Κάννες 2013: Όσα θα συμβούν στην Κρουαζέτ

Με τον πολυαναμενόμενο "Μεγάλο Γκάτσμπυ" ανοίγει το φετινό Φεστιβάλ των Καννών, που περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες προβολές και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.
Κάννες 2013: Όσα θα συμβούν στην Κρουαζέτ
του Λουκά Τσουκνίδα
 
Με την καινούργια υπερπαραγωγή του Μπαζ Λούρμαν, “The Great Gatsby”, το Φεστιβάλ των Καννών ανοίγει τις πόρτες του το βράδυ της Τετάρτης, 15 Μαΐου, ευελπιστώντας να δώσει και πάλι το ρυθμό στην κινηματογραφική αγορά, λίγους μήνες πριν την έναρξη ακόμη μίας χειμερινής σεζόν.

Στις λίστες του φέτος, παρά τα θρυλούμενα περί νέου κινηματογραφικού κινήματος γεννημένου απ' την κρίση, δεν υπάρχουν έλληνες, ενώ διά της απουσίας του λάμπει ήδη ο “αποβληθείς” Λαρς Φον Τρίερ, που δεν κατέθεσε ποτέ το καινούργιο του μεγαλεπήβολο πόνημα όνοματι “Nymphomaniac”, γλιτώνοντας τους διοργανωτές από πονοκεφάλους, αλλά στερώντας τους κι από έναν πρώτης τάξεως επικοινωνιακό κράχτη.



Όσοι λοιπόν κατάφεραν να βρεθούν και φέτος στην παραλία των Καννών, θα δουν κάποιες απ' τις καλύτερες ταινίες της τρέχουσας παραγωγής και θα έχουν να το λένε για τους επόμενους μήνες. Την πιο αξιοπρόσεκτη απ' αυτές όμως, θα κληθεί να διαλέξει μια επιτροπή με κεφαλή τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και εκλεκτά μέλη της τους Ντανιέλ Οτέιγ, Λιν Ράμσεϊ, Ανγκ Λι, Νικόλ Κίντμαν, Κρίστιαν Μούντζιου, Κριστόφ Βαλτζ, Ναόμι Καβάσε και Βίντια Μπαλάν.

Η λίστα των διαγωνιζομένων περιλαμβάνει και τις καινούργιες δουλειές των Στίβεν Σόντερμπεργκ (Behind the Candelabra), Αδελφών Κοέν (Inside Llewyn Davis), Φρανσουά Οζόν (Young & Beautiful), Αρνό Ντεπλεσέν (Psychotherapy of a Plains Indian), Πάολο Σορεντίνο (The Great Beauty), Ρομάν Πολάνσκι (Venus in Fur), Αμπντελατίφ Κεσίς (Blue is the Warmest Color), Ασγκάρ Φαράντι (The Past), Αλεξάντερ Πέιν (Nebraska), Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν (Only God Forgives), Τζιμ Τζάρμους (Only Lovers Left Alive), Χιροκάζου Κόρε-Έντα (Like Father, Like Son), Τζέιμς Γκρέι (The Immigrant) και Τακάσι Μιίκε (Shield of Straw).



Εκτός συναγωνισμού θα προβληθούν, μεταξύ άλλων, το “All is Lost” του Τζέι Σι Τσάντορ, το “Blind Detective” του Τζόνι Το, το “Blood Ties” του Γκιγιόμ Κανέ και το ντοκιμαντέρ του Στίβεν Φρίαρς “Muhammad Ali's Greatest Fight”, ενώ στο πλαίσιο του τμήματος “Un Certain Regard”, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα μπορέσουν ν' απολαύσουν ταινίες δια χειρός Τζέιμς Φράνκο (As I Lay Dying), Μοχαμάντ Ρασούλοφ (Manuscripts Don't Burn), Κλερ Ντενί (Bastards), Βαλέρια Γκολίνο (Miele) και Σοφία Κόπολα (The Bling Ring).

Απ' τα καθιερωμένα παρα-τμήματα, το “Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών” και την “Εβδομάδα των Κριτικών”, ξεχωρίζουν οι νέες ταινίες των Άρι Φόλμαν (The Congress) και Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι (La Danza de la Realidad) καθώς και τα επιτυχημένα στο Σάντανς “Magic Magic” του Σεμπάστιαν Σίλβα και “Ain't Them Bodies Saints” του Ντέιβιντ Λόουρι. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν πολλές ακόμη προβολές ταινιών νέων σκηνοθετών, ταινιών μικρού μήκους, παλιών αριστουργημάτων σε αναπαλαιωμένες κόπιες και άλλες περιφερειακές εκδηλώσεις, όπως η σύμπραξη με τέσσερις γνωστούς πολιτικούς γελοιογράφους για μια δημοπρασία με φιλανθρωπικό σκοπό.



Το Φεστιβάλ θα κλείσει την αυλαία του στις 26 Μαΐου με την απονομή και την προβολή της ταινίας του Τζερόμ Σαλ “Zulu”.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v