Κάνες 2014: Ο Χρυσός Φοίνικας και τα υπόλοιπα βραβεία

Με τον Χρυσό Φοίνικα έφυγε από τις Κάννες ο τούρκος σκηνοθέτης Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν. Δείτε τα βραβεία και τους υπόλοιπους νικητές.
Κάνες 2014: Ο Χρυσός Φοίνικας και τα υπόλοιπα βραβεία
του Λουκά Τσουκνίδα
 
Το Σαββατόβραδο, λίγο πριν ξημερώσει η χθεσινή, “περίεργη” μέρα για το πολιτικό σκηνικό της πατρίδας του Διαφωτισμού, στις Κάνες μοίραζαν βραβεία κι έλιωναν κόκκινα χαλιά, όπως κάθε χρόνο.

Μεγάλος νικητής, λοιπόν, του φετινού Φεστιβάλ, ο πολυβραβευμένος τούρκος δημιουργός Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν που φεύγει με το Χρυσό Φοίνικα στις αποσκευές του για το πολυαναμενόμενο απ' τους θαυμαστές του “Winter Sleep”. Κι αν ο Τζεϊλάν μοιάζει με ασφαλή επιλογή, το Μεγάλο Βραβείο (αυτό της παρηγοριάς) πήγε σε μια νέα, σχετικά άγνωστη, ιταλίδα σκηνοθέτιδα, την Άλις Ρορβάχερ για το “The Wonders”, τη δεύτερη μεγαλού μήκους ταινία μυθοπλασίας της.

Το επονομαζόμενο Bραβείο της Eπιτροπής μοιράστηκαν ένας παλιός με έναν νέο, ο Ζαν Λικ Γκοντάρ (Goodbye to Language) με τον Ζαβιέ Ντολάν (Mommy), ενώ για την ερμηνεία τους βραβεύτηκαν δύο ηθοποιοί ρεπερτορίου, ιδιαίτερα έμπειροι από απονομές βραβείων, ο Τίμοθι Σπολ και η Τζούλιαν Μουρ. Ο μεν για το ρόλο του στο “Mr Turner” του Μάικ Λι κι η δε για την παρουσία της στο “Maps to the Stars” του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. Η Χρυσή Κάμερα απονεμήθηκε στους Σάμουελ Τέις, Μαρί Αματσουκελί και Κλερ Μπέργκερ για το “Party Girl”, το Βραβείο Σκηνοθεσίας κέρδισε ο Μπένετ Μίλερ για το “Foxcatcher” και το βραβείο σεναρίου ο Αντρέι Ζβιάνγκιτσεφ για το “Leviathan”.

Τέλος, ο Χρυσός Φοίνικας για ταινίες μικρού μήκους πέρασε στα χέρια του Σιμόν Μέσα Σότο για το “Leidi” και καλύτερη ταινία του τμήματος “Ένα Κάποιο Βλέμμα” αναδείχθηκε το “White Dog” του ούγγρου Κορνέλ Μουντρούσκο. Στο ίδιο τμήμα συμμετείχε η “Xenia” του Πάνου Κούτρα που απέσπασε τις καλύτερες των εντυπώσεων.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v