Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2015 – Preview

Ραντεβού με τους απανταχού σινεφίλ δίνει και φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από τις 6 Νοεμβρίου.
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2015 – Preview

του Λουκά Τσουκνίδα

Με το εντυπωσιακό θρίλερ “ενός πλάνου” του Σεμπάστιαν Σίπερ, “Victoria”, ξεκινά, την Παρασκευή 6 Οκτώβρη, το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που, για ακόμη μια φορά, ευελπιστεί να μας φέρει σε πιο στενή επαφή με το σινεμά, εγχώριο και διεθνές.

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τον Χρυσό Αλέξανδρο θα διεκδικήσουν νέοι δημιουργοί, με μία ή δύο ταινίες στο ενεργητικό τους. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν  ο μεξικάνος (από τζάκι) Γκάμπριελ Ριπστάιν (600 Miles), ο τούρκος Τολγκά Καρατσελίκ (Ivy), ο ρουμάνος Φλόριν Σέρμπαν (Box), η σουηδέζα Λίζα Άσαν (White People), ο ισλανδός Ρούναρ Ρούναρσον (Sparrows) και οι δικοί μας, Γιώργος Ζώης (Interruption) και Γιώργος Γκικαπέππας (Silent). Της επιτροπής που θα δώσει τα μεγάλα βραβεία προεδρεύει η Μισέλ Ρέι-Γαβρά, την οποία πλαισιώνουν ο σκηνοθέτης Κορνέλιου Πορουμπόιου, η παραγωγός Ελίζ Ζαλαντό, ο κριτικός κινηματογράφου Τζέι Γουάισμπεργκ και ο σεναριογράφος Ευθύμης Φιλίππου.



Εντωμεταξύ, όσοι προσέλθουν στις αίθουσες θα απολαύσουν, εκτός απ' το πολυπαινεμένο “Son of Saul” του Λάζλο Νέμες, και τις νέες δουλειές των Αλεξάντερ Σοκούροφ (Francophonia), Τζαφάρ Παναχί (Taxi), Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουλ (Cemetary of Splendour), Φιλίπ Γκαρέλ (In the Shadow of Women), Χιροκάζου Κόρε-Έντα (Our Little Sister), Ναόμι Κάβασε (An), Γιέρζι Σκολιμόφσκι (11 Minutes), Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη (Chevalier) και Κορνέλιου Πορουμπόιου (The Treasure). Παράλληλα, θα πάρουν μια γεύση από σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο με ταινίες όπως το “Τετάρτη 04:45” του Αλέξη Αλεξίου, “Το Ξύπνημα της Άνοιξης” του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, οι “Όχθες” του Πάνου Καρκανεβάτου και το “Σύμπτωμα” του Άγγελου Φραντζή, μιας και το ελληνικό τμήμα δείχνει να ξαναπαίρνει ζωή με τις πολλές συμμετοχές.



Οι “Ανοιχτοί Ορίζοντες”, το πιο “γεμάτο” τμήμα του φεστιβάλ εδώ και κάποια χρόνια, θα τραβήξει και φέτος στο λιμάνι το πιο νεανικό κοινό. Απ' το πρόγραμμά του ξεχωρίζουν οι “επιστροφές” των Σαντιάγκο Μίτρε (Paulina), Μίτσελ Φράνκο (Chronic), Γιόακιμ Τρίερ (Louder Than Bombs), Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα (Body) και Άλεξ Ρος Πέρι (Queen of Earth), αλλά και ταινίες όπως το “Me and Earl and the Dying Girl” του Αλφόνσο Γκόμες-Ρεχόν, το “The Diary of a Teenage Girl” της Μαριέλ Χέλερ, το “7 Chinese Brothers” του Μπομπ Μπάινγκτον, το “Volcano” του Χάιρο Μπουσταμάντε και το, ελληνικού ενδιαφέροντος, “One Breath” του γερμανού Κρίστιαν Τσούμπερτ.



Δύο απ' τα τέσσερα αφιερώματα του φετινού φεστιβάλ εστιάζουν στη δουλειά δύο σημαντικών ευρωπαίων δημιουργών, ενός σύγχρονου, του γάλλου Αρνό Ντεπλεσέν, κι ενός κλασικού, του ρουμάνου Μίρτσεα Ντανέλιουκ. Τα άλλα δύο αφορούν το νέο αυστριακό σινεμά και τα “70 Χρόνια Ελληνικού Animation”. Σε μια άλλη αγαπημένη ενότητα του δεκαημέρου, τις λεγόμενες “Ματιές στα Βαλκάνια”, μπορεί κανείς να βρει τις νέες δουλειές των ρουμάνων Ράντου Τζούντε (Aferim!) και Ράντου Μουντεάν (One Floor Below), καθώς και την, βραβευμένη στη Βενετία, δεύτερη δουλειά του τούρκου Εμίν Αλπέρ, “Frenzy”.



Το 56ο ΦΚΘ θα ολοκληρωθεί με τις απονομές των βραβείων και την προβολή της τελευταίας ταινίας του τιμώμενου Αρνό Ντεπλεσέν, “My Golden Years”.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v