Σινεφίλ και «κρυφά» σινεμαδάκια στην Αθήνα

Αγαπημένες αίθουσες που ξεχωρίζουν, χωρίς μπλοκμπάστερ και θεάματα, αλλά με άφθονες σινεφίλ προβολές και arty ατμόσφαιρα.
Σινεφίλ και «κρυφά» σινεμαδάκια στην Αθήνα
Είναι το σινεφίλ περιβάλλον τους, τα όμορφα φουαγιέ τους, οι επιλεγμένες ταινίες που προβάλλουν. Είναι τα αφιερώματα στον διεθνή κινηματογράφο που φιλοξενούν και μας ανοίγουν τα μάτια σε ταινίες διαφορετικές.

Είναι ο κόσμος που μαζεύουν, που δεν ταράζει τις προβολές με χάχανα και βαβούρα όπως αυτός των multiplex, είναι ο συνοικιακός τους χαρακτήρας που φέρνει στο μυαλό νοσταλγικές εποχές.

Είναι οι αγαπημένες μας σινεφίλ και από πολλούς «κρυφές» αίθουσες στην Αθήνα. Ανακαλύψτε τις.

Αλκυονίς New Star Art Cinema
Ιουλιανού 42, τηλ.: 210 8220008. Εισιτήρια: Πέμπτη με Δευτέρα 7,00€, Τρίτη και Τετάρτη 5,00€, παιδικό, φοιτητικό και άνω των 65 5,00€, ανέργων 3,00€, οικογενιακό πακέτο 3 ατόμων 10€. Κάθε Δευτέρα, 2 άτομα με ένα εισιτήριο.

Τα κατακόκκινα καθίσματα της σκοτεινής αίθουσας που συνδέθηκε όσο λίγες με το ποιοτικό σινεμά την δεκαετία του ’70 φιλοξενούν κάθε εβδομάδα εκατοντάδες σινεφίλ που σπεύδουν να παρακολουθήσουν τις ανεξάρτητες κυκλοφορίες της εταιρείας New Star. Παράλληλα, το σινεμά με την πορφυρή ταμπέλα διοργανώνει συχνά εκδηλώσεις θεάτρου, βιβλίου και εικαστικών, με ελεύθερη είσοδο. Ενημερωθείτε αναλυτικά από εδώ. Στο ίδιο σινεφίλ κλίμα και το Studio Cinema στην Πλατεία Αμερικής, το οποίο προβάλει κατ’ εξοχήν βραβευμένες ταινίες διεθνών φεστιβάλ. 

Μικρόκοσμος

Συγγρού 106, Νέος Κόσμος, τηλ.: 210 9230081. Εισιτήρια: Παρασκευή με Κυριακή: 7,00€, Δευτέρες και Τρίτες: 5,50€. Κάθε Πέμπτη τα δύο άτομα 8,00€.

Έχει ένα από τα καλύτερα φουαγιέ κινηματογράφου της Αθήνας, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αυτόνομο μπαρ. Προβάλει αποκλειστικά σινεφίλ και ευρωπαϊκές ταινίες, διοργανώνει αφιερώματα στα καλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, κάνει και μεταμεσονύκτιες προβολές. Εν ολίγοις; Όπως αναφέρει το μότο του: «Ο Μικρόκοσμος δεν προβάλει απλά ταινίες - προτείνει ταινίες». Σημειώστε ότι κάθε Κυριακή, μέσα από τον κύκλο «Κυριακάτικες Αφηγήσεις», προβάλλει ιδιαίτερες ταινίες κινηματογραφιστών ακολουθούμενες από συζήτηση με τους δημιουργούς τους.

Άστυ
Κοραή 4, τηλ.: 210 3221925. Εισιτήρια: 7€, φοιτητικό και άνω των 65 6€. Κάθε Τετάρτη 5€.

Οι γιγάντιες κολώνες που στηρίζουν το λευκο-σομόν ταβάνι του. Οι τεράστιες παλιές κινηματογραφικές αφίσες στο φουαγιέ. Οι μπομπίνες που στοιβάζονται όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος και το «Ταινιόραμα» που διοργανώνει κάθε χρόνο, κάνουν το σινεφίλ υπόγειο της Κοραή μια από τις πλέον αγαπημένες και «ψαγμένες» αίθουσες της πόλης. Μέχρι και τις 4 Απριλίου μάλιστα, φιλοξενεί τον κύκλο «Σινεμά με τον Φρόιντ» προβάλλοντας ταινίες «εξωτερικής και εσωτερικής πραγματικότητας». 

Άστορ
Σταδίου 28, τηλ: 2103211950. Εισιτήρια: 7,00€, φοιτητικό  5,00€. Κάθε Τετάρτη είσοδος € 5,00.

Η ιστορική αίθουσα της Σταδίου επαναλειτούργησε ύστερα από αρκετά χρόνια «μαύρου» το 2015 και έκτοτε συνεχίζει σταθερά να προβάλλει ποιοτικές ταινίες πρώτης προβολής, αλλά και να φιλοξενεί σινεφίλ αφιερώματα (αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται το φεστιβάλ γαλλόφωνου σινεμά) στον ανακαινισμένο του χώρο. Στην σκοτεινή αίθουσα του απολαμβάνουμε επίσης μια Δευτέρα και μια Παρασκευή κάθε μήνα τη σειρά προβολών για τα παράξενα και παραγνωρισμένα ελληνικά φιλμ των δεκαετιών 1960 – 1990, με τίτλο η «Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά».

Ταινιοθήκη
Ιερά Οδός 48, Γκάζι, τηλ.: 210 3609695. Εισιτήρια: 7€, Φοιτητικά, παιδικά, άνω των 65, ατέλειες και άνεργοι 5€. Κάθε Πέμπτη δύο άτομα με 7€.

Στεγάζεται στο ιστορικό, διατηρητέο κτίριο του κινηματογράφου Λαΐς, που λειτουργούσε στην ταράτσα από το 1948 ως το 1975 και φιλοξενεί, στο εσωτερικό του, δύο cosy αίθουσες οι οποίες θυμίζουν… home cinema ιδιωτικών προβολών. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στo ήσυχο φουαγιέ της που εμπνέεται τη διακόσμησή του από το Μουσείο Κινηματογράφου, το οποίο επίσης λειτουργεί στο ίδιο κτίριο.

Τριανόν
Κοδριγκτώνος 21, τηλ.: 210 8215469

Προέβαλε την πρώτη του ταινία το μακρινό 1960, και υπήρξε ένα από τα δημοφιλέστερα σινεμά της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Μπορεί πια να μην περιορίζεται στις προβολές ταινιών, αλλά να φιλοξενεί και μουσικές, παιδικές και άλλες βραδιές, αυτό όμως δεν του στερεί στο ελάχιστο την σινεφίλ του αίγλη. Συν το ότι είναι η μόνη χειμερινή αίθουσα της πόλης με οροφή που ανοίγει για να την μετατρέψει σε θερινό σινεμά μόλις ο καιρός το επιτρέψει. Σταθερές αξίες επίσης και τα μίνι φεστιβάλ του, όπως το προσεχές «Σπάζοντας τον Κύκλο της Διαφθοράς».

Παλλάς
Υμηττού 109, Παγκράτι, τηλ: 2107511868. Εισιτήρια: 6€, για τρεις ταινίες 10€. Παιδικό και νέοι έως 25 ετών 5€.

«Από το 1925 ψυχαγωγεί και τέρπει» το ιστορικό σινεμά του Παγκρατίου, ένας χώρος πραγματική χρονοκάψουλα για τους σινεφίλ νοσταλγούς των «παλιών εκείνων των καιρών». Το Παλλάς στέκεται αγέρωχο με την cult ταρατσούλα του τους θερινούς μήνες, σε πείσμα των καιρών, με τον αεικίνητο ιδιοκτήτη του να κάνει… τα πάντα: από sound check μέχρι εξυπηρέτηση στο μπαρ. Προσθέτουμε στα παραπάνω τη δυνατότητα παρακολούθησης τριών συνήθως αριστουργηματικών ταινιών με 10€ και έχουμε ένα πλήρες πακέτο για τους λάτρεις του σινεμά.

Ααβόρα Art Cinema
Ιπποκράτους 180, Νεάπολη, τηλ: 2106423271. Εισιτήρια: 7€. Φοιτητές, άνεργοι και άνω των 65 6€, Δευτέρα 5€, Πέμπτη δύο άτομα 8€.

Μια αίθουσα – κομμάτι της ιστορίας της πόλης, το Ααβόρα γαλούχησε γενιές γενεών στην μαγεία της έβδομης τέχνης και συνεχίζει ακάθεκτο να προβάλλει ποιοτικές ταινίες στις άνετες και μοντέρνες αίθουσές του και να φιλοξενεί πληθώρα φεστιβάλ, εκθέσεις, ειδικές προβολές αλληλεγγύης για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και συζητήσεις με δημιουργούς στο όμορφο φουαγιέ του.

Πτι – Παλαί
Ριζάρη 24, Παγκράτι, τηλ.: 2107253915. Εισιτήρια: 6,5€.

«Πολυτέλεια που σταματάει ο νους μπροστά της» ήταν η απάντηση στο «τι σημαίνει Πτί-Παλαί» σε διαφήμιση του θρυλικού κινηματογράφου τον Φεβρουάριο του 1963. Κομψό και προσεγμένο μέχρι σήμερα, το συνοικιακό σινεμά παραμένει «σχολείο καλού κινηματογράφου» κατά τη ρήση του τότε αιθουσάρχη του Αλέκου Λάμπρου και προβάλλει εξίσου προσεγμένα σινεφίλ «διαμαντάκια».

Διάνα
Περικλέους 14, Μαρούσι, τηλ.: 2108028587. Εισιτήρια: 8€, παιδικό 6€, Τρίτη και Πέμπτη 6,5€, Τετάρτη 5€.

Από το κέντρο μεταφερόμαστε στο Μαρούσι για να περάσουμε την πύλη με τις χαρακτηριστικές κολώνες και τον μπλε φωτισμό του συνοικιακού Διάνα, το οποίο κρατά στην αίθουσά του μπόλικες δεκαετίες σινεφίλ ιστορίας στα Βόρεια Προάστια. Σταθερό στις επιλογές του, προβάλει ευρωπαϊκό και διεθνή κινηματογράφο με… κύρος προτείνοντας κατά κύριο λόγο σινεφίλ παραγωγές.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v