Billy Campbell : Ο «τηλεοπτικός» Lincoln σε αποκλειστική συνέντευξη

Με αφορμή την ελληνική πρεμιέρα του δραματικού ντοκιμαντέρ «Killing Lincoln» από το κανάλι National Geographic, το in2life φιλοξενεί την αποκλειστική συνέντευξη του πρωταγωνιστή Billy Campbell.
Billy Campbell : Ο «τηλεοπτικός» Lincoln σε αποκλειστική συνέντευξη
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πριν μερικές εβδομάδες, ο κινηματογραφικός Lincoln ενθουσίασε κοινό και κριτικούς χαρίζοντας μάλιστα στον εκπληκτικό Daniel Day Lewis το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου. Στον απόηχο της ταινίας του Spielberg, το ντοκιμαντέρ «Killing Lincoln», βασισμένο στο best seller των Bill O'Reilly και Martin Dugard, στάθηκε αντάξιο των προσδοκιών. Περίπου τρεισήμισι εκατομμύρια θεατές παρακολούθησαν στο National Geographic Channel την πρώτη προβολή του στην Αμερική, ενώ συγκέντρωσε πολύ καλές κριτικές.

To ιστορικό ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την ιστορία του δολοφόνου του Lincoln, John Wilkes Booth και τη συνωμοσία που οδήγησε στη δολοφονία του 16ου Προέδρου των ΗΠΑ. Στον ρόλο του αφηγητή βρίσκουμε τον βραβευμένο με Όσκαρ Tom Hanks, πρωταγωνιστής στο ρόλο του Προέδρου των ΗΠΑ είναι ο Billy Campbell (The Killing, Once and Again), ενώ ο Jesse Johnson υποδύεται το δολοφόνο John Wilkes Booth. Η παραγωγή ανήκει στους Ridley και Tony Scott, η σκηνοθεσία είναι του Adrian Moat (Gettysburg) και το σενάριο υπογράφει ο βραβευμένος με Emmy Erik Jendresen (Band of Brothers).

Το In2life φιλοξενεί την αποκλειστική συνέντευξη του πρωταγωνιστή Billy Cambell, ο οποίος μιλά μεταξύ άλλων για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε στο να υποδυθεί τον Lincoln, τις διαφορές σε σχέση με τους ρόλους που είχε μέχρι σήμερα, αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια.

Περιγράψτε τον Abraham Lincoln με δικά σας λόγια.
Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για το μεγαλύτερο πρόεδρο στην ιστορία της Αμερικής. Ήταν αυτοδίδακτος, με πολύ καλή αντίληψη και πολλές γνώσεις, ένας περίπλοκος και περήφανος άνθρωπος που έκανε πολλά καλά για τη χώρα μου. Δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα άλλο ιστορικό πρόσωπο που τυγχάνει καθολικής αποδοχής και ταυτόχρονα είχε αντίστοιχα τραγικό τέλος.

Πως προετοιμαστήκατε γι’ αυτό το ρόλο; Ποιες ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίσατε;
Στην πραγματικότητα δεν είχα καθόλου χρόνο για να προετοιμαστώ καθώς έπρεπε να βρεθώ στο Richmond μόλις 5 ημέρες αφότου άκουσα πρώτη φορά για το ρόλο. Ευτυχώς, είχα το καταπληκτικό σενάριο του Erik Jendresen για να μελετήσω και μια εκπληκτική ομάδα συνεργατών, από την οποία ξεχωρίζω την Ashley Fetterman μια ντόπια επαγγελματία του μακιγιάζ. Η αληθινή πρόκληση ήταν το να αφήσω τον εαυτό μου ελεύθερο, να αφεθώ στα χέρια ανθρώπων που ξόδεψαν αμέτρητες ώρες αναλύοντας και ερευνώντας κάθε κομμάτι της ιστορίας. Ο Erik κατόρθωσε να πραγματοποιήσει καινούριες έρευνες γύρω από το Lincoln, πράγμα αξιοθαύμαστο αν σκεφτεί κανείς πόσες ακαδημαϊκές μελέτες έχουν μεσολαβήσει από τότε μέχρι σήμερα.

Από το The Killing στο Killing Lincoln… Ο ρόλος του Lincoln έχει καμία ομοιότητα ή διαφορά από τους ρόλους που έχετε υποδυθεί στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο;
Ο Lincoln ήταν ένα ιστορικό πρόσωπο. Κάποιος που υπήρξε στην πραγματικότητα, οπότε υπήρχε η υποχρέωση να παρουσιαστούν τα πράγματα όπως ακριβώς έγιναν. Δεν υπήρξα ποτέ άλλοτε μέλος μιας παραγωγής που έχει δείξει τόσο μεγάλη αφοσίωση στην αυθεντικότητα. Ήταν μια φοβερή εμπειρία την οποία έζησα ακόμη πιο έντονα καθώς υποδυόμουν το ρόλο μου.



Νομίζετε πως η ερμηνεία σας ως Lincoln διαφοροποιείται από άλλες ταινίες που πραγματεύονται το ίδιο θέμα;
Δεν μπορώ να μιλήσω για καμία άλλη ταινία όπου απεικονίζεται ο Lincoln. Δεν έχω δει καμία από αυτές και πιθανότατα δεν θα το κάνω μέχρι να βγει η δική μας. Ελπίζω ειλικρινά να έχουμε καταφέρει να απεικονίσουμε την ανθρώπινη πλευρά του. Άλλωστε δεν ήταν φτιαγμένος από πέτρα!

Μεγαλώσατε στη Virginia. Μπορείτε να μας περιγράψετε πώς ήταν τα γυρίσματα στο Richmond, μια περιοχή που εκτυλίχθηκαν σημαντικά γεγονότα της Αμερικανικής ιστορίας;
Ήταν συναρπαστικά! Πραγματοποιήσαμε λήψεις σε κτίρια τα οποία είχε όντως επισκεφτεί ο Lincoln, σε δρόμους στους οποίους περπάτησε. Εγώ, στεκόμουν ντυμένος ως Lincoln σε μερικά από τα σημεία που στεκόταν και αυτός! Πραγματικά ήταν πηγή έμπνευσης. Επίσης είχα τη δυνατότητα να επισκεφτώ τα μέρη αυτά με τους φίλους και την οικογένειά μου. Γενικά, η όλη εμπειρία ήταν καταπληκτική!

Τι πιστεύετε για τον ιστορικό δεσμό που υπάρχει μεταξύ του Lincoln και του John Wilkes Booth;
Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος για να τους ξεχωρίσει κανείς. Θα είναι πάντα συνδεδεμένοι μέσω μιας τραγωδίας εφάμιλλης αυτών του Σαίξπηρ! Δεν μπορείς να μιλάς για ένα μεγάλο μέρος της ζωής του Lincoln, χωρίς να κάνεις αναφορά στον Booth ή για τη ζωή του Booth, χωρίς το Lincoln! Ποιος ξέρει τι θα μπορούσε να έχει συμβεί εάν δεν υπήρχε αυτή η ιδιόμορφη σχέση μεταξύ τους; Πόσα περισσότερα θα μπορούσαν να είχαν καταφέρει; Πόσο διαφορετικό θα ήταν το έθνος μας; Το μόνο σίγουρο είναι πως η ιστορία του ενός αποτελεί σίγουρα μέρος της ιστορίας του άλλου.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Δεν είμαι σίγουρος. Έχω αρκετά πράγματα στο μυαλό μου. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα ξεκουραστώ για λίγο καιρό μετά από μια πολύ κοπιαστική χρονιά, κάνοντας ιστιοπλοΐα. Μετά ίσως ασχοληθώ λίγο με τη συγγραφή και σκοπεύω να διαβάσω πολύ! Μπορώ να πω αυτό πάντως, πως ότι έρθει μετά το Killing Lincoln είναι καταδικασμένο να μοιάζει με απογοήτευση, όσο καλό και αν είναι.

Η ελληνική πρεμιέρα του ιστορικού αφιερώματος θα γίνει από το κανάλι National Geographic την Κυριακή 3 Μαρτίου στις 21:00.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v