Τα 10 πιο επιτυχημένα remakes ταινιών

Ο Δράκουλας, ο King Kong, ο Σημαδεμένος, το Άρωμα Γυναίκας και άλλες έξι ταινίες οι οποίες γυρίστηκαν περισσότερες από μία φορές στην Ιστορία της έβδομης τέχνης.
Τα 10 πιο επιτυχημένα remakes ταινιών
του Γιώργου Κόκουβα

Μερικές ταινίες είναι τόσο καλές που γυρίζονται δύο (και τρεις, και τέσσερις) φορές. Φόρος τιμής σε αγαπημένους σκηνοθέτες, έλλειψη φαντασίας στα κινηματογραφικά studio, σκηνοθετική αναμέτρηση με ιερά τέρατα… όποιος κι αν είναι ο λόγος του remake, παρακάτω συγκεντρώνουμε 10 από τα γνωστότερα, τα οποία επιχείρησαν να δώσουν το κάτι παραπάνω στην πρωτότυπη ταινία. Τα κατάφεραν;

Cape Fear

Ο Martin Scorsese στις αρχές των ‘90s και με την εμπορική επιτυχία των Goodfellas στις βαλίτσες του, αποβιβάστηκε στο Ακρωτήρι του φόβου για δεύτερη φορά – τον είχε προλάβει το 1962 ο J.Lee Thompson. Βασισμένο στο μυθιστόρημα «The Executioners» του MacDonald, ο Scorsese κατόρθωσε να αποδώσει με στιλ και μυστηριώδη αισθητική την ιστορία εκδίκησης ενός αποφυλακισμένου που αναζητά τον δικηγόρο ο οποίος τον «χαντάκωσε». Φυσικά, τα μέγιστα πρόσφερε στο καλό αποτέλεσμα και η ερμηνεία ενός αγριεμένου Robert DeNiro, με τον Nick Nolte στο πλευρό του.

12

Ο Sidney Lumet παραδίδει το 1957 το αξεπέραστο δικαστικό δράμα 12 Angry Men, στο οποίο 12 ένορκοι καλούνται να αποφασίσουν ομόφωνα για την θανατική καταδίκη ή την αθώωση ενός εφήβου που κατηγορείται ότι δολοφόνησε τον πατέρα του. Μισό αιώνα αργότερα, το 2007, ο κορυφαίος ρώσος σκηνοθέτης Nikita Mikhalkov δίνει τη δική του εκδοχή με το «12», στην οποία μια ντουζίνα ένορκοι καλούνται να αποφασίσουν για τη μοίρα ενός 18χρονου Τσετσένου. Εξαιρετικές ερμηνείες, ιδιαίτερη σκηνοθεσία και ανατολική αισθητική δίνουν το κάτι ξεχωριστό, αν και το πρωτότυπο «12 Angry Men» παραμένει ένα από τα συγκλονιστικότερα έργα της έβδομης τέχνης.

Bram Stoker’s Dracula

Μια σκοτεινή φιγούρα που έγινε πρωταγωνιστής σε δεκάδες κινηματογραφικά εγχειρήματα, από θρίλερ μέχρι παρωδίες και από ερωτικά δράματα μέχρι εξπρεσιονιστικούς πειραματισμούς, ο Κόμης Δράκουλας από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Bram Stoker έφτασε το 1992 στα χέρια του Francis Ford Coppola. Ο τελευταίος, μαζί με τους Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins και Keanu Reeves κατόρθωσε να κάνει τo remake του ξεχωριστό, ελευθερώνοντας τον Κόμη από τα κλισέ και τις υπερβολές του παρελθόντος, αλλά με τρομακτικές (κυριολεκτικά και μεταφορικά) ερμηνείες.

Ocean’s Eleven

Γνωρίζατε ότι μία από τις δημοφιλέστερες all star cast περιπέτειες του 21ου αιώνα είναι remake παλαιότερης ταινίας; Κι όμως, ο Steven Soderbergh (που τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία στα remakes ούτως ή άλλως), βασίστηκε στην ομώνυμη ταινία του 1960, σε σκηνοθεσία Lewis Milestone. Και κατάφερε φυσικά, χάρη στις πιο ακριβοθώρητες φιγούρες των stars όπως οι George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Julia Roberts κ.α., ένα αποτέλεσμα με εξαιρετικό ρυθμό, δράση, έξυπνους διαλόγους και άφθονη, στιλάτη διασκέδαση με φόντο τα καζίνο και τους πιο γοητευτικούς κλέφτες των ΗΠΑ.

King Kong

Για πρώτη φορά, ο τεράστιος γορίλας εμφανίστηκε στην κινηματογραφική οθόνη το μακρινό 1933, από τα χέρια των Merian Cooper και Ernest Schoedsack. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, η γιγάντια απειλή επανεμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστές τον Τζεφ Μπρίτζες και τη Τζέσικα Λανγκ. Και πριν από περίπου μια δεκαετία, ο Peter Jackson έκανε ένα διάλειμμα μεταξύ του Άρχοντα και του Χόμπιτ, για να ετοιμάσει το δεύτερο μεγάλο remake του King Kong, αξιοποιώντας τα τεχνολογικά επιτεύγματα που δεν υπήρχαν την δεκαετία του ’30. Η Naomi Watts πήρε τη θέση της πάνω στη χούφτα του γορίλα, οι Jack Black και Adrien Brody συμπρωταγωνίστησαν και ο Andy Serkis, γνωστός για τον ρόλο του Gollum, ενσάρκωσε τον King Kong. Το budget της ταινίας ξεπέρασε τα 207 εκατομμύρια δολάρια, και οι εισπράξεις την κατέταξαν στην τέταρτη πιο εμπορική ταινία στην ιστορία της Universal. Παρ’ όλα αυτά, και ενώ η ταινία έλαβε καλές κριτικές, η αλήθεια είναι πως ήδη είχε αρχίσει να μας λείπει η Μέση Γη, γι’ αυτό και χαρήκαμε όταν ο Jackson άφησε τα remakes και ξαναέπιασε στα έμπειρα χέρια του τον Τόλκιν.

Άρωμα Γυναίκας

Το 1974 παρουσιάζεται στην Ιταλία η ταινία του Dino Risi «Profumo di donna» με πρωταγωνιστή τον Vittorio Gassman, σαρώνοντας βραβεία και αποκτώντας την σφραγίδα μιας από τις πιο επιτυχημένες Commedia all’italiana. Αλλά το 1992, έρχεται η αμερικανική της εκδοχή, το «Scent of a woman» του Martin Breast με τους Al Pacino, Chris O’Donnell και Philip Seymour Hoffman να της κλέψει την παράσταση. Η εκ νέου διήγηση της ιστορίας ενός φοιτητή που αναλαμβάνει τη δουλειά του βοηθού ενός τυφλού βετεράνου. Ο Pacino κερδίζει το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του, ενώ η ταινία σαρώνει τις σημαντικότερες Χρυσές Σφαίρες.

Scarface

Και μιας που αναφέραμε τον Al Pacino, σας ενημερώνουμε ότι και η πλέον χαρακτηριστική ταινία με την οποία τον έχουμε συνδυάσει αποτελεί remake. Ο «Σημαδεμένος» του Brian De Palma εν έτει 1983 είναι βασισμένος στον «Σημαδεμένο» του 1932, από το χέρι του σπουδαίου «μάστορα» Χάουαρντ Χωκς. Γκάνγκστερ που θέλουν να βάλουν στο χέρι την πόλη και προσωπικές ανελίξεις που κρύβονται πίσω από βίαια ξεσπάσματα συνθέτουν το φόντο και των δύο ταινιών. Η μεν πρωτότυπη έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις κορυφαίες γκανγκστερικές ταινίες του περασμένου αιώνα, αλλά και το remake έχει αφήσει εποχή με εξίσου καλές κριτικές. Σημειώστε πως η Universal έχει ανακοινώσει ότι άλλη μία «διασκευή» του Scarface βρίσκεται στα σκαριά.

Nosferatu

Την δεκαετία του ’20, o γερμανός μετρ του εξπρεσιονισμού παραδίδει το βουβό αριστούργημα «Nosferatu», βασισμένο αδρά (και αυτό) στον μύθο του Δράκουλα και των βαμπίρ, καταφέρνοντας όμως να προσθέσει έντονο ρομαντισμό και λυρισμό στα πλάνα του. Το 1979, ένας γερμανός… επόμενης γενιάς, ο Werner Herzog, προσπαθεί να αναμετρηθεί με τον «δάσκαλό» του, παραδίδοντας την ταινία «Nosferatu: Phantom der Nacht» με την εξαίσια οπτική αισθητική και το έντονο πορτρέτο του βαμπίρ, ερμηνευμένο άριστα από τον Klaus Kinky, με την Isabelle Adjani και τον Bruno Ganz στο πλευρό του.

The Girl with the Dragon Tattoo

Από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις remake, το Κορίτσι με το Τατουάζ ανήκει στην –διόλου σπάνια- κατηγορία ταινιών που, αφού γυρίστηκαν με επιτυχία σε κάποια χώρα της Ευρώπης, προκάλεσαν το ενδιαφέρον του Hollywood και έτσι σύντομα δημιουργήθηκε η αμερικανική εκδοχή τους. Κάπως έτσι, δύο μόλις χρόνια μετά την μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος από τον σκανδιναβό σκηνοθέτη Niels Arden Oplev, ο πολύς David Fincher ανέλαβε να μεταφέρει την… σύγχρονη σκανδιναβική μυθολογία στο εμπορικό κοινό, με μεγάλη επιτυχία. Κι αυτό χάρη στην εξαιρετική σκηνοθεσία αλλά και τις δυνατές ερμηνείες της Rooney Mara και των Daniel Craig, Christopher Plummer, Stellan Skarsgård και Robin Wright.

Για μια χούφτα δολάρια

Με το αριστούργημα του Κουροσάβα «Yojimbo» σαν βάση, ο Sergio Leone παρέδωσε στο ευρύ κοινό ένα από τα πιο γνωστά, αν όχι το γνωστότερο spaghetti western στην ιστορία του σινεμά. Μια νέα εποχή για το κλονισμένο στις ΗΠΑ είδος του western γεννήθηκε, και μαζί του «ξεπετάχτηκε» και ο σταρ του είδους Clint Eastwood, ο οποίος εδώ υποδύεται έναν cowboy που φτάνει σε μια πόλη και παίζει διπλό παιχνίδι, προσφέροντας υπηρεσίες και στις δύο αντιμαχόμενες συμμορίες της περιοχής.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v