Τα «διαμαντάκια» της Φίνος Φιλμ στο Youtube

Η θρυλική Φίνος Φιλμ απέκτησε επίσημο κανάλι στο Youtube και ανακαλύπτουμε στους θησαυρούς της 10 διαμάντια του χρυσού ελληνικού κινηματογράφου.
Τα «διαμαντάκια» της Φίνος Φιλμ στο Youtube
του Γιώργου Κόκουβα

Εβδομήντα ένα χρόνια παρουσίας στις ζωές μας. Εκατόν ενενήντα έξι ταινίες στις οθόνες μας. Εκατοντάδες αξέχαστοι πρωταγωνιστές και εκατομμύρια κομμένα εισιτήρια από την χρυσή εποχή του εμπορικού ελληνικού σινεμά. Θα λέγαμε ψέματα αν υποστηρίζαμε ότι δεν χρωστάμε έστω λίγο από το γέλιο και την ανεμελιά που μας έχει χαρίσει στην διάρκεια της ζωής μας η μεγάλη (και η μικρή) οθόνη, στον Φιλοποίμενα Φίνο.

Η εταιρία των χρυσών επιτυχιών των ‘50s και των ‘60s φαίνεται πως μπαίνει στην διαδικτυακή εποχή. Μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις του καλοκαιριού ήταν το επίσημο κανάλι της Φίνος Φιλμ που ξεφύτρωσε στο Youtube και ξεκίνησε να μεταφορτώνει σε υψηλή ποιότητα εικόνας και ήχου όλες τις κινηματογραφικές της παραγωγές.

Μάλιστα, θα ακολουθήσουν και θεματικά αφιερώματα στο ίδιο κανάλι, ενώ όπως ανακοινώνει η διαχείριση του καναλιού, το υλικό θα διευρυνθεί με κομμένες σκηνές από τις ταινίες που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ, ενώ διερευνάται η δυνατότητα σινεμασκόπ διάθεσης των video. Τέλος, σχεδιάζεται η προσθήκη αγγλικών υποτίτλων για πιθανή προώθηση των ταινιών στο εξωτερικό.

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, αρκούμαστε να (ξανα)δούμε τους αθάνατους κωμικούς, να ακούσουμε τις αγαπημένες ατάκες και να επιστρέψουμε στην πιο αθώα εποχή του κινηματογραφικού πανιού, με δέκα κωμικά «διαμάντια». Για περισσότερες κωμωδίες – και όχι μόνο – επισκεφθείτε και γίνετε συνδρομητές στο κανάλι της Φίνος Φιλμ εδώ

*Η Θεία από το Σικάγο (1957)

Η αξέχαστη «ωραία των Αθηνών» παραδίδει μαθήματα «καπατσοσύνης»… σπάζοντας κανάτια σε ανυποψίαστα κεφάλια, σε ένα ενδεικτικό των αυστηρών ηθών της εποχής κωμικό δημιούργημα του Αλέκου Σακελλάριου. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 16 Δεκεμβρίου του ’57. Έκοψε 142.459 εισιτήρια.
Η υπόθεση: Ο Αριστείδης είναι στρατηγός και έχει επιβάλλει πολύ αυστηρές αρχές στις 4 νεαρές ανύπαντρες κόρες του. Κάποια στιγμή καταφτάνει από το Σικάγο στην Ελλάδα η αδελφή του Αριστείδη, μια απελευθερωμένη "θεότρελη" χήρα. Εγκαθίσταται στο σπίτι του Αριστείδη και κατορθώνει μέσα σε λίγο καιρό να ανατρέψει τις κατεστημένες αρχές του σπιτιού, κόντρα στα ήθη και έθιμα της εποχής και του αδελφού της, ενώ καταφέρνει με κάπως ανορθόδοξο τρόπο, να βρει γαμπρούς και τελικά να παντρέψει τις τρεις από τις τέσσερις κόρες του.

*Η νεράιδα και το παλικάρι (1969)

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη αποτέλεσε ίσως το δυνατότερο χαρτί του Φίνου, κόβοντας με κάθε της ταινία εκατοντάδες χιλιάδες εισιτήρια. Η συγκεκριμένη ταινία, γνωστή για το κρητικό της ταμπεραμέντο και τις επικές συγκρούσεις των Φουρτουνάκηδων και των Βροντάκηδων, προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 22 Δεκεμβρίου του 1969. Έκοψε 626.540 εισιτήρια.
Η υπόθεση: Σε ένα χωριό της Κρήτης δύο μεγάλες οικογένειες, οι Φουρτουνάδηκες και οι Βροντάδηκες, χωρίζονται από βαθύ μίσος προερχόμενο από μια παλιά βεντέτα που χάνεται στο βάθος του χρόνου. Όταν ο Μανούσος, ο γιος του Βροντάκη, επιστρέφει από την Αθήνα, γνωρίζει και ερωτεύεται το Κατερινιώ, την κόρη του Φουρτουνάκη. Το Κατερινιώ γοητεύεται από τον Μανούσο χωρίς να ξέρει ποιός είναι στην πραγματικότητα. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζουν τα προβλήματα για τους δυο τους αλλά προπάντων για τις οικογένειες τους, οι οποίοι έχουν άλλα σχέδια για τα παιδιά τους.

*Ο φίλος μου ο Λευτεράκης (1963)

Άλλο ένα δείγμα κωμικής ηθογραφίας του Αλέκου Σακελλάριου με τον υπέροχο Ντίνο Ηλιόπουλο να πλαισιώνεται από τον Κώστα Βουτσά, την Μάρω Κοντού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 25 Φεβρουαρίου του 1963. Έκοψε (παραδόξως, μόλις) 61.734 εισιτήρια.
Η υπόθεση: Ο Θόδωρος για να μπορεί να καλύπτει στη σύζυγό του τις ερωτοδουλειές του, έχει επινοήσει έναν φανταστικό φίλο από την Πάτρα, τον Λευτεράκη, ο οποίος όμως μια μέρα εμφανίζεται στην πόρτα του με σάρκα και οστά. Ο Λευτεράκης γνωρίζει τα πάντα για τον Θόδωρο, ενώ και μια οικογενειακή φίλη τον αναγνωρίζει και τον χαιρετάει εγκάρδια. Ο Θόδωρος στην αρχή τρελαίνεται αλλά στο τέλος ανακαλύπτει ότι όλα αυτά αποτελούν μια φάρσα της γυναίκας του για να τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα.

*Ο θησαυρός του μακαρίτη (1959)

Η πένα του Νίκου Τσιφόρου συναντά το αστείρευτο ταλέντο της ξεκαρδιστικής ομάδας που αποτελείται από την Γεωργία Βασιλειάδου, τον Βασίλη Αυλωνίτη και τον Νίκο Ρίζο, ακολουθώντας τους σε μια αναζήτηση θησαυρού σε ένα παλιό σπίτι.
Η υπόθεση: Η Θεώνη και η ανιψιά της Λουκία, βλέπουν ξενοίκιαστα τα δωμάτια του σπιτιού που κληρονόμησαν από τον άντρα της Θεώνης, και σκαρφίζονται ένα έξυπνο κόλπο για να τα νοικιάσουν. Γράφουν μερικές πλαστές διαθήκες του μακαρίτη, που αναφέρουν για ένα μεγάλο θησαυρό που είναι κρυμμένος κάπου μέσα στο σπίτι. Βάζουν από ένα αντίγραφο σε μερικά βιβλία και τα πουλάνε στον βιβλιοπώλη της γειτονιάς. Οι αγοραστές των βιβλίων νοικιάζουν τα άδεια δωμάτια, προσδοκώντας να βρούν τον θησαυρό. Θησαυρός βέβαια δεν υπάρχει , αλλά υπάρχει η πραγματική διαθήκη του μακαρίτη που κάνει πάμπλουτες τις δύο γυναίκες.

*Μια τρελλή τρελλή οικογένεια (1965)

Η Τζένη Καρέζη δένει άριστα με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, η Κατερίνα Γώγου λάμπει σαν τρελός «Βενιαμίν» της οικογένειας και φυσικά η Μαίρη Αρώνη αποκτά διαστάσεις μυθικής οντότητας ως «Πάστα Φλώρα», σε ένα γαϊτανάκι υπέροχης ατάκας και τρελών καταστάσεων που οφείλονται στην πένα του Νίκου Τσιφόρου και την σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 25 Οκτωβρίου του 1965. Έκοψε 521.134 εισιτήρια.
Η υπόθεση: Η Μίκα επιστρέφει στην Ελλάδα από την Ιταλία με τον ολοκαίνουργιο σύζυγό της, τον Αντρέα, και στο σπίτι τους περιμένει η θεότρελη οικογένεια της. Από την μια η μητέρα της, η Πάστα Φλώρα, η οποία απομάκρυνε τον σύζυγο της θεωρώντας τον υπερβολικά καλό, από την άλλη η θεότρελη αδελφή της που φέρνει στο σπίτι κάθε νέο που γνωρίζει και τέλος ένας αρραβωνιαστικός τον οποίο η Μίκα είχε κανονίσει να παντρευτεί. Ο Ανδρέας όμως με την βοήθεια του πατέρα της Μίκας, βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

*Γοργόνες και Μάγκες (1968)

Φίνος Φιλμ χωρίς τα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη γίνεται; Δεν γίνεται – ό,τι κι αν λέει η Ροζίτα Σώκου. Ένα μικρό ανεκμετάλλευτο νησάκι γίνεται το σκηνικό αξέχαστων χορογραφιών και ατακών από ένα διαλεχτό καστ, από την υπέροχη Μαίρη Χρονοπούλου στην πρώτη της εμφάνιση σε μιούζικαλ μέχρι την Μάρθα Καραγιάννη, τον Φαίδωνα Γεωργίτση, τον Χρόνη Εξαρχάκο, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και δεκάδες ακόμη «ιερά τέρατα». Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 2 Δεκεμβρίου του 1968. Έκοψε 414.724 εισιτήρια.

*Υπάρχει και φιλότιμο (1965)

Η ταινία που συνδέθηκε και αποτύπωσε όσο καμία άλλη την πραγματικότητα του εν ελλάδι πολιτικού σκηνικού, το οποίο ισχύει ατόφιο ακόμη και σήμερα, μας συστήνει τον υπουργό Μαυρογιαλούρο και την παρέα του, σε ένα καστ με επιεκεφαλής τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 6 Δεκεμβρίου του 1965. Έκοψε 325.683 εισιτήρια.
Η υπόθεση: Ο υπουργός Ανδρέας Μαυρογιαλούρος, με αφορμή τα εγκαίνια ενός μαιευτηρίου, επισκέπτεται ένα χωριό της εκλογικής του περιφέρειας, την Πλατανιά. Μετά από ένα ατύχημα, ανακαλύπτει τι σκέφτεται ο κόσμος για αυτόν, τι χρειάζονται και πώς ζουν οι άνθρωποι στην εκλογική του περιφέρεια, καθώς και τι ρόλο παίζουν οι κομματάρχες του. Έτσι αποφασίζει να παραιτηθεί και να βάλει σε μια τάξη την προσωπική του ζωή.

*Δικτάτωρ καλεί Θανάση (1973)

Δείγμα από την τελευταία, έγχρωμη περίοδο της Φίνος Φιλμ, λίγα χρόνια πριν σταματήσει την παραγωγή ταινιών λόγω του θανάτου του Φίνου (1977), το «Δικτάτωρ καλεί Θανάση» αποτελεί μία από τις λιγότερο διαδεδομένες ερμηνείες του Θανάση Βέγγου. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 12 Νοεμβρίου του 1973 (την περίοδο της πτώσης περίπου της δικτατορίας δηλαδή). Έκοψε 148.001 εισιτήρια.
Η υπόθεση: Ένας φιλόδοξος φωτογράφος, ο Θανάσης, αναλαμβάνει να φωτογραφίσει έναν εξόριστο δικτάτορα της Νότιου Αμερικής, που μένει σε μια βίλα, φρουρούμενος κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Καταφέρνει να τον πλησιάσει, και αυτός λίγο πριν πεθάνει του δίνει ένα χαρτάκι με τον κωδικό των καταθέσεών του σε μια ελβετική τράπεζα. Τον αριθμό αυτό θέλουν βέβαια να αποκτήσουν οι πάντες και πρωτίστως τα παιδιά του, αλλά και ένα σωρό πράκτορες από τη χώρα του. Έτσι ο Θανάσης, βρίσκεται ανάμεσα σε πολλαπλά πυρά, χωρίς ούτε κατά διάνοια να γνωρίζει τι ακριβώς αντιπροσωπεύει το μαγικό χαρτάκι που βρίσκεται στα χέρια του.

*Ο Ηλίας του 16ου (1959)

Ο Κώστας Χατζηχρήστος κλέβει την παράσταση, με τους Βέγγο, Παπαγιαννόπουλο, Τζανετάκο και Γεωργούλη στο πλευρό του – η ταινία έγινε πρόσφατα remake με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Φιλιππίδη, επίσης σε παραγωγή της «αναστημένης» Φίνος Φιλμ. Προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 5 Απριλίου του 1959. Έκοψε 77.118 εισιτήρια.

*Η Χαρτοπαίχτρα (1965)

Κλασική «κωμωδία σαλονιού», το πόνημα του Γιάννη Δαλιανίδη εστιάζει στο ταμπεραμέντο της Ρένας Βλαχοπούλου, που δένει τέλεια ως οικογένεια με τον Κώστα Βουτσά και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα – φυσικά ξεχωρίζει και η βοηθός-«γούρι», Σαπφώ Νοταρά. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 11 Ιανουαρίου του 1965. Έκοψε 534.085 εισιτήρια.
Η υπόθεση: Μια παθιασμένη χαρτοπαίχτρα, η Αλέκα, εξαιτίας του πάθους της έχει διαλύσει το σπίτι της, έχει δημιουργήσει πολλά χρέη και αντιμετωπίζει προβλήματα με την οικογένειά της αλλά και με τον αρραβωνιαστικό της κόρης της, τον οποίο θεωρεί μεγάλο γρουσούζη. Ο άντρας της για να την συνεφέρει, φλερτάρει με την γειτόνισσα και συμπαίκτρια της για να της κόψει το ολέθριο πάθος της. Μετά από πολλές περιπέτειες, η χαρτοπαίχτρα δίνει τον μεγάλο όρκο να μην ξαναπιάσει τράπουλα στα χέρια της και να ξαναγίνει μια αξιοπρεπής κυρία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v