Saving Mr. Banks: Ο Disney συναντά τη Mary Poppins

Ο Tom Hanks και η Emma Thomson σώζουν την παρτίδα στην μέτρια κινηματογραφική μεταφορά της συνάντησης του Walt Disney με την δημιουργό της Mary Poppins.
Saving Mr. Banks: Ο Disney συναντά τη Mary Poppins
του Λουκά Τσουκνίδα

Πριν η περιβόητη και πολυαγαπημένη Μέρι Πόπινς αποκτήσει σάρκα και οστά στα κινηματογραφικά πλατό, χρειάστηκε ο ισχυρός άντρας της Ντίσνεϊ να κάνει είκοσι χρόνια υπομονή για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα από τη συγγραφέα του βιβλίου. Το “Saving Mr. Banks” είναι η δραματοποιημένη εκδοχή της ταραχώδους τελικής συνεργασίας που οδήγησε στη δημιουργία της ταινίας. Μέτριο έως και αδιάφορο από κάθε άποψη, περνά τον πήχη χάρη στους δύο πρωταγωνιστές του, τον Τομ Χανκς και της πάντα εξαιρετικής Έμα Τόμσον.

Η υπόθεση

Μετά από χρόνια προσπαθειών, ο Γουόλτ Ντίσνεϊ πείθει την Πι Ελ Τράβερς, συγγραφέα του αγαπημένου παιδικού βιβλίου με πρωταγωνίστρια την ιπτάμενη νταντά Μέρι Πόπινς, να πετάξει μέχρι τα στούντιό του για να επιβλέψει το σχεδιασμό της ταινίας για την οποία δεν έχει δώσει ακόμη τη συγκατάθεσή της. Η συγκρατημένη και δύστροπη Πι Ελ δυσκολεύει τη ζωή του ενθουσιώδους Γουόλτ, που για να αποσπάσει την υπογραφή της θα πρέπει ν’ αποκρυπτογραφήσει τη σχέση της με το δημιούργημά της...



Η κριτική

Μια ταινία της Ντίσνεϊ δεν μπορεί να είναι πολύ περισσότερα ή πολύ λιγότερα από αυτό που περιμένει κανείς και η βιογραφική αυτή εκδοχή του αγώνα τον οποίο έδωσε ο ιδρυτής της εταιρείας για να γίνει πραγματικότητα μια από τις καλύτερες ταινίες που βγήκαν από τα στούντιό του, το επιβεβαιώνει περίτρανα. Καλοφτιαγμένη αλλά χωρίς να αποκλίνει από τη συνταγή, καλοπαιγμένη αλλά χωρίς εκπλήξεις ή εξάρσεις και καλοπροαίρετη με το γνώριμο πατροναριστικό τρόπο που μας παίρνει από το χέρι και μας οδηγεί απ’ την αρχή μέχρι το τέλος.

Ποια είναι αυτά; Δύο χαρακτήρες εκ διαμέτρου αντίθετοι, δυο προσωπικότητες έντονες που παίρνουν πάντα αυτό που θέλουν, αλλά με διαφορετικό τρόπο, συγκρούονται καθ’ οδόν προς μια συμφωνία η οποία θα επιτευχθεί μόνο όταν βρουν ένα κοινό σημείο αναφοράς. Και τι άλλο θα μπορούσε να είναι αυτό παρά μόνο οι δυσάρεστες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, τις οποίες και οι δυο έχουν μετουσιώσει σε δημιουργική ενέργεια, έστω και προς διαφορετικές κατευθύνσεις; Η υπομονή του οικογενειάρχη Γουόλτ λοιπόν, συναντά την ανάγκη της μοναχικής Πι Ελ για λύτρωση από το φορτίο που κουβαλά και η σύγκλιση είναι γεγονός, όπως φυσικά γνωρίζουμε εξ αρχής.

Το μόνο δυνατό σημείο της ταινίας δεν είναι άλλο από τους δυο πρωταγωνιστές της. Η Έμα Τόμσον και ο Τομ Χανκς μοιάζουν σαν τις πιο κατάλληλες επιλογές και όντας βετεράνοι και οι δυο του γλυκερού οικογενειακού σινεμά, όσο και ικανοί ερμηνευτές, κρατούν επάνω τους το βάρος μιας ταινίας που δε διαθέτει και πολλές εκπλήξεις ούτε πραγματική πλοκή, παρά μόνο μια ουδέτερη αφηγηματική πορεία προς το αναμενόμενο.

Ενδιάμεσα, οι δημιουργοί προσπαθούν να μας ανοίξουν ένα παράθυρο στην ψυχή της Πι Ελ με ένα παράλληλο φλας-μπακ στην παιδική της ηλικία, συχνά κατ’ αντιστοιχία με όσα αναφέρονται στο βιβλίο, αλλά το μόνο που βλέπουμε είναι κάποια υπερβολικά δραματικά στιγμιότυπα με έμφαση στον αλκοολισμό και την ασθένεια του πατέρα της, παρά στην εν γένει σκληρή ζωή στις εσχατιές της Αυστραλίας. Εν τέλει, αυτό το κομμάτι λειτουργεί πιο πολύ ως σχηματικός μπούσουλας για τη σχέση του μυθιστορηματικού με τον πραγματικό πατέρα και κατ’ επέκταση για τη σημασία που έχει για την Πι Ελ η ακριβής μεταφορά του πνεύματος του βιβλίου της, κάτι που, έτσι κι αλλιώς, προδίδει κι ο τίτλος της ταινίας.

Το “Saving Mr. Banks” είναι μια ταινία μέτρια και μετριοπαθής σε όλα της, εκ διαμέτρου αντίθετη με τους δύο πληθωρικούς ήρωές της.

Βγαίνουν ακόμη:

Η παλιομοδίτικη, θλιβερή κωμωδία “Grudge Match” με τους Ντε Νίρο και Σταλόνε να γίνονται ρεζίλι στα ριγκ, το ακατανόητο και ποζεράδικο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας “+1” του Ντένη Ηλιάδη, το ιταλικό δράμα “Honey” της Βαλέρια Γκολίνο και η γαλλική παιδική περιπέτεια “Belle and Sebastian”.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v