Όσκαρ 2014: Οι νικητές και οι καλύτερες στιγμές

Το «12 Χρόνια Σκλάβος» έφυγε με το αγαλματίδιο της Καλύτερης ταινίας ενώ το «Gravity» σάρωσε στις τεχνικές κατηγορίες. Μάθετε τα πάντα για τα φετινά Όσκαρ.
Όσκαρ 2014: Οι νικητές και οι καλύτερες στιγμές
Προβλέψιμη αλλά λαμπερή, η φετινή βραδιά απονομής των βραβείων Όσκαρ απένειμε τα βραβεία στα μεγάλα φαβορί, χωρίς εκπλήξεις, αλλά με καλή διάθεση για χιούμορ από την οικοδέσποινα της βραδιάς Ellen DeGeneres και κλίμα «απομυθοποίησης» στις τάξεις των σταρ του Χόλλυγουντ, που έβγαλαν selfies και έφαγαν… πίτσα.

Στα των βραβείων, μεγάλος νικητής της βραδιάς ήταν η ταινία «12 Years a slave», που κατέκτησε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου για την Lupita Nyong’o, Καλύτερου Διασκευασμένου σεναρίου και, κυρίως, Καλύτερης Ταινίας, βραβείο που παρέλαβε σύσσωμο το καστ, με μπροστάρη τον κατασυγκινημένο σκηνοθέτη Steve McQueen που έβγαλε έναν τρεμάμενο λόγο.



Εξίσου σημαντικός ήταν και ο «άθλος» της ταινίας «Gravity», που σάρωσε στις τεχνικές κατηγορίες και απέσπασε επτά Όσκαρ, μεταξύ των οποίων αυτά της Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Αλφόνσο Κουαρόν και Καλύτερων ειδικών εφέ, soundtrack, Κινηματογράφησης και Sound Mixing. Μάλιστα, την επιτυχία της ταινίας χαιρέτησε και η… NASA από το διάστημα.



Στις υπόλοιπες σημαντικές κατηγορίες, τα Όσκαρ ερμηνειών απέσπασαν οι Cate Blanchett (Α’ Γυναικείου, Blue Jasmine), Matthew McConaughey (Α’ ανδρικού, Dallas Buyers Club) και Jared Leto (Β’ ανδρικού, Dallas Buyers Club). Με άδεια χέρια έμεινε ο «Λύκος της Wall Street» και ο Leonardo DiCaprio, για άλλη μια φορά, ενώ κατά γενική ομολογία, ο λόγος αποδοχής του βραβείου του Jared Leto υπήρξε ο πιο συναισθηματικά φορτισμένος, αφού τον αφιέρωσε στην μητέρα του και στα θύματα του AIDS – δείτε τον παρακάτω.



Όσκαρ Πρωτότυπου σεναρίου έλαβε το εξαιρετικό «Her» του Spike Jonze, καλύτερου τραγουδιού και animation ταινίας το «Frozen» της Disney, Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας το ιταλικό «Grande Bellezza», ενώ το «Great Gatsby» έφυγε με δύο βραβεία, για τα καλύτερα κοστούμια και το Production Design.

Τα highlights της βραδιάς

Παρ’ ότι με μέτρο, η σκωπτική διάθεση της Ellen DeGeneres κράτησε το ενδιαφέρον σε μια αναμενόμενη βραδιά. Η οικοδέσποινα κάλεσε την Meryl Streep να σπάσουν το ρεκόρ της φωτογραφίας με τα περισσότερα retweets, κάτι που κατάφεραν με την συμβολή όλων των stars που έσπευσαν να στριμωχτούν στο κάδρο, ενώ σερβιρίστηκαν και πίτσα με χαρτοπετσέτες από delivery boy που κατέφτασε στη σκηνή.



Η Pink βρέθηκε στη σκηνή για να τραγουδήσει το “Somewhere over the rainbow” ως φόρο τιμής στα 75 χρόνια του «Μάγου του Οζ», ενώ τραγούδησαν όλοι οι υποψήφιοι για Όσκαρ Τραγουδιού (U2, Williams, Karen O και Menzel). Συγκινητικό ήταν το φετινό «In Memoriam» που έκλεισε με την φιγούρα του αδικοχαμένου Philip Seymour Hoffman. Η γκάφα της χρονιάς, πάντως, έγινε και πάλι από την Jennifer Lawrence που κατάφερε να πέσει φαρδιά πλατιά για άλλη μια χρονιά, αυτή τη φορά καθώς έμπαινε στην αίθουσα.

Αναλυτικά τα φετινά βραβεία:
Β' ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ Τζάρεντ Λέτο για το «Dallas Buyers Club»
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ Κάθριν Μάρτιν για τον «Υπέροχο Γκάτσμπυ»
ΜΕΪΚ ΑΠ & ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ «Dallas Buyers Club», Αντρουίθα Λι και Ρόμπιν Μάθιους
ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ANIMATION «Mr. Hublot» των Λόρεν Γουιτς και Αλεξάντρ Εσπιγκάρ
ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ «Ψυχρά κι Ανάποδα» (Frozen) των Κρις Μπακ, Τζένιφερ Λι
ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ «Gravity», Τιμ Γουέμπερ, Κρις Λόρενς, Ντέιβιντ Σερκ και Νιλ Κόρμπολντ
ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ LIVE ACTION «Helium» των Αντερς Γουόλτερ και Κιμ Μάγκνουσον
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ «The Lady in Number 6: Music Saved My Life» των Μάλκομ Κλαρκ και Νίκολας Ριντ
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «20 Feet from Stardom» του Μόργκαν Νέβιλ
ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ «Η Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο (Ιταλία)
ΗΧΗΤΙΚΑ ΕΦΕ«Gravity», Σκιπ Λίβσεϊ, Νιβ Αντίρι, Κρίστοφερ Μπένστεντ και Κρις Μανρό
ΗΧΟΣ «Gravity», Γκλεν Φρίμαντλ
Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ Λουπίτα Νιόνγκ’ο, «12 Years a Slave»
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Εμανουέλ Λουμπέσκι για το «Gravity»
ΜΟΝΤΑΖ Αλφόνσο Κουαρόν και Μαρκ Σάνγκερ για το «Gravity»
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Κάθριν Μάρτιν και Μπέβερλι Νταν για τον «Υπέροχο Γκάτσμπυ»
ΜΟΥΣΙΚΗ Στίβεν Πράις για το «Gravity»
ΤΡΑΓΟΥΔΙ «Let it Go» / Κρίστεν Αντερσον Λόπεζ, Ρόμπερτ Λόπεζ από το «Ψυχρά κι Ανάποδα»
ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ «12 Years a Slave» του Τζον Ρίντλει
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ «Her» του Σπάικ Τζόουνς
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Αλφόνσο Κουαρόν, «Gravity»
Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ Κέιτ Μπλάνσετ, «Θλιμμένη Τζάσμιν»
Α' ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ Μάθιου ΜακΚόναχεϊ, «Dallas Buyers Club»
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ «12 Χρόνια Σκλάβος», παραγωγοί: Μπραντ Πιτ, Ντίντι Γκάρντνερ, Τζέρεμι Κλάινερ, Στιβ ΜακΚουιν, Αντονι Κατάγκας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v