Κάννες 2014: Όσα θα συμβούν στη γαλλική Ριβιέρα

Με την Xenia του Πάνου Κούτρα να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα, και πολλές ακόμα πολυαναμενόμενες ταινίες, ανοίγει σήμερα την αυλαία του το Φεστιβάλ των Καννών.
Κάννες 2014: Όσα θα συμβούν στη γαλλική Ριβιέρα
του Λουκά Τσουκνίδα
 
Με μια σημαντική ελληνική συμμετοχή ανοίγει σήμερα, 14 Μαΐου, η αυλαία του 67ου Φεστιβάλ των Καννών. Συγκεκριμένα, η νέα ταινία του Πάνου Κούτρα “Xenia”, θα προβληθεί σε παγκόσμια πρώτη στο πλαίσιο του παράπλευρου τμήματος “Ένα Κάποιο Βλέμμα”. Όσο για την αποψινή ταινία έναρξης, αυτή δεν ειν' άλλη από την πολυαναμενόμενη βιογραφία της Γκρέις Κέλι, “Grace of Monaco”, διά χειρός Ολιβιέ Νταχάν.



Από ένα εξαιρετικά πλούσιο διαγωνιστικό πρόγραμμα γεμάτο με ηχηρές πρεμιέρες θα πρέπει και φέτος να διαλέξει τους καλύτερους η κριτική επιτροπή, υπό την προεδρεύουσα Τζέιν Κάμπιον. Οι νέες δουλειές σκηνοθετών όπως οι “παλιοί” Ζαν Λικ Γκοντάρ (Goodbye to Language), Μάικ Λι (Mr. Turner), Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ (Maps to the Stars), Ατόμ Εγκογιάν (The Captive), Κεν Λόουτς (Jimmy's Hall) και Αφοί Νταρντέν (Two Days, One Night) θα πρέπει μετρηθούν δίπλα στις αντίστοιχες βραβευμένων νεότερων δημιουργών όπως ο Αντρέι Ζβιάνγκιτσεφ (Leviathan), ο Ξαβιέ Ντολάν (Mommy), ο Τόμι Λι Τζόουνς (The Homesman), ο Μισέλ Χαζαναβιτσιούς (The Search) και Ολιβιέ Ασαγιάς (Clouds of Sils Maria). Την πρόεδρο θα βοηθήσουν στην επιλογή η Κάρολ Μπουκέ, ο Γουίλεμ Νταφό, η Σοφία Κόπολα, ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, η Λέιλα Χατάμι, ο Ζία Τζανγκ-κε, η Ζέον Ντο-γιεόν και ο Νίκολας Βίντινγκ-Ρεφν.



Εκτός διαγωνιστικού θα προβληθούν επίσης, οι νέες δουλειές των Ζανγκ Γιμού (Coming Home), Αντρέ Τεσινέ (In the Name of My Daughter), Ντέιβιντ Μίσοντ (The Rover), Ράιαν Γκόσλινγκ (The Lost River), Άσια Αρτζέντο (Misunderstood), Ματιέ Αμαλρίκ (The Blue Room) και Τόνι Γκατλίφ (Geronimo), καθώς και το επίκαιρο ντοκιμαντέρ του Σεργκέι Λόζνιτσα “Maidan” για τις κινητοποιήσεις στην Ουκρανία που πυροδότησαν τις απρόβλεπτες σημερινές εξελίξεις. Για τους πιο μερακλήδες, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές ακόμη εκλεκτές επιλογές από δουλειές νέων σκηνοθετών, μικρού και μεγάλου μήκους, καθώς και μια πολύ ενδιαφέρουσα λίστα κλασικών προβολών.



Το Σαββατόβραδο 24 Μαΐου, μετά την απονομή των βραβείων και 50 ακριβώς χρόνια μετά τη γέννηση του κινηματογραφικού είδους που μάθαμε ως “σπαγγέτι” γουέστερν, ο Κουέντιν Ταραντίνο θα κληθεί να κλείσει επισήμως το φετινό Φεστιβάλ με λίγα λόγια πριν την πανηγυρική προβολή του “A Fistfull of Dollars” του δάσκαλου Σέρτζιο Λεόνε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v