Όσα θα δούμε στο φετινό Φεστιβάλ της Βενετίας

Οι πρεμιέρες, οι διεκδικητές του Χρυσού Λέοντα, η ελληνική παρουσία στο διαγωνιστικό των Οριζόντων και όλα όσα θα δούμε φέτος στη Μόστρα.
Όσα θα δούμε στο φετινό Φεστιβάλ της Βενετίας
Του Λουκά Τσουκνίδα

Με το “Everest” του ισλανδού Μπαλτάσαρ Κορμάκουρ σε 3D προβολή, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ανοίγει τις πύλες του για 72η φορά προσελκύοντας την προσοχή των κινηματογραφόφιλων σε όλον τον κόσμο. Μέρος αυτής της προσοχής, διεκδικεί φέτος και ο διακεκριμένος έλληνας μικρομηκάς Γιώργος Ζώης, καθώς η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, “Interruption”, θα προβληθεί στο πλαίσιο του τμήματος “Ορίζοντες”.



Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής της Μόστρα είναι ο μεξικάνος δημιουργός Αλφόνσο Κουαρόν, πλαισιωμένος απ' τους Νταϊάν Κρούγκερ, Πάβελ Παβλικόφσκι, Χου Σιάο-Σιέν, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν, Εμανουέλ Καρέρ, Φρανσέσκο Μούνζι και Λιν Ράμσεϊ. Στην επιτροπή των “Οριζόντων”, η οποία θα κρίνει και την τύχη της ελληνικής συμμετοχής, προεδρεύει ο αμερικάνος Τζόναθαν Ντέμι.



Η ταλαντούχα παρέα των κριτών έχει φέτος να επιλέξει από μια πλούσια λίστα διαγωνιζόμενων, όπου, μεταξύ άλλων, συναντούμε και τις νέες δουλειές των Μάρκο Μπελόκιο (Blood of my Blood), Έιμος Γκιτάι (Rabin, the Last Day), Κάρι Φουκουνάγκα (Beasts of no Nation), Ατόμ Εγκογιάν (Remember), Τομ Χούπερ (Danish Girl), Γιέρζι Σκολιμόφσκι (11 Minutes), Πάμπλο Τραπέρο (The Clan), Αλεξάντερ Σοκούροφ (Francofonia) και Εμίν Αλπέρ (Frenzy).



Παράλληλα, εκτός συναγωνισμού, κοινό και κριτές θα απολαύσουν πολυαναμενόμενες νέες ταινίες όπως το “Black Mass” του Σκοτ Κούπερ, το “Go With Me” του Ντάνιελ Άλφρεντσον, το “Spotlight” του Τόμας Μακάρθι και το “Afternoon” του “δύσκολου” ταϊβανού Τσάι Μινγκ-Λιανγκ. Από τα υπόλοιπα τμήματα, ξεχωρίζουν, λόγω αναγνωρισιμότητας των συντελεστών τους κυρίως, το “Lolo” της Ζιλί Ντελπί και το “Man Down” του Ντίτο Μοντιέλ.



Το φετινό τιμητικό βραβείο για την συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο θα παραλάβει ο γάλλος Μπερτράν Ταβερνιέ, ενώ η επίσημη αυλαία του δεκαημέρου θα πέσει το βράδυ της 12ης Σεπτέμβρη με την απονομή λεόντων και λοιπών αγαλματιδίων και την προβολή της ταινίας “Mr Six” του κινέζου δημιουργού Γκουάν Χου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v