Βενετία 2015: Χρυσός Λέοντας… από μακριά

Η αυλαία στη 72η Μόστρα έπεσε στη Βενετία, με μεγάλο νικητή την ταινία «Desde Allá – From Afar» του Λορένσο Βίγας.
Βενετία 2015: Χρυσός Λέοντας… από μακριά
του Λουκά Τσουκνίδα

Με ένα κινέζικο φιλμ εκδίκησης, το “Mr. Six” του Γκουάν Χου όπου το “παλιό” εκδικείται το “νέο”, έπεσε η αυλαία και της 72ης βενετσιάνικης Μόστρα.

Αυτή τη φορά, ο Χρυσός Λέοντας κατέληξε στα χέρια ενός πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη από μια χώρα με μικρή κινηματογραφική παράδοση. Ο Λορέντζο Βίγκας απ’ τη Βενεζουέλα και το δράμα του “From Afar” τιμήθηκαν με το σημαντικότερο βραβείο απ’ την επιτροπή και τον πρόεδρό της Αλφόνσο Κουαρόν, ο οποίος πρέπει να ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος ως μεξικάνος, μιας και στην ταινία εμπλέκονται και πολλοί συμπατριώτες του.

 
Τον Αργυρό Λέοντα ή βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη πήρε ένας άλλος λατινοαμερικάνος, ο αργεντίνος Πάμπλο Τραπέρο για το “The Clan”, ενώ το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής πήγε στους Τσάρλι Κάουφμαν και Ντιουκ Τζόνσον για το στοπ-μόσιον ανιμέισιον “Anomalisa”. Για τις ερμηνείες τους βραβεύτηκαν οι Βαλέρια Γκολίνο, για το “Per Amor Vostro” του Τζιουζέπε Γκαουντίνο, και ο Φαμπρίς Λουσινί για το “L’ Hermin” του Κριστιάν Βενσάν.

 
Το αντίστοιχο βραβείο για νέους ηθοποιούς που φέρει το όνομα του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, έλαβε ο μικρός Άμπραχαμ Άτα για την παρουσία του στο “Beasts of No Nation” του Κάρι Φουκουνάγκα. Ο Κριστιάν Βενσάν αναδείχτηκε καλύτερος σεναριογράφος χάρη στο “L’ Hermine” και, τέλος, το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής πήγε στον τούρκο Εμίν Αλπέρ για το “Frenzy”, τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του μετά το υπέροχο “Beyond the Hill”.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v