Τα βραβεία του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Μάθετε τα highlights του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ποια ταινία έφυγε με τον «Χρυσό Αλέξανδρο» από την συμπρωτεύουσα.
Τα βραβεία του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
του Λουκά Τσουκνίδα

Με την βραβευμένη στη Βενετία ταινία του ιδιαίτερου σουηδού βετεράνου Ρόι Άντερσον, “A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence”, τις απονομές των βραβείων και το καθιερωμένο πάρτι λήξης, έκλεισε το βράδυ του Σαββάτου την επίσημη αυλαία του το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.



Για μια ακόμη χρονιά, το ιδιαιτέρως χαμηλό μπάτζετ αντιμετωπίστηκε με εξαιρετική διαχείριση και το Φεστιβάλ αποπεράτωσε ικανοποιητικά την αποστολή του να φέρει το ελληνικό κοινό κοντά στο σινεμά του κόσμου. Ικανοποιητικά, επειδή η ποικιλομορφία παλαιότερων προγραμμάτων δεν είναι πλέον εφικτή και οι περιορισμοί σε όλα τα επίπεδα φέρνουν και τους αντίστοιχους περιορισμούς στις επιλογές των ταινιών. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη κι αν τα τρανταχτά ονόματα είναι πλέον λίγα και οι επισκέπτες-συντελεστές αισθητά λιγότεροι, ο κόσμος τίμησε τις προβολές και αγκάλιασε συνάμα την επιστροφή των ελλήνων κινηματογραφιστών στο Φεστιβάλ μετά από κάποια χρόνια που η συμμετοχή τους, προαιρετική πλέον μετά την κατάργηση των κρατικών βραβείων, ήταν εξαιρετικά φτωχή.



Ο Χρυσός Αλέξανδρος, απονεμήθηκε φέτος σε μια ταινία από το Μεξικό, το “Perpetual Sadness” του Χόρχε Πέρες Σολάνο, ενώ τον Αργυρό “της παρηγοριάς” πήρε το “Next to Her” του ισραηλινού Ασάφ Κορμάν. Το Χάλκινο ή Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής για Καινοτομία και Πρωτοτυπία πήγε, όπως κι εκείνο του σεναρίου, στο “The Lesson” των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ, το βραβείο σκηνοθεσίας στον ουκρανό Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκι για το “The Tribe”, το βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης στο “In the Crosswind” του Εσθονού Μάρτι Χέλντε και τα βραβεία ερμηνείας στους Μπρουκ Μπλουμ, για το “She’s Lost Control” της Άνια Μάρκαρντ, και Σβέριρ Γκούντνασον για το “Blowfly Park” του Γιενς Όστμπεργκ.



Στα επιμέρους τμήματα, το κοινό, διά της ψήφου του κατά την έξοδο απ’ το σινεμά, επέλεξε να βραβεύσει το “Correction Class” του ρώσου Ιβάν Τσβερντόφσκι, το “Dark Illusion” του Μάνου Καρυστινού, το “Three Windows and a Hanging” του κοσοβάρου Ισά Τσόσια και το “The Little Death” του αυστραλού Τζος Λώσον.

Καλή μας επιστροφή!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v