Αυτοί είναι οι νικητές των φετινών Όσκαρ

Ο Leo επιτέλους το σηκώνει, το Spotlight κάνει την έκπληξη, το Χόλιγουντ δέχεται τα πυρά της μαύρης κοινότητας. Και όσα ακόμη (δεν) είδατε στα φετινά Όσκαρ.
Αυτοί είναι οι νικητές των φετινών Όσκαρ
Με έντονη τη μυρωδιά του… μαύρου χιούμορ έκλεισε η φετινή τελετή απονομής των Όσκαρ. Ο παρουσιαστής Κρις Ροκ, αλλά και καλεσμένοι της Ακαδημίας, φρόντισαν να καυτηριάσουν την για δεύτερη συνεχή χρονιά απουσία αφροαμερικανών υποψηφίων στις λίστες των βραβείων (δείτε παρακάτω τον εναρκτήριο μονόλογο του Ροκ).



Όσον αφορά τα βραβεία, την έκπληξη έκανε το “outsider” Spotlight, η ταινία για τους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν ένα σκάνδαλο παιδοφιλίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία έφυγε με το βραβείο της Καλύτερης ταινίας.

Κατά τα άλλα, τα φαβορί επικράτησαν: Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο σήκωσε μετά από πολλές χρονιές άκαρπων υποψηφιοτητών το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία του Ινιαρίτου, «Revenant». Ο τελευταίος έλαβε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Όσκαρ Σκηνοθεσίας (πέρυσι το κέρδισε με το «Birdman»).

Το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου πήγε στην Μπρι Λάρσον για την ερμηνεία της στο «Δωμάτιο», ενώ τα βραβεία Β’ ρόλων πήγαν στον Μαρκ Ράιλανς για τη Γέφυρα των Κατασκόπων (που το στέρησε από τον Σταλόνε) και στην Αλίσια Βικάντερ για το Κορίτσι από τη Δανία. Spotlight και Μεγάλο Σορτάρισμα έλαβαν τα βραβεία πρωτότυπου και διασκευασμένου σεναρίου αντίστοιχα, ενώ, όπως αναμενόταν, το βραβείο για το soundtrack πήγε στον Ένιο Μορικόνε για την ταινία του Ταραντίνο και το βραβείο για το τραγούδι, στο κομμάτι του τελευταίου James Bond, «The Writing’s on the Wall». Animation της χρονιάς, φυσικά, τα «Μυαλά που κουβαλάς» της Pixar, και ξενόγλωσση ταινία, ο Γιος του Σαούλ από την Ουγγαρία.



Παρ’ ότι δεν κατάφερε να «αγγίξει» τις μεγάλες κατηγορίες, η ταινία Mad Max: Fury Road σάρωσε τις τεχνικές κατηγορίες, λαμβάνοντας έξι αγαλματίδια.

Τον συγκινητικότερο λόγο της φετινής τελετής έδωσε ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, που δεν μίλησε μόνο για τα χρόνια που περίμενε να πάρει αυτό το βραβείο, αλλά και για την ανάγκη ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή.



Δείτε αναλυτικά τους νικητές της 88ης απονομής εδώ. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v