Κινηματογραφικά τοπία που… κάπου έχουμε ξαναδεί

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ συναντά την Ντενίρις Ταργκέριεν στην έρημο και ο Μπάτμαν συγκατοικεί με την Λάρα Κροφτ. Έξι κινηματογραφικά τοπία που… κάτι μας θυμίζουν.
Κινηματογραφικά τοπία που… κάπου έχουμε ξαναδεί
της Ηρώς Κουνάδη

Ο όμορφος μικρός μας πλανήτης δεν πρέπει να διαθέτει πολλά μέρη που να μοιάζουν με άλλους πλανήτες ή με αρχαίες πόλεις της Μεσοποταμίας. Ή αυτό, ή οι εργαζόμενοι στην κινηματογραφική βιομηχανία δεν είναι οι άνθρωποι με την πιο ανεξάντλητη φαντασία του κόσμου. Αλλιώς δεν εξηγείται το γιατί τα έξι μέρη που ακολουθούν τα έχουμε δει το καθένα σε περισσότερες από δέκα ταινίες.

Vasquez Rocks, Agua Dulce, Καλιφόρνια

Οι διάσημοι «δίδυμοι» βράχοι με το περίεργο σχήμα στην Καλιφόρνια είναι σίγουρα γνωστοί στους λάτρεις του Star Trek. Τους έχετε δει τόσο στο Original Series, όσο και στην τέταρτη ταινία της σειράς αλλά και στο πρόσφατο remake που έκανε ο J. J. Abrahams το 2009.

Η κινηματογραφική τους καριέρα, όμως, δεν τελειώνει εκεί: Αφού χρησιμοποιήθηκαν ως background σε σκηνές διαφόρων σειρών, ανάμεσα στις οποίες το New Girl και τα Φιλαράκια, οι βράχοι έπαιξαν και σε περισσότερες από σαράντα ταινίες, από το Μπότες, Σπιρούνια και Καυτές Σέλες (το οποίο γυρίστηκε σχεδόν εξολοκλήρου εκεί) ως το Little Miss Sunshine.

Hatfield House, Hertfordshire, Αγγλία

Η οικία Hatfield κτίστηκε το 1611 και συγκαταλέγεται στα περιουσιακά στοιχεία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Για τους σινεφίλ ανάμεσά μας, η οικία Hatfield είναι το σπίτι του Μπάτμαν. Και του Ταρζάν. Και της Λάρα Κροφτ.

Είναι, επίσης, το σπίτι εκείνου του πάμπλουτου μεγιστάνα που συναντά ο Sherlock Holmes του Robert Downey Junior στην πρώτη ταινία. Στο σαλόνι και τη βιβλιοθήκη του έχουν επίσης γυριστεί σκηνές των Ερωτευμένος Σαίξπηρ, V for Vendetta και Charlie and the Chocolate Factory.

Aït Benhaddou, Μαρόκο

Το Aït Benhaddou είναι μια αμφιθεατρικά κτισμένη πέτρινη πόλη της ερήμου, στο δρόμο που πηγαίνει από το Μαρακές στην Σαχάρα. Μοιάζει οικεία με το που την βλέπεις, ακόμα και αν δεν είσαι φανατικός σινεφίλ: Την θυμάσαι, πρώτον και κυριότερο, από την απόλυτη τηλεοπτική πλύση εγκεφάλου που λέγεται Ιησούς από τη Ναζαρέτ. Από εκεί ξεκινά μια μακροσκελέστατη λίστα που περιλαμβάνει τα: Διαμάντι του Νείλου, Τελευταίος Πειρασμός του Χριστού, Η Μούμια, ο Μονομάχος, Αλέξανδρος, Βαβέλ και Prince of Persia. Τέλος, η πιο μεγαλειώδης πόλη που έχει υπάρξει ή θα υπάρξει ποτέ, η φαντασμαγορική Qarth του Game of Thrones, είναι κι αυτή το Aït Benhaddou.

Greystone Mansion, Beverly Hills, Καλιφόρνια

Η έπαυλη Greystone είναι πιθανότατα το σπίτι με το διασημότερο μωσαϊκό-σκακιέρα του κόσμου. Το γεγονός ότι βρίσκεται στην καρδιά του Hollywood συμβάλλει στη δημοφιλία της ως χώρο γυρισμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι την έχουμε δει σε μερικές δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) ταινίες: Στο There will be Blood ήταν η πολυτελής έπαυλη του Daniel Plainview, στο The Muppets ήταν το σπίτι του Κέρμιτ, στην προηγούμενη τριλογία του Spiderman ήταν η έπαυλη Osborn. Πολλές σκηνές των Social Network, The Prestige, X-Men και Eraserhead γυρίστηκαν επίσης εδώ.

Alnwick Castle, Northumberland, Αγγλία

Το μεσαιωνικό κάστρο του Alnwick είναι πιθανότατα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια στην ιστορία του κινηματογράφου: Είναι το Hogwarts, η περίφημη Σχολή Μαγείας όπου φοιτούν ο Χάρι Πότερ και οι φίλοι του. Πριν, όμως, από τις οκτώ ταινίες του Χάρι Πότερ, το σκοτσέζικο κάστρο είχε κάνει τις εμφανίσεις του σε ταινίες όπως τα Becket, Ivanhoe, Robin Hood: Prince of Thieves και Elizabeth, ενώ και ο Ridley Scott το χρησιμοποίησε για τον δικό του, πιο πρόσφατο Ρομπέν των Δασών.

Monument Valley, ανάμεσα στην Arizona και την Utah

Οι απόκοσμοι γεωλογικοί σχηματισμοί της κοιλάδας στα σύνορα των πολιτειών της Utah και της Arizona, έχουν εμπνεύσει πολλούς δημιουργούς western, με γνωστότερο των John Ford, ο οποίος γύρισε εδώ εννέα από τις ταινίες του. Δεν είναι, λοιπόν, να απορεί κανείς που η παραπάνω εικόνα γεννά σε όλο σχεδόν τον κόσμο συνειρμούς με καουμπόηδες σε άλογα που καλπάζουν. Το συγκεκριμένο τοπίο έχει επίσης εμφανιστεί, μεταξύ πολλών άλλων, στην τρίτη Επιστροφή στο Μέλλον, στην Οδύσσεια του Διαστήματος, στο Forrest Gump, στο δεύτερο Mission: Impossible και, πιο πρόσφατα, στο Lone Ranger με τον Τζόνι Ντεπ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v