέρ. Κι ενώ εκείνη τον αναζητά στο νυχτερινό Παρίσι, ένα νεαρό ζευγάρι που έχει κλέψει το αυτοκίνητό του μπλέκεται σε μια υπόθεση φόνου. Υποβλητική ατμόσφαιρα, σασπένς και ένα εκπληκτικό soundtrack από τον Miles Davis φτιάχνουν την απόλυτη κινηματογραφική εμπειρία που προσφέρει στους θεατές ο Louis Malle.

Τα 400 Χτυπήματα
30 και 31 Αυγούστου στο Cine Αιολία

Η αδιαφορία των γονιών του και η αυταρχική συμπεριφορά του σχολείου σπρώχνουν τον 13χρονο Αντουάν, ο οποίος ονειρεύεται τη θάλασσα, σε ένα ταξίδι φυγής στους δρόμους του Παρισιού. Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κανών, ερασιτέχνες ηθοποιοί και φυσικά ντεκόρ σε μία από τις ταινίες που γέννησε τη νουβέλ βαγκ, δια χειρός François Truffaut. Δείτε εδώ όλες τις δωρεάν προβολές του Cine Αιολία. 

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v