ΤΕΧΝΕΣΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Τα αθηναϊκά σινεμά και η Ιστορία τους με ένα κλικ

Η ιστορία των αθηναϊκών κινηματογράφων από το 1896 μέχρι σήμερα είναι το θέμα του 956 σελίδων βιβλίου του Δημήτρη Φύσσα που κυκλοφορεί δωρεάν στο internet.

Τα αθηναϊκά σινεμά και η Ιστορία τους με ένα κλικ

Την ιστορία των αθηναϊκών κινηματογράφων από το 1896 μέχρι σήμερα διηγείται το βιβλίο του Δημήτρη Φύσσα, Τα Σινεμά της Αθήνας, που διατίθεται δωρεάν στο internet. Στις 956 σελίδες του ξετυλίγονται στιγμές, διηγήσεις, κινηματογραφικά ενσταντανέ και μικρές ιστορίες από όλους τους κινηματογράφους που βρίσκονται στον δήμο Αθηναίων.

Ο δημοσιογράφος και λάτρης της Αθήνας, Δημήτρης Φύσσας, χρειάστηκε δέκα χρόνια για να συγκεντρώσει το υλικό του μέσα από βιβλιογραφικές αναφορές αλλά και διηγήσεις των κατοίκων στις γειτονιές όπου βρίσκονταν (ή βρίσκονται ακόμα) οι κινηματογράφοι. Τριακόσιες συνολικά προφορικές μαρτυρίες από ανθρώπους του κλάδου και θεατές, αλλά και υλικό από προγράμματα, εισιτήρια, εφημερίδες, βιβλία, χειρόγραφα, σκίτσα, περιοδικά, φιλμ κλπ. συνθέτουν το περιεχόμενο του βιβλίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα πλήρες, «ιδανικό» λήμμα περιέχει: ονομασία/ διεύθυνση/ τηλέφωνο/ σχόλια για το όνομα / διάταξη / σχόλια για το χώρο/ ιδιοκτήτη/ εποχή του χρόνου που λειτουργεί/ χρονολόγηση λειτουργίας/ ερευνητικά ή άλλα περιστατικά/ προσωπικές, λογοτεχνικές, κινηματογραφικές ή άλλες αναφορές/ σημερινή κατάσταση του χώρου /διαφημίσεις / διάφορα/ ενδεικτικές ταινίες κάθε χρονιάς.

Το «λεξικό» του Δ. Φύσσα εκτείνεται σε 965 σελίδες και 3.500 υποσημειώσεις, αλλά δεν έχει «διόλου ακαδημαϊκό γράψιμο», όπως επισημαίνει ο ίδιος. Από τις αντιδράσεις εξαγριωμένων χριστιανών όταν παιζόταν ο Τελευταίος Πειρασμός του Σκορσέζε στο Ααβόρα, μέχρι λαϊκές αφηγήσεις για το τι γινόταν σε κάθε σινεμά, ο οδηγός αυτός αποτελεί έναν θησαυρό γνώσεων για κινηματογραφόφιλους και μη.

Το βιβλίο μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ ή από το site του Αθήνα 984.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ποιος είπε ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία."

Robert Benchley, Αμερικανός αρθρογράφος

 • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
  1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
  1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
  1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
  1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
  1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v